A Szent Korona egykori rejtekhelyén emlékezett a honvédség

A koronaőrség tagjait kötelezték egyszerű katonai egyenruha viselésére, hogy ne keltsenek díszruháikban feltűnést.

2023. 12. 17. 13:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szent Korona 1944–45-ös menekítésének utolsó, még Magyarországon található állomásaira, Velemre és Kőszegre látogatott az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Testőrezred Koronaőrség állománya december 13-án, hogy leróják tiszteletüket elődeik hősies cselekedeteinek emléke előtt – írja a Honvédelem.hu.

Fotó: Honvédelem.hu

Mint ismert, 1944–45-ben Budapest szovjet fenyegetettsége miatt a Szálasi-kormány nyugatra menekült, a miniszterelnökség pedig a velemi Stirling-villában rendezkedett be. 1944. december 27. és 1945. március 19. között a villához tartozó telken egy bunkerben őrizték a Szent Koronát. Az emlékhely ma is megtekinthető, egy kis emléktábla tudósít a hely jelentőségéről. 1944 novemberében a koronázási palást először Pannonhalmára került. A felszerelési tárgyakat pedig Veszprémen át Kőszegre szállították. A koronázási jelvényeket szintén Kőszegre utaztatták egy teherautón, és a  mezőgazdasági szakközépiskola tornatermében szálltak meg. 

A koronaőrség tagjait kötelezték egyszerű katonai egyenruha viselésére, hogy ne keltsenek díszruháikban feltűnést.

Majd 1944 december elején úgy határoztak, hogy a koronát Velemben rejtik el. A döntés egyik oka az volt, hogy a nyilas miniszterelnökség a Stirling-villában működött, valamint a kis falut nem fenyegette légitámadás.  A Stirling-villa kertjében ástak egy bunkert, ott őrizték a koronát. 1945 január közepén a palást is elhagyta Pannonhalmát, és a villában őrizték. Majd 1945 márciusának végén a koronát visszavitték Kőszegre. Néhány nap múlva az értékeket teherautóra pakolták, és elhagyták az országot. Még éppen időben, hiszen a szovjetek március 29-én bevonultak Kőszegre, és vittek, amit tudtak.

Borítókép: Megemlékezés (Fotó: Honvédelem.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.