Soltész Miklós: Ugyan most feszült a kapcsolat, de meg kell erősíteni a magyar–bolgár barátságot

Bár jelenleg sok a nézeteltérés Magyarország és Bulgária között, de a két nemzetet összeköti a közös múlt.

Forrás: MTI2023. 11. 08. 22:05
SOLTÉSZ Miklós
Somogycsicsó, 2023. november 8. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszédet mond a kormánytámogatásból felújított bolgár katonai sírok és temetõkereszt katonai tiszteletadás melletti átadásán Somogycsicsón 2023.november 8-án. MTI/Katona Tibor Fotó: Katona Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az a feladatunk, hogy mindent megtegyünk a magyarok és a bolgárok közötti barátság megerősítéséért – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Somogycsicsón.

Fotó: MTI/Katona Tibor

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a magyar–bolgár kapcsolatok jelenleg nem felhőtlenek. Bulgária a területükön áthaladó összes gázra extra exportvámot vetett ki, nemcsak az oroszországi eredetűre. A pluszteher magának a gáz árának a negyedét teszi ki, és Magyarországot is keményen sújtja: hazánkba döntően Bulgárián át érkezik az oroszországi földgáz, és már küldözgetik a vaskos büntetéssel megfejelt számlákat. 

A gazdasági kérdéseken túl a sport területén is feszültség alakult ki hazánk és Bulgária között. A november 16-án esedékes bolgár–magyar mérkőzésről a hazaiak arról tájékoztatták az UEFA-t, az pedig a Magyar Labdarúgó-szövetséget (MLSZ), hogy a bolgár rendőrség nem tudja garantálni a mérkőzés zavartalan megrendezését, és csak nézők nélkül és Szófián kívül engedélyezi a mérkőzés megtartását. 

– Az MLSZ az első perctől kezdve a leghatározottabban jelezte, hogy nem értünk egyet a változtatással, és számunkra kiemelten fontos a magyar szurkolók jelenléte a stadionban – mondta Csányi Sándor. Ha ezek után esetleg nem veszünk részt a mérkőzésen, akkor 3-0-s bolgár győzelemmel írják jóvá az eredményt, és további büntetés is várhat a magyar csapatra.

Bár nem felhőtlenek a kapcsolatok, de összeköt a közös múlt

Soltész Miklós a kormánytámogatásból felújított bolgár katonai sírok és temetőkereszt katonai tiszteletadás melletti átadása kapcsán arról beszélt, hogy nem szabad felülni „olyan döntéseknek, hátulról érkező uszításnak”, amelyek következtében a két nemzetet és általában a Közép- és Kelet-Európában élő nemzeteket ismét egymással szembe fordítják.

Mutassuk annak fontosságát és erejét, hogy ha a nemzetek és a nemzeti kisebbségek a magyar kormánnyal és a környező országokkal összefognak, akkor a nagyhatalmaknak nem játékszerei, hanem egyenlő partnerei lesznek

– fogalmazott az államtitkár.

Felidézte: az első világháborúban a központi hatalmak részeként háborúzott Bulgária és Magyarország, de a nagyhatalmi békék olyan döntéseket hoztak mindkét országnak, amelyekkel területeket veszítettek és anyagiaktól fosztották meg őket.

Fotó: MTI/Katona Tibor

A második világháború, bár egyik ország sem akarta, „összesodorta mindkét államot a hitleri náci birodalommal” – mondta az államtitkár, aki úgy fogalmazott: „nem tehettünk róla, sem bolgárok, sem magyarok, nagyhatalmak játékszerei voltunk”.

Hozzátette: a két állam vezetése próbált a kényszerű szövetségből kihátrálni, de nem engedték. Amikor Bulgáriát 1944-ben megszállták a szovjetek, akkor döntöttek úgy a nagyhatalmak, hogy az ő oldalukon lépjenek be a háborúba – folytatta Soltész Miklós.

Emlékeztetett: több mint 120 ezer bolgár katona ezután Magyarország déli-délnyugati részén harcolt a németek ellen, ennek során 3370 bolgár katona halt meg, közülük 237 ember nyugszik Somogycsicsón.

Borítókép: Soltész Miklós (Fotó: MTI/Katona Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.