Így védené hazánk szuverenitását az amerikai pénzekkel kitömött Political Capital

A dollárbaloldal már a látszatra sem ad, éppen az a Political Capital készített szuverenitásvédelmi csomagot, amely ezer szállal kötődik külföldi NGO-khoz, Brüsszelhez és az USA kormányzati szerveihez. Összeállításunkban feltárjuk, hogy az elemzőcég milyen támogatásokat kapott az elmúlt években a Soros-hálózattól, illetve azt, hogy a finanszírozói között találjuk az amerikai CIA külföldi megjelenési formájának tartott NED-et.

2023. 12. 02. 9:30
Forrás: Borítókép: Krekó Péter (Fotó: Facebook)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajátos szuverenitásvédelmi csomagot készített a dollárbaloldalnak a Soros-hálózat, az Európai Unió, valamint az Amerikai Egyesült Államok kormányzati és titkosszolgálati szervei által is finanszírozott Political Capital (PC). 

A magyar közéletben két évtizede jelen lévő szervezet egyértelműen elkötelezett a nemzetállamok ellen dolgozó liberális, globalista erőknek, ami önmagában kétségbe vonja, hogy a javaslataik Magyarország valódi önrendelkezését szolgálnák.

 Nem meglepő tehát, hogy áttekintve a PC honlapján olvasható szöveget, teljesen egyoldalú és a valós nemzetközi viszonyokkal köszönőviszonyban sem álló helyzetértékelést, illetve javaslatokat fogalmaznak meg. A hazai baloldal és a nemzetközi globalista hálózat évek óta ismert toposzai jelennek meg a csomagban. Ennek lényege, hogy szerintük „az olyan birodalmi logikát képviselő autoriter nagyhatalmak, mint Oroszország vagy Kína, egyre sikeresebben törekednek a magyar politikai szereplők és a közvélemény rosszindulatú befolyásolására, egyszersmind Magyarország külső szuverenitásának megsértésére”. A PC ezért azt javasolja, hogy ezek ellen lépjen fel a magyar kormány, miközben úgy vélik, az EU és a NATO szövetségi rendszerben vállalt kötelezettségeknek való megfelelés nem tekinthető a szuverenitás külső sérelmének. Arról persze egy szót sem ejtenek, hogy Brüsszel olyan kérdésekben akarja ráerőltetni a központi akaratot hazánkra, amiket az uniós szerződések nem tartalmaznak, illetve amelyeket éppen a hivatkozott megállapodások utaltak nemzeti hatáskörbe. 

A belpolitikai életbe, a választásokba való külföldi beavatkozás eltűrése sem uniós, vagy NATO-kötelezettség, sőt a vezető nyugati államok, így például az USA is, szigorú törvényekkel tiltják és üldözik az ilyen jellegű külső befolyásolási kísérleteket a saját országukban.


Mesébe illő támogatások

Az átlátszó politikai pamfletnek tekinthető javaslatcsomag alkotóitól nem újdonság ez a fajta baloldali propaganda, hiszen a Political Capital régi Soros-szövetséges és amerikai kormányzati szervekhez is ezer szállal kötődik.

A közelmúltban, október 11-én nagyszabású rendezvényt szerveztek Budapest Forum 2023 néven, a fővárosi önkormányzat, a Soros-egyetem és a Political Capital szervezésében, a CEU belvárosi épületében. Itt megjelentek a baloldalt külföldről támogató nagy szervezetek, és maga Karácsony Gergely főpolgármester is felszólalt.

A Political Capital vezetője, a társszervező Krekó Péter pedig egyesével felolvasta a szponzorok neveit, majd őszintén elmondta, hogy olyan partnereik vannak, amelyek valóban mesébe illő együttműködést hoztak számukra. A promófalon szerepel a NED (National Endowment for Democracy) és a GMF (German Marshall Fund), valamint más külföldi szervezetek, így a Friedrich Ebert Stiftung, Heinrich Böll Stiftung, illetve a Soros-egyetem és a PC is feltűnt. 
 

Erős amerikai befolyás a PC-nél

Itt érdemes megállni két említett szervezetnél, a NED-nél és a GMF-nél. Emlékezetes ugyanis, hogy a dollárbaloldal 2022-ben kirobbant, külföldi finanszírozási botránya miatt indult titkosszolgálati vizsgálat megállapításai között a Nemzeti Információs Központ (NIK) nyilvánosságra hozott jelentésében hangsúlyosan megjelent a két globalista ngo és a PC kapcsolata. A NIK által vizsgált Political Capital bankszámlaforgalmi adatai alapján bevételeinek csaknem fele külföldi eredetű. A külföldi társadalmi szervezetektől érkező támogatások csaknem háromnegyede származik a NED-től és a GMF-től. Érdemes azt is megjegyezni, hogy egyik támogatójukat a NED-et szakértők a CIA hivatalossá tett külföldi megjelenéseként tartják számon.

