Csák János: Ha nincs gyerek, nincs jövő, nincs gazdaság

A magyar kultúrán nemcsak művészeti alkotásokat érti a kormány, hanem az észjárást, az életmódot, a hagyományok továbbörökítését is – jelentette ki a kultúráért és innovációért felelős miniszter. Csák János hozzátette: ennek elsődlegesen a családokban kell történnie, és a különböző családtámogatási formák mind azt célozzák, hogy minden vágyott gyermek megszülessen.

Forrás: MTI2023. 12. 04. 21:51
CSÁK János; ZÁVOGYÁN Magdolna; KLEBELSBERG Kuno
Budapest, 2023. december 4. Csák János kultúráért és innovációért felelõs miniszter a meghallgatásán az Országgyûlés kulturális bizottságának ülésén a Parlament Klebelsberg Kunó-termében 2023. december 4-én. Mellette Závogyán Magdolna kultúráért felelõs államtitkár (b). MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha nincs gyerek, nincs jövő, nincs gazdaság – jelentette ki a kultúráért és innovációért felelős miniszter. Csák János az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtti éves meghallgatásán rámutatott, hogy az ország jövője szempontjából egzisztenciális kérdés, hogy gyerekek szülessenek.

Ugyan az általa vezetett minisztérium különböző szakterületeket felügyel, de mind mögött egységes a társadalomfilozófia. A miniszter szerint négy szóban leírható annak a tartalma, amit csinálnak:

Isten, család, haza és magyar szabadság, ami alatt az egyéni és alkotmányos szabadságot kell érteni.

– A minisztérium feladata az, hogy amit az elődeinktől örököltünk, azt a következő nemzedéknek átadjuk – emelte ki Csák János, majd hozzátette: a családpolitika nemcsak pénz, hanem egyfajta szemlélet is, és igazán senki nem vitatja, hogy a gyerek a jövő. Magyarország világbajnok a családokra fordított támogatásban, ami jelenleg a GDP 4,3 százaléka – jelentette ki a tárcavezető.

 

A család több nemzedék összessége

Csák János azt mondta, a családtámogatási rendszert három pillérre építették. Az első, hogy „fedél legyen a fiatalok feje felett”, ezért dolgozták ki a csok és a csok plusz konstrukciót. Második pillérként az anyagi biztonság növelése érdekében a gyermeknevelést és a munkavállalást összehangoló adórendszert és adókedvezményi rendszert említette. Harmadikként pedig a bölcsődei, óvodai, iskolai infrastruktúra bővítését, amely a család és a munka egyensúlyát hivatott megteremteni – sorolta a miniszter.

Ebben megmutatkozik a kormány azon filozófiája, hogy a családot nem kis egységnek tekinti, hanem több nemzedék összességének

 – tette hozzá Csák János. Szerinte az is fontos társadalomfilozófiai pontja a kormány családpolitikájának, hogy „nem avatkozik bele a családok életébe”.

Több képviselő is rákérdezett a családi pótlék emelésének lehetőségére, a tehetséggondozási programokra és a csok pluszra. Csák János válaszában azt mondta:

a cél, hogy minden vágyott gyerek megszülethessen, ezért is emelték minden eddiginél magasabbra a csok-konstrukciónál a gyermekvállalás után járó összeget.

A miniszter beszámolt arról: programot indítanak, hogy a vállalatok és az egyetemek saját bölcsődéket nyissanak. A 2010-es termékenységi ráta 1,2-ről mára 1,52-re nőtt, és az egyetemi évek alatt gyermeket vállalóknál elengedik a diákhitelt – mutatott rá.

Borítókép: Csák János miniszter és Závogyán Magdolna államtitkár (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.