Nem hatották meg Karácsony kabinetfőnökét a dugókra panaszkodó vállalkozók

A főpolgármester kabinetfőnöke viszont úgy véli, a budapesti mobilitási terv továbbra is a közösségi közlekedés fejlesztését szolgálja.

2023. 12. 14. 12:20
Borítókép: Dugó az Üllői úton (Fotó: Mirkó István)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főpolgármester kabinetfőnöke, Balogh Samu reagált az érdekvédelmi szervezetek közös nyilatkozatára. A politikus azt mondta az InfoRádióban, hogy a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag, ellenszavazat nélkül fogadta el a Budapesti mobilitási terv 2030” programot. Balogh úgy látja, a mostani fejlemények azt mutatják, hogy az iparkamara,

a BKIK ezek szerint le szeretné állítani a közösségi közlekedés fejlesztését, valamint az új járművek forgalomba állítását Budapesten, és nem támogatja a főváros zöldítését sem.

Balogh Samu hozzátette: részletes egyeztetés előzte meg a program felülvizsgálatának őszi elfogadását. Egy civil szakértőkből álló munkacsoport tevékenységének köszönhetően széles körben lehetett véleményezni a kezdeményezéseket, ráadásul tájékoztatása szerint állami szerveket is bevontak a folyamatba.

Nagyon megalapozott munkáról van szó, és eddig sem volt vita a fő célokban. A Tarlós István által kitűzött célokat visszük tovább a közösségi közlekedésben, például a gépjárműforgalom csökkentése érdekében. Átgondolatlan nyilatkozatot adtak ki a kezdeményező szervezetek

– összegzett Karácsony Gergely kabinetfőnöke.

Amint arról már lapunk is beszámolt, a Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a német főváros példáját kellene követnie Budapestnek, ugyanis Berlinben levonták a konzekvenciákat, és visszaállították a normális forgalmi rendet. Vereczkey Zoltán elmondta: a munkába járók és a vállalkozók megérdemelnék, hogy egy élhetőbb fővárosban közlekedhessenek. A főpolgármester kabinetfőnöke viszont úgy véli, a széles körben támogatott program továbbra is a közösségi közlekedés fejlesztését szolgálja.

A  főváros közlekedésszervezési gyakorlata a gazdasági növekedés gátjává vált. A budapesti mobilitás terv egyoldalúan bünteti a gépjárműforgalmat, ezért arra kérjük a Fővárosi Önkormányzatot, hogy függessze fel

– hangzott el a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által szervezett eseményen. Ennek előzménye, hogy szeptember 12-én a BKIK mellett a Pest Vármegyei és az Érdi Kereskedelmi Iparkamara kiadott egy állásfoglalást annak érdekében, hogy érdemi párbeszéd alakuljon ki a fővárosi közlekedést irányítók és a gazdasági szereplők között. Ám az aláírók azóta sem kaptak választ felvetéseikre.

Az állásfoglalás kiadását követően a csatlakozásáról értesítette a kezdeményezőket további hat szervezet, amelyekkel együtt az aláírók négyszázezer vállalkozást képviselnek Budapesten és a fővárosi agglomerációban. 

Folyamatosak a dugók, ellehetetlenült az áruszállítás, a munkahelyre történő utazás indokolatlanul hosszú időt vesz igénybe, ezáltal a szolgáltatások ára is emelkedni fog

– figyelmeztettek. Nagy Elek, a BKIK elnöke szerint az aláírók képviselik azokat a vállalkozásokat, amelyek idén összesen 271 milliárd forintot fizettek be Budapest kasszájába, ezért azt kérik, hogy az ő működésüket ne akadályozza a főváros, ugyanis ennek a város lakói fogják meginni a levét. A szervezet vezetője hat pontban szólította fel Budapest vezetését a cselekvésre. 

A szervezetek a többi között azt kérik, hogy a főváros függessze fel a „Budapesti mobilitási terv 2030” gépjárműforgalmat egyoldalúan korlátozó módosításának véglegesítését.

Borítókép: Dugó az Üllői úton (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.