A kormánynak kötelessége fontos ügyekben kikérni a polgárok véleményét

Dömötör Csaba az Országgyűlésben elmondta, hogy a baloldal a Magyarországnak járó EU-pénzek kiutalása ellen kampányolt.

Forrás: MTI2023. 12. 12. 10:33
DÖMÖTÖR Csaba
Budapest, 2023. december 11. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. december 11-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Másfél éve robbant ki az elmúlt 33 év legnagyobb pártfinanszírozási botránya. A dollárbaloldal lebukott: a Biden-adminisztrációhoz köthető üzleti körök négymilliárd forinttal szálltak be a kampányába; ez súlyos beavatkozás Magyarország szuverenitásába – közölte a parlamentben Halász János. A Fidesz országgyűlési képviselője a napirend előtti felszólalásában leszögezte: a nemzetbiztonsági jelentésből az is kiderült, hogy Karácsony Gergely is érintett a botrányban, aki még mindig azt állítja, hogy a több mint ötszázmillió forintnyi, többféle valutából álló készpénz adománygyűjtő ládákba érkezett. 

– A dollárbaloldal ügye komoly veszély, amely ellen fel kell lépni, a baloldal ugyanis kihasználta a joghézagokat 

– jegyezte meg.

Mint mondta, a rendszerváltoztatás óta konszenzus volt arról, hogy külföldi pénzből nem lehet kampányt folytatni, ám ezt a konszenzust a baloldal felrúgta, ezért nyújtották be a szuverenitásvédelmi törvénycsomagot. Jelezte, hogy kormány továbbra is számíthat a Fidesz-frakcióra a szuverenitás megvédésében.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára egyetértett azzal, hogy ez a téma a közelmúlt egyik legfontosabb közéleti eseménye. – Tudni lehet, hogy a kampányidőszakban négymilliárd forintnyi összeg érkezett magyarországi civil szervezetekhez, csakhogy ezek valójában a választási kampány részesei voltak – közölte.

Hozzátette: Karácsony Gergely mozgalmához félmilliárd forint körüli összeg érkezett be, ezzel kapcsolatban feljelentés is született.

– Fontos megvizsgálni, hogyan épültek be ezek a dollárok a baloldal kampányába, hiszen beleegyeztek volna bármilyen szankcióba, adópolitikai változásba, a határvédelem fellazításába, miközben kampányoltak a Magyarországnak járó EU-pénzek kiutalása ellen. Ezért is kötelessége a kormánynak ezekben az ügyekben kikérni a polgárok véleményét, valamint megerősíteni a jogrendet – hangsúlyozta az államtitkár.

Nacsa Lőrinc, a KDNP képviselője a napirend előtti felszólalásában elmondta: a nemzeti konzultáció fontos és az elmúlt években hatékonynak bizonyult kommunikációs csatorna a kormány és az emberek között, noha sehol máshol Európában nem kérdezik meg a polgárok véleményét a sorskérdésekről.

– Ehelyett Brüsszelben be akarják erőltetni Ukrajnát az EU tagjai közé, és a magyar baloldal is ezen mesterkedik. Az EU-nak szakszerű, teljesítményelvű bővítéspolitikára van szüksége, nem lehet gyorsítópályát adni egyes államoknak

– húzta alá.

Felhívta a figyelmet, hogy Ukrajnával olyan országot akarnak behozni az EU-ba, ahol háború dúl, miközben tönkretennék ezzel az EU mezőgazdaságát is. Kiemelte, hogy a Financial Times szerint hetvenezermilliárd forintba kerülne Ukrajna csatlakozása, ezért stratégiai vitára van szükség a kérdésben.

– Nemet kell mondanunk, a magyar nemzeti érdek mellett kell kiállnunk, az EU biztonságát kell szem előtt tartanunk 

– összegzett.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában rámutatott, hogy nehéz helyzetben kell most jó döntést hozni. – Nem létezik olyan európai érdek, amely ellentétes a nemzetek érdekeivel, ha a brüsszeli vezetés le akar nyomni döntéseket a nemzetek torkán, akkor szereptévesztésben van – jelentette ki.

Mint mondta, a háború kezdete óta Magyarország folyamatosan segítséget biztosít az Ukrajnából ide menekülőknek, de nem lenne észszerű döntés a háborúban álló Ukrajna uniós felvételének elindítása. Jelezte, hogy Ukrajnának újabb forrásokat nyitna meg az EU, miközben Magyarország nem jut hozzá a neki járó forrásokhoz.

Borítókép: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.