Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Nem az a kérdés, hogy hazánk meg tudja-e védeni magát, hanem hogy milyen áron

Magyarország és a magyar emberek nagyobb biztonságban vannak, mint más nyugati országok polgárai.

Forrás: Világgazdaság2023. 11. 25. 15:06
SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Budapest, 2023. november 16. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszél a meghallgatásán az Országgyûlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén az Országház Hazai Samu báró-termében 2023. november 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Exkluzív interjút adott a Világgazdaságnak Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter szerint a nemzetközi rend eresztékei recsegnek-ropognak, a tartós béke, a konfliktusok és súrlódások nélküli világ egy illúzió. Mint fogalmazott: 

súlyos árat fizetünk azért, hogy az örök béke színes Csipkerózsika-álmába ringattuk magunkat Európában.

A honvédelmi miniszter szerit Magyarország azonban a miniszterelnök vezetésével idejében felébredt a hosszúra nyúlt, pihe-puha álomból, és elkezdtünk erőt gyűjteni ahhoz, hogy békében és nyugalomban élhessünk, és egy békés és rendezett országot hagyjunk örökül gyermekeinkre és unokáinkra. 

Hazánk esetében a honvédelmi miniszter szerint nem az a kérdés, meg tudja-e védeni magát, hanem hogy milyen áldozatok árán. Kifejtette, hogy 

Magyarország és a magyar emberek nagyobb biztonságban vannak, mint más nyugati országok polgárai.

Bejelentette, hogy a NATO-követelmény a GDP-arányos kétszázalékos védelmi költésről már az idén, egy évvel a határidő előtt teljesült.

A veszélyek korát idő előtt felismerve a kormány a honvédelem kérdését kiemelt nemzeti ügyként kezeli, és a külső gazdasági kihívások teremtette akadálypályán is biztosítja a Magyar Honvédség átfogó modernizációjához szükséges forrásokat. A nemzeti önerő mellett egy külső támadás esetén ugyanakkor számíthatunk szövetségeseink gyors és hatékony segítségére is.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint 

ami most Izraelben történt, az a civilizációnk ellen elkövetett, barbár bestializmus.

A honvédelmi miniszter szerint nők, gyermekek, csecsemők, öregek és védtelenek hidegvérű gyilkolása túl van minden háborús bűncselekményen, és túl van minden nemzetközi jogon. 

A barbarizmust nem lehet tolerálni. Hazánk tehát kiáll Izrael önvédelemhez való joga mellett, amint azt az Országgyűlésben elfogadott politikai nyilatkozat is megerősíti.

A honvédelmi miniszter az ismét fellángolt izraeli–palesztin konfliktussal kapcsolatban megerősítette: a terrorizmussal nincs békekötés. Úgy véli, 

az ellenőrizetlen, tömeges migráció és a terrorizmus összefonódása egyre súlyosbodó, egzisztenciális fenyegetettséget jelent.

A kormány a kezdetektől, a 2015-ben kitört migrációs válságtól nagy hangsúlyt fektetett a probléma napirenden tartására az euroatlanti szövetségi rendszerben. Az illegális migrációt és a kapcsolódó kihívásokat, mint a brutális hasznot hajtó szervezett bűnözést, ember- és fegyverkereskedelmet, és mindezek kísérőjelenségét, a terrorizmust ugyanis csak határozott, illetve összehangolt fellépéssel lehet megállítani. 

A teljes interjút a Világgazdaság oldalán olvashatják. 

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.