Orbán Viktor: Magyarország igényt tart az önálló külpolitikára

Orbán Viktor zárta a Magyar Külügyi Intézet 50. születésnapjának rendezvényét.

2023. 12. 04. 18:22
MKI 50 Konferencia Orbán Viktor
MKI 50 Konferencia Orbán Viktor. (Fotó: Havran Zoltán) Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök zárta a Magyar Külügyi Intézet (MKI) 50. évfordulójából rendezett eseményt, amelyen bejelentette, hogy a jövőben a Magyar Külügyi Intézet a miniszterelnök politkai igazgatóján és a miniszterelnöki kabinetirodán keresztül segíti majd a miniszterelnök munkáját.

Orbán Viktor kifejtette, hogy a kormány döntéseit hasznosan segítő háttértudásra tehetnek szert az MKI-nek köszönhetően. Ezzel a változással pedig visszatérnek a hagyományokhoz, hiszen, mint mondta, amikor Magyarországon szuverén és önálló külpolitika létezett, akkor az miniszterelnöki központú volt, a külpolitika irányvonalát a miniszterelnök találta ki, a külügyminiszter pedig végrehajtotta.

– A mostani helyzettel visszatérünk a hagyományokhoz, ami általában egy értelmes reflex, és egy olyan hosszú történelmi múlttal rendelkező ország esetében, mint Magyarország, azt jelenti, hogy a hagyományok nem véletlenül akakulnak ki, hasznosak

 − mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök kifejtette, hogy „Magyarországot a történelem arra ítéli, hogy maga elé ambiciózusabb célokat tűzzön, mint ami erejéből vagy gazdasági helyzetéből adódhatna. Éppen ezért nem is engedheti meg magának, hogy a külpolitikában rejlő lehetőségekről lemondjon, de a külpolitika gyeplőjét az ilyen országokban szorosan kell fogni.”

A miniszterelnök kiemelte, hogy 

egyedül az ember soha sem lehet elég okos.

Ez a tételmondat pedig a külpolitikában a legnyilvánvalóbb.

MKI 50 Konferencia Orbán Viktor
Fotó: Havran Zoltán

Orbán Viktor kifejtette, hogy vannak olyanok, akik „easy-going” parnerek lehetnek a világban, és az állandó egyetértéssel elérhetnek valamit. Ezek általában a nagyhatalmi országok, ahol a méretnek van egy elrettentő ereje, ha megvan egy ilyen erő, már azzal ki lehet vívni a tiszteletet.

– Mi nem vagyunk nagyhatalom, mégis igényt tartunk az önálló külpolitikára, és elvárjuk, hogy mások, nálunk nagyobbak is, ezt az igényünket fogadják el

– emelte ki a miniszterelnök. 

Mint kifejtette, „a relatív erőfölényünk alacsony, egy ilyen ambíciójú országnak a tartására kell alapoznia, a kiállására, arra az ösztönre, hogy nem megfutamodik, rejtőzködik, hanem vállalja a konfliktust. Ebből is lehet relatív előfölény és meg is csináljuk. Magyarország bár csak 10 milliós ország, mégis képes önálló külpolitikát folytatni” − emelte ki.

A miniszterelnök kifejtette, hogyha egy relatív előnyökkel nem rendelkező ország önálló külpolitikát akar, annak radikális külpolitikát kell képviselni, nagy célokat kell kitűzni, vízióval kell rendelkeznie.

– Merjünk kicsik lenni… − mondta az előző kormányzat, hiszen majd a nagyok nagyvonalúságából nekünk is hullik valami… Ha így járunk el, akkor valóban csurran-cseppen valami, de a számunkra fontos kérdésekben mások döntenek majd a fejünk fölött – mondta a miniszterelnök, kiemelve,

Magyarország nem valamelyik másik hatalom másik tanítványa akar lenni, hanem önmaga mestere.

A sikerhez radikális álláspontra kell helyezkedni taktikailag is, hiszen ezzel tudunk engedni egy tárgyalás során.

A radikális a magyar nyelvben mást jelent talán, mint a legtöbb nyugati nyelvben, azt jelenti, hogy gyökeres, a lényegét megragadó álláspontot kell képviselni. – A magyarok örömüket lelik abban, ha sikerül nevén nevezni a dolgokat – fogalmazott, és kiemelte:

– A magyar radikalizmus egy szellemi természetű jelenség.

Mi, magyarok nem vitatkozunk azon, hogy milyen mechanizmusban kellene elosztani és integrálni a migránsokat, ezek önmagukban érdektelen kérdések. 

– A kérdés az, hogy jó dolog-e egyáltalán a migráció.

A magyar miniszterelnök kifejtette, hogy bár sokan nem merik azt mondani, amit a magyarok, sokakat érdekel és hallgatják is azt, amit mondunk. Lehet, nem hiányzik nekik a csihi-puhi, amit egy-egy magyar álláspont után kapunk, ám a kormányfő szerint a magyar „soft power” az, hogy a nyílt és egyenes beszéd miatt képesek vagyunk szövetségeket kötni a különféle ügyek mentén. Ez most már a névjegyünkké vált.

Sokan mondják, hogy ez a radikális lényeglátás elszigeteltséghez vezet, ám látni kell, hogy évszázados távlatban nem volt olyan kiterjedt a magyar külpolitika, mint most – jegyezte meg. – Intenzív nyugati kapcsolatok és dübörgő keleti és déli nyitás, és nem elszigeteltség – emelte ki, és hozzátette, a magyar külpolitika nemzeti érdek alapú. A miniszterelnök megjegyezte, hogy sem az érték, sem az érdekalapú külpolitika nem lelkesíti. Szerinte a nemzeti érdek alapú külpolitika egyesíti magában az érték- és az érdekalapú külpolitika legjobb részeit.

– A nemzeti érdek alapú külpolitika a realizmus és az idealizmus legjobb erényeit szedi össze

– fogalmazott.

A nemzeti szó egy lényegi szó, ez utal az idealistára, az érdek pedig a realista hozzáállásra, ez pedig egy sajátos gondolkodásmódot követel meg. Egy nemzeti, érdekalapú külpolitika sosem lehet dogmatikus, nem is tud azzá válni, fejtette ki a miniszterelnök, és kiemelte:

A legfontosabb feladat, hogy minden helyzetben felismerje, megragadja, hogy mi a nemzeti érdek, és ez alapján cselekedjen.

Borítókép: Az MKI 50. Konferencián beszélt Orbán Viktor (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.