Átadták a Szellemi Honvédő-díjakat

Varga Judit, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke, Fricz Tamás politológus, Konrad Sutarski lengyel író, valamint az Unione Generale del Lavoro olasz szakszervezet kapta az elismeréseket. A CÖF–CÖKA elnöke, Csizmadia László beszédében kiemelte: civilként mindenki köteles véleményt nyilvánítani az európai ügyekben és saját értékrendje szerint állást foglalni.

2024. 01. 19. 20:25
20240119__MI_045
20240119 Budapest CÖF Szellemi Honvédő Díjátadó Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai értékek és a kereszténység védelmében jelenleg is honvédő háború zajlik Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, az esemény fővédnöke szerint. A politikus a Civil Összefogás Fórumnak (CÖF) a Szellemi Honvédő-díjak átadásán tartott beszédében gratulált az elismerésben részesülő személyeknek, és elmondta: a CÖF folyamatosan támogatja a magyar kormányt és a civil társadalmat, aminek köszönhetően az elmúlt több mint tíz évben számtalan fontos ügyben sikerült komoly eredményeket elérni.

A CÖF–CÖKA elnöke, Csizmadia László beszédében kiemelte:

idén lesz 15 éves a Civil Összefogás Fórum.

− Ha kell, szellemi honvédőink százezrei tesznek hitet az értékeink mellett – jelentette ki, utalva a Békemenetekre, amelyen legutóbb is hozzávetőlegesen ötszázezer ember vett részt. A CÖF–CÖKA elnöke hangsúlyozta: civilként mindenki köteles véleményt nyilvánítani az európai ügyekben és saját értékrendje szerint állást foglalni, hogy mit tart kívánatosnak és mit elvetendőnek.

Idén a civil szervezet kuratóriuma három személynek és egy szervezetnek ítélte oda a Szellemi Honvédő-díjat, így

Varga Juditnak, a parlamenti európai ügyek bizottság elnökének, Fricz Tamás politológusnak, a CÖF–CÖKA kurátorának és a Magyar Nemzet munkatársának, valamint Konrad Sutarski lengyel írónak, történésznek, továbbá az Unione Generale del Lavoro (UGL) olasz szakszervezetnek.

 

A legcivilebb civil és a díjazottak

A Varga Juditról szóló laudációjában ifjabb Lomnici Zoltán elmondta: a politikus csaknem egy évtizeden keresztül dolgozott Brüsszelben és Strasbourgban, ahol többek között Áder János akkori európai parlamenti képviselővel is együttműködött.  − Az uniós munka a magyar érdekekről szól, a haza becsületének védelme pedig belülről fakad – idézte az alkotmányjogász a díjazott egy korábbi beszédét. Hozzátette: Varga Judit mindig komoly munkát fejtett ki a magyar érdekek védelmében, s ezzel kapcsolatban szilárd határokat jelölt ki az Európai Unióban.

A második díjazottal, Fricz Tamás politológussal, a Magyar Nemzet publicistájával kapcsolatban Németh Miklós Attila rádiós műsorvezető méltatásában úgy fogalmazott:

ő a legcivilebb civil, aki a CÖF létrehozását is a civil társadalom rendszerváltás utáni megalapításával indokolta.

Németh Miklós Attila úgy folytatta: Fricz Tamás a munkái során számtalanszor hitet tett a civil aktivizmus, és a polgári körök mellett, amelyek a politológus szerint az állampolgári lét alapjainak tekinthetők, és a demokratikus társadalom megtartásának letéteményesei.

A harmadik kitüntetett, Konrad Sutarski lengyel író számos munkájában és kutatásában évtizedek óta foglalkozik a magyar történelemmel, Magyarországgal, illetve a lengyel-magyar barátsággal és a két ország Európa védőbástyájaként betöltött szerepével.

A három személyiség mellett egy szervezet is megkapta a Szellemi Honvédő-díjat, ez pedig az Unione Generale del Lavoro olasz szakszervezet. A díjat azzal érdemelte ki a keresztény, patrióta olasz szakszervezet, hogy kiváló, konstruktív együttműködést alakított ki a CÖF–CÖKA-val, képviseltette magát a magyar nemzeti ünnepek alkalmával tartott Békemeneteken és hozzájárult a CÖF–CÖKA nemzetközi kapcsolatainak kiteljesítéséhez.

 

Varga Judit felajánlást tett

Az európai ügyek bizottságának elnöke a közösségi oldalán köszönte meg a Civil Összefogás Fórumnak, hogy a Szellemi Honvédő-díjjal ismerte el eddigi munkáját.

Most ismét egy olyan megmérettetés közeledik, amelynek súlya és tétje túlmutat a magyar országhatárokon. Miközben meg kell védenünk hazánk szuverenitását, segítenünk kell Európának visszatalálni a józan ész útjára. Azt ígérem, hogy ebben a küzdelemben továbbra is számíthatnak