A jelentés rámutatott arra is, hogy a PC aktív szerepet vállal a magyar közvélemény orosz–ukrán háborúval kapcsolatos álláspontjának formálásában, ami egyértelműen külföldi támogatású politikai befolyásolási akciónak tekinthető.

A magát függetlennek nevező elemzőcég 2021–22-ben a budapesti amerikai nagykövetségtől is kapott pénzt méghozzá „az orosz befolyás veszélyeinek” kutatására.

A fentiek fényében érthető, hogy – bár a magyar emberek döntő többsége ellenzi, a PC vezetője, Krekó Péter – a dollárbaloldal politikusaihoz hasonlóan – kiállt az ukrajnai fegyverszállítások mellett. „Bocsánat, hogy magyar emberek ellen használnák, merthogy ők is be vannak sorozva a seregbe. Ehhez képest ugyebár magyarok is kapnák ezeket a fegyvereket. Tehát, hogy ez szerintem, hatékony segítséget nyújthat” – mondta az ATV-ben 2022 február végén.

Ugyanez, az Ukrajnába történő fegyverszállítás a Momentum Mozgalom mindmáig gyakran hangoztatott álláspontja, azé a Momentum Mozgalomé, amely törvényszintre emelné a Sorosék által pénzelt Political Capital külföldi befolyás ellen irányuló csomagját.
 

Dől a dollár Soroséktól

A cég másik nagy szponzora Soros György és a spekuláns alapítványa. Csak 2015-ben például több, mint kétszázezer dollár, azaz akkori értéken körülbelül 60 millió forint érkezett az Open Society Foundationstől a PC-hez. Az OSF által nyilvánosságra hozott 2015-ös adatok szerint kétszázezer és mellé mintegy hétezer dollárt (60 millió forint) kapott akkor a Political Capital. A kisebb összeg célja egy fiatal szakember foglalkoztatása volt fél évig, a nagyobb pénz azonban az indokolás szerint arra érkezett, hogy növeljék elemzési és érdekvédelmi kapacitásaikat a migrációval, a szélsőjobboldali populizmussal és a választásokkal kapcsolatos kutatási területeken. Ezért nem meglepő, hogy honlapjukon fő támogatóik között tartják számon az OSF-et.

A Soros-alapítvány honlapja szerint 2016 és 2022 között nyolc alkalommal, összesen 385 123 dollárt (mai középárfolyamon: 134 millió forintot) fizettek a dollárbaloldali szuverenitáscsomagot író Political Capital számlájára.
 

ÉV$
202224 278
202219 976
202245 000
202125 000
2019131 210
201969 979
201849 980
201619 700


Brüsszeli pénzcsap

A Political Capital más csatornán keresztül is kap pénzt. Egyebek mellett a szintén Soros-médiumnak számító 444-gyel együtt sikeresen pályáztak az Európai Bizottság kiírására, amely során egy „független multinacionális digitális központ” létrehozása a cél. 

A pályázat során a 444. hu csaknem 150 millió forint támogatást kapott,

 a projektben részt vesz még a Political Capital, a Mérték Médiaelemző Műhely és az Idea Alapítvány is. A Political Capital koordinátorként egészen pontosan 312 975,80 eurót, azaz körülbelül 120 millió forintot kap Brüsszelből. A pályázat 2023. január 1-jétől 2025. június 30-ig tart.

Azt, hogy a Soros-világ, a dollárbaloldal és a Political Capital mennyire összefonódik, egy másik közelmúltbeli, brüsszeli finanszírozásokkal kapcsolatos eset is kiválóan bizonyítja. Jávor Benedek, aki 2019-ben sikertelenül indult az EP-választáson, ám Budapest brüsszeli képviseletét vezeti, a Political Capital közreműködésével együtt írt tanulmányt arról, hogy az EU-nak a tagállamok helyett inkább a városok közvetlen finanszírozását kellene növelnie.

 A súlyosan elfogult dolgozatot a Soros-alapítvány, az Open Society Foundations finanszírozta, és a Political Capital munkatársai szerkesztették . Látható tehát, hogy Brüsszel a Political Capital felé már nyitott egy direkt pénzcsatornát, miközben Magyarország továbbra sem kapja meg a neki jogosan járó forrásokat.

Borítókép: Krekó Péter (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.