Emlékszik még rá, milyen volt a Városliget tíz évvel ezelőtt? + videó

A Liget Budapest projekt tíz éves születésnapja alkalmából ingyenes tárlat nyílt a Néprajzi Múzeumban.

2023. 11. 24. 14:27
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Itt, ahol most állunk, tíz évvel ezelőtt még egy hatalmas parkoló állt, több ezer autóval naponta. Aztán 2013 decemberében az Országgyűlés elfogadta a Városliget-törvényt. Azt hiszem, az elmúlt évtized eredményei magukért beszélnek – fogalmazott Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a Néprajzi Múzeumban tartott tárlatvezetésen, amely a Liget Budapest projekt legfontosabb állomásait és eredményeit mutatja be.

 

Számtalan fejlesztés, megannyi fantom

Az elmúlt évek során átadták a Városligeti Nagyjátszóteret, a Sportcentrumot és a hozzá tartozó két kilométeres futókört, az Ifjúsági Sportpályákat, valamint a rendkívül népszerű kutyás élményparkokat, s megújult a Vakok kertje és a Mőcsényi Mihály Botanikus kert is. Felújították a Millennium Háza műemléki épületét, elkészült a Múzeum Mélygarázs, az egykori Felvonulási tér helyén a ligeti Promenád, és megnyitotta kapuit a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum is. A Városliget fejlesztése során eddig már több mint negyedmillió négyzetméter zöldfelület újult meg, 72 ezer négyzetméter burkolt felületet bontottak el, elültettek több mint ötszáz lombos fát és 130 fenyőt, közel hetvenezer cserjét és több mint kétszázezer évelőt.  

A miniszteri biztos ugyanakkor emlékeztetett, az elmúlt tíz év nem volt mindig könnyű. 

Az út során sok fantommal kellett megküzdenünk, akik azt állították, hogy mi csak tönkretesszük és elpusztítjuk ezt a helyet. Ám beigazolódott, hogy ezeknek az embereknek nem voltak igazuk, láthatják az itt élők és az ide látogatók is

– fogalmazott, hozzátéve, hogy az egykor oly hangos viták végül elcsendesedtek, amikor az emberek a saját tapasztalataikra támaszkodva átvehették a már elkészült elemeket, és kijelenthető, hogy politikai szimpátiáiktól függetlenül szeretik az emberek.

Parkoló helyett park

– A fejlesztések teljes körű megvalósítása után Európa legkomplexebb és egyik legvonzóbb kulturális negyedévé válik majd a Városliget, de a már eddig átadott elemek is kiugró népszerűségnek örvendenek, látogatottságuk átlépte hét és fél millió főt. A Városliget megújítása Európa jelenleg legnagyobb és világszínvonalon megvalósított kulturális tartalmú városfejlesztési projektje, amelynek köszönhetően a Millennium óta nem látott léptékű kulturális beruházásokkal gazdagodott az ország. 

Baán László arra is kitért, a Városliget 15 év alatti megújítása és ezzel Európa legkomplexebb kulturális negyedének kialakítása nemcsak minőségét és léptékét, hanem kivitelezésének idejét tekintve is európai csúcsteljesítményt jelentene. Összehasonlításképp elmondta: Hollandia nemzeti múzeumának, az amszterdami Rijksmuseumnak csupán egy térszint alatti – eredetileg öt évre tervezett – bővítése végül tíz évre nyúlt, a madridi Prado hasonló bővítése az eredeti szintén öt év helyett végül 12 évet vett igénybe.

