Orbán Viktor „elárulta”, hogy miért van Kossuth Lajos helyett Tell Vilmos a magyar kártyán

A miniszterelnök a TikTokról jelentkezett.

Forrás: TikTok2023. 11. 27. 8:46
Forrás: FB/Orbán Viktor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem mindegy, kinél van az ütőkártya” – írta a TikTok-oldalára feltöltött videójában Orbán Viktor. A rövid, humoros videón az látszik, ahogy a miniszterelnök kártyázik, a felvételen pedig viccesen kifejtette: 

– Amikor ezt a játékot tanultam – amit kis tétekben, pénzben érdemes játszani –, akkor azt tanultam édesapámtól, hogy azért szerepelnek svájci szabadságharcosok a kártyán, mert amikor az 1848-as magyar szabadságharc leverése után kinyomtatták ezeket a kártyákat, tilos volt magyar szabadságharcosokat megjeleníteni, ezért Kossuth Lajos helyett Tell Vilmos van a magyar kártyákon.

 

De ha a miniszterelnök csak humorizált, akkor mi az igazság?

A magyar kártya valójában a német típusú kártyák közé sorolható, és a XIX. század közepén honosodott meg Magyarországon, ami ekkor az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozott. A Bécsből átvett kártyán négy szín volt található, azonban a rajtuk szereplő szimbólumokat és alakokat a kártya festője válogatta.

Így fordulhatott elő, hogy 1835–1836 körül Schneider József kártyafestő műhelyében elkészült az első, mai formájában ismert magyar kártya. A francia forradalom után, a forradalmak korában nem volt ritka olyan történelmi alakok feltüntetése a kártyalapokon, akik a szabadság eszméjét testesíthették meg a tömegek számára, 

így a magyar kártyán Friedrich Schiller 1804-ben bemutatott, Tell Vilmos című drámájának alakjai láthatók.

 

Borítókép: Orbán Viktor (Forrás: TikTok/Orbán Viktor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.