Mostantól Zénót a hajléktalanok simogatják

Karácsony Gergely állatvédelmi ombudsmant ígért, ezzel szemben a főváros csak rosszabb helyzetbe hozta a gazdátlan állatokat. Az Illatos úti telepet fenntartó Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság jegyzőknek küldött levele adta az ötletet a civileknek, hogy örökbefogadó partnernek vonják be a közintézményeket, ezáltal segítsék a kóbor kisállatok elhelyezését. A fővárosi vezetés tavaly év végén ugyanis arról tájékoztatta az önkormányzatokat, hogy az Illatos úti telepre bekerült állatok tartásáért pénzt kérnek a 15. nap után attól az önkormányzattól, amelynek a közterületéről bekerült az állat.

2023. 12. 18. 12:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Gyepis kutyákat a közintézményekbe” – ez a szlogenje annak az országban egyedülálló programnak, amelyet a Fővárosi Önkormányzat gyepmesteri telepének támogatására életre hívott Doktorok az Állatokért Alapítvány indított. 

Az első szerencsés kutya, az egy éve a rácsok mögött dekkoló Zénó már meg is érkezett a Magyar Vöröskereszt kispesti telephelyére, tartásának költségeit a kispesti önkormányzat állja. Az ötletgazda Dódity Gabriella fővárosi képviselő, az alapítvány kuratóriumi tagja örül annak, hogy nemcsak a kutyával tettek jót, hanem a hajléktalanoknak is örömöt csempész majd a kutyus az életükbe.

A kispesti Vöröskereszt vezetői és Dódity Gabriella fővárosi képviselő. Forrás: Facebook

– Bízom benne, hogy minél több önkormányzat követi majd ezt a példát Budapesten, de akár országszerte is – mondta lapunknak Dódity Gabriella fideszes fővárosi képviselő, aki szerint rendhagyó, ám annál életszerűbb és egyszerűbb az a projekt, amelyben egy több mint egy éve a fővárosi önkormányzat gyepmesteri telepén, az Illatos úton szűk betonkennelében élő hatéves kutyus átköltözhetett a Magyar Vöröskereszt kispesti telephelyére, amolyan terápiás jelleggel. Mindehhez nem kellett más, mint egy állatbarát befogadó intézmény és annak az önkormányzatnak a nyitottsága, amelynek amúgy is vállalnia kell a kutya tartási költségeit.

– Rengeteget gondolkoztam azon, hogyan lehetne az lllatos úti gyepmesteri telepen bent lévő több mint száz állatnak gazdát találni. Korábban örökbeadó napokkal, a nehezen kezelhető kutyák rehabilitációjával próbáltunk minél többnek gazdát találni, de ezeket sajnos már megszüntették. Amikor pedig a főváros jelenlegi vezetése kiküldte a kerületeknek, hogy a közterületükről bekerülő állatok tartásáról ők kötelesek gondoskodni, adta magát, hogy ha már az önkormányzatnak kell állnia a kutya tartási költségeit, akkor kereshet neki otthont is. Innen jött az ötlet – mondta lapunknak Dódity Gabriella, az alapítvány kuratóriumi tagja. 

Zénó kikerült az Illatos útról, mostantól hajléktalanok simogatják. Forrás: Facebook

A képviselő hozzátette: természetesen az egésznek a kulcsa egy olyan intézmény, ahol mind a vezetés, mind az ott dolgozók nyitottak az állat befogadására. A kispesti Vöröskereszt stábja épp ilyen.

– Valódi állatbarát közösség, és jó volt látni, hogy az ellátottak, akik igénybe veszik a nappali melegedőt vagy akár éjszakára is ott lelnek menedéket, szintén nagyon várták, hogy megérkezzen Zénó – magyarázta a képviselő.