– Ezzel szemben a tíz éve kezdődött Liget-projekt tekintélyes része mára megvalósult, beleértve a Magyar Zene Házát, a Néprajzi Múzeumot, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot, a pincétől a padlásig megújult Szépművészeti Múzeumot és Millennium Házát. És akkor még nem említettük a Liget negyedmillió négyzetméternyi megújított zöldfelületét és a kapcsolódó új létesítményeket, mint például a Nagyjátszótér, a két kilométeres kivilágított futókör vagy az iskolai sportpályák – sorolta a miniszteri biztos, kiemelve, hogy a hely egyedülállóságát és értékét bizonyítják azok a díjak is, amelyeket például a Magyar Zene Háza kapott. – Megjelenésében, formájában, egyediségében, és tartalmában is mind egyedülálló a Zene Háza – vélte.

Forrás: Magyar Zene Háza

 

A fő attrakció még hátra van

A Liget Budapest projektet bemutató tárlaton a látogatók nem csupán az eddigi fejlesztésekről kaphatnak képet, hanem a park megújításának jövőbeni elemeivel, többek között az Új Nemzeti Galéria tervezett épületének látványos bemutatójával is találkozhatnak. 

– A projekt legnagyobb és legfontosabb fejlesztése, az Új Nemzeti Galéria felépítése még hátra van, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megújult Városliget az egész világ számára látható módon felkerüljön Európa kulturális térképére – mutatott rá a miniszteri biztos, aki bízik benne, hogy 2028-ra sikerül majd megnyitniuk. – A kormány elkötelezett a projekt teljes körű megvalósítása mellett, az új fejlesztések megvalósítása az ország gazdasági helyzetének a függvénye, de előreláthatólag 2025-ben elkezdődhet az elbontott Petőfi Csarnok helyére tervezett Új Nemzeti Galéria megépítése – tette hozzá Baán László.

Fotó: Bach Máté

– A Liget Budapest projekt gyakorlatilag egy új fogalommá vált a kulturális térben. A nemzetközi és a hazai kulturális élet vezető szakemberei a Liget-projektet egyfajta benchmarknak, nemzetközileg is kiemelkedő referenciapontnak tekintik – vette át a szót Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója, aki szerint amellett, hogy a Liget Budapest első számú családi élményparkjává vált, Magyarország új jelképei születtek meg, a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum mára hazánk világszerte látható nevezetességeivé váltak. 

A Városliget Zrt. vezetője felidézte, hogy a Liget-projektet ért kezdeti, főképp politikailag motivált kritikák felvetették, hogy van-e egyáltalán értelme a bécsi Museumsquartier, a berlini Museumsinsel vagy a müncheni Kunstareal mintájára egy komplex kulturális koncentrációt létrehozni. 

Azt hiszem, a válasz itt van körülöttünk, és egyértelmű, hiszen a megvalósult, illetve megújult kulturális intézmények páratlan szinergiákat hoztak létre, melyek egyszerűen nem jöttek volna létre, ha ezek az épületek szétszórtan, esetleg városszéli barnamezős területeken valósultak volna meg.

– fogalmazott, kiemelve, hogy első évtized munkája termőre fordult, hiszen a megújuló Városliget látogatottsága már átlépte a hét és fél millió főt.

Gyorgyevics Benedek arra is kitért, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a magyar főváros turisztikai vonzereje jelentősen megnőtt. 

 

Ajándéknak is tökéletes

A Liget tizedik születésnapja alkalmából elérhetővé válik a Liget Budapest ajándékkártya, amelyet tetszőleges összeggel feltöltve ajándékozhatóvá válnak a városligeti élmények. Legyen szó akár a Magyar Zene Háza koncertjeiről, a Szépművészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum kiállításairól vagy akár a Budapest egén időről időre felemelkedő léghajó, a BalloonFly kipróbálásáról, megannyi programra beváltható az ajándékkártya. Az ünnepségsorozat kínálatát gazdagítja még az a limitált ideig elérhető, vezetett parkséta, melyen a látogatók a Liget legszebb épületeit bejárva ismerhetnek meg kulisszatitkokat a projekt első évtizedéről. 

 Borítókép: Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa és Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a Liget-projekt tizedik születésnapja alkalmából nyílt tárlaton a Népművészeti Múzeumban (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.