Az online pedofília megfékezésére cselekvési tervet készített a rendőrség

Csaknem félszáz ügyben azonosították a feltételezett elkövetőket.

2023. 12. 04. 14:33
Sad,Child,Suffering,From,Depression,Sitting,Alone,In,Corridor,Feeling
2263300709 Fotó: Bricolage Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint idén már másodszor dolgoztak ki cselekvési tervet a gyermekek online szexuális kizsákmányolása miatt indult nyomozások szakirányítása és szakmai támogatása érdekében. Ebben az évben az intézkedés komplex célja a visszaélések visszaszorítása, a felhasználói tudatosság növelése, az egységes kriminalisztikai gyakorlat kialakítása egy országos, összehangolt akcióban.

A cselekvési terv alapját a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztály nyomozó osztályához (KR NNI) az Egyesült Államokban működő Eltűnt és kizsákmányolt gyermekek nemzeti központja (National Center for Missing & Exploited Children, NCMEC) szervezettől az Europol SIENA csatornáján keresztül érkező bűnügyi jelzések képezték.

A KR NNI a beérkezett NCMEC-riportokat feldolgozta, elrendelte a nyomozásokat, majd 2023. augusztus 1-ig

hatvan büntetőeljárásban a nyomozás lefolytatására illetékes rendőrkapitányságokra tette át a bűnügyet.

A területi szervek kijelölt nyomozói idén is részt vettek egy kétnapos képzésen annak érdekében, hogy a leghatékonyabban tudják a riportokat feldolgozni, részletesen megismerjék a jelzések tartalmát, az eljárások során végrehajtandó nyomozati cselekményeket, a kutatások és lefoglalások sajátosságait, valamint a lefoglalt adatok vizsgálatának folyamatát, ez utóbbiban gyakorlati tapasztalatokat is szerezve.

Az oktatás októberben folytatódott, amelyen további speciális szakmai ismeretekre tehettek szert a nyomozást végzők. A rendőrség munkatársai októberben a közel kéthetes akció során 62 helyszínen csaptak le. A kutatások alkalmával

összesen 244 bűnjelet foglaltak le. Az elkövetők azonosítása 46 esetben sikeres volt, és 27 ügyben már a gyanúsítotti kihallgatásra is sor került.

A gyermekpornográfia bűncselekmény alapesetben öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, azonban privilegizált esetben akár a húsz évet is elérheti. A rendőrség kiemelten fontos feladata a gyermekek védelme, az, hogy ők ne váljanak áldozattá. A nyomozások során szerzett jelentős szakmai tapasztalat megalapozta a bűnmegelőzési válaszok megújítását, amely a gyermekeknek, a családoknak naprakész, valós megelőzési stratégiákat mutat meg.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.