A TikTokot is meghódították az internetes csalók

A NAV egy TikTokon is tevékenykedő kereskedőre csapott le.

Forrás: NAV2024. 01. 03. 18:08
A kínai kötődésű, rövid videók megosztására épülő TikTok alkalmazás ikonja egy okostelefon képernyőjén Berlinben 2020. július 7-én. Mike Pompeo külügyminiszter az előző napon kijelentette, hogy az Egyesült Államok fontolgatja kínai közösségi média alkalmazások betiltását, többek között a TikTok is áldozatul eshet.
MTI/EPA/Hayoung Jeon
Berlin, 2020. július 7. A kínai kötõdésû, rövid videók megosztására épülõ TikTok alkalmazás ikonja egy okostelefon képernyõjén Berlinben 2020. július 7-én. Mike Pompeo külügyminiszter az elõzõ napon kijelentette, hogy az Egyesült Államok fontolgatja kínai közösségi média alkalmazások betiltását, többek között a TikTok is áldozatul eshet. MTI/EPA/Hayoung Jeon Fotó: Hayoung Jeon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen használják például a TikTokot – vagy más közösségimédia-platformot – a termékeik népszerűsítésére, eladására, de közöttük sokan vannak, akik nem törődnek az adókötelezettségekkel. A virtuális piacterek árusait ugyanúgy ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mint bármely kereskedőt – tájékoztatott a NAV.

A NAV Heves vármegyei kollégái több különböző adatbázist, információt felhasználva 

ellenőriztek egy TikTok-hirdetőt,

akiről – inkognitója ellenére – kiderült, hogy hol, mikor és milyen értékű árut adott el, valamint az is, hogy bevételei után nem fizetett adót – közölték.

Az illegálisan működő kereskedő „márkás” ruhaneműket, cipőket, csizmákat, táskákat, karórákat, ékszereket árult. Feltöltött videói, rendszeres hirdetései egyértelműen utaltak az üzletszerűségre és a tetemes árukészletre, sőt Facebook-profilja is azonosítható volt – írták. 

Bebizonyosodott az is, hogy a profil működtetője egy zárt Facebook-csoportban és klasszikus piactéren is végez értékesítést.

Az azonosított eladónak nem volt érvényes adószáma, nem volt érdekeltsége gazdasági társaságban és munkahelye sem, így üzletelt – tették hozzá.

Mivel a több forrásból gyűjtött adatok alapján bűncselekmény gyanúja merült fel, az ellenőröket a NAV bevetési igazgatóságának pénzügyőrei is elkísérték a Heves vármegyei piacra, ahol az árus éppen tartózkodott. A próbavásárláskor bebizonyosodott, hogy az eladónak sem számla-, sem nyugtatömbje nem volt, és online pénztárgépet sem használt, a márkásnak tűnő termékeket egy furgonból árusította. A márkajelzéses áruk vizsgálatakor a szaktanácsadó megállapította, hogy azok hamisítványok. A bevetési igazgatóság munkatársai összesen 112 ruházati terméket foglaltak le. Az ügyben adóigazgatási eljárás, büntetőeljárás és szabálysértési eljárás is indult – tájékoztattak.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.