 

Kispesti hajléktalanszállóra került az első mentett kutya

Az alapítvány kérésére Kispest önkormányzata belement a mintaprojektbe, a kutya etetésének és ellátásának költségeit élete végéig vállalja. A Kispest Kft. megépítette a jogszabályi méreteknek megfelelő kennelt, az alapítvány házat vásárolt a kutyának, a kispesti székhelyű Alpha-Vet pedig pórázt, nyakörvet és mindenféle felszerelést biztosított az árva kutyának. A KutyaGuru Team pedig segített Zénó kiválasztásában, előzetes kontrolljában, hogy biztosan problémamentes kutya kerüljön be a programba. És segíti az alapkiképzést is megadni neki. 

Zénó terápiás feladatokat is ellát majd. Forrás: Facebook

– Nemcsak a rácsok mögül szabaduló kutyának segítünk, hanem a nehezebb sorsú emberek mindennapjaiba is vihetünk egy kis színt ezzel. Nyugat-Európában már komoly hagyománya van az állatasszisztált terápiának, és ha Zénó nem is képzett terápiás kutya, mindenki arcára mosolyt csal, ami felér egy terápiával – mondta Dódity Gabriella, aki hozzátette: már csak meg kell nevelni Zénót, aki az alapvető parancsokra hallgat, de hatalmas szívével, rengeteg energiájával még kissé hebrencs; ám a legjobb kutyakiképző csapat veszi kezelésbe, a KutyaGuru Team.

 

Nonszensz a főváros rendelete

– Embertelen lenne körülbelül 120-150 gazdátlan állatot az Illatos úti gyepmesteri telepről kipaterolni – jelentette ki korábban Dódity Gabriella, a Fidesz–­KDNP fővárosi frakciójának képviselője annak kapcsán, hogy a főváros arról értesítette a kerületeket: az állatok bekerülésétől számított 16. nap, azaz a kötelező megfigyelési idő lejárta után az állatok sorsát azoknak az önkormányzatoknak kellene megoldaniuk, amelyek területéről bekerültek a telepre. Bár a jogszabály erre lehetőséget ad, még soha senkinek nem jutott ez eszébe, amíg meg nem érkezett Karácsony, és cukiskodásból állatbarát Budapestet ígért – mondta Dódity Gabriella. Karácsony Gergely főpolgármester választási ígérete volt, hogy állatvédelmi ombudsmant hoz létre. Papíron ez megtörtént, Karácsony a párbeszédes párttársát, Szabó Rebekát nevezte ki ombudsmannak, ám a bemutatkozó sajtóesemény óta nem történik semmi a területen. Sőt kedvezőtlen döntés született a gyepmesteri állatok sorsáról. 

Dódity Gabriella lapunknak kiemelte: ezzel a főváros a kerületi jegyzőkre tolta a felelősséget, ők pedig vagy az amúgy is túlterhelt civilektől várnak segítséget, akiket a kormány épp pályázati úton segít, vagy ki tudja, mi lesz a kutyák sorsa. 

– Egyelőre káosz van a köbön, és elképesztően álszent, képmutató állatbarát Budapestet ígérni a kampányban, majd kiűzni a saját telepéről a kutyákat és macskákat – vélekedett a képviselő. Emlékeztetett, a Tarlós István idején rendszeres örökbeadó napokkal, a nehezen gazdásítható állatok rehabilitációjával próbálták meg mielőbb gazdához juttatni az állatokat, és eszébe sem jutott a városvezetésnek, hogy másra tolja a feladatot. A képviselő felidézte: már akkor sejtették, hogy Karácsony az „állatbarátságot” sem gondolta komolyan, amikor ezt az ingyenes programot megszüntették vagy amikor a telepet segítő alapítványuktól nem vettek át adományokat. Mindezt pusztán politikai okokból tették, hiszen az alapítvány Tarlós Istvánhoz köthető, de ezzel nemcsak a kutyáknak és a macskáknak ártottak, hanem semmibe vették azokat a budapestieket is, akik adójuk egy százalékát erre akarták fordítani – mondta egy évvel ezelőtt Dódity.

 

Borítókép: Kispesti Vöröskereszt (Forrás: Facebook/Dódity Gabriella) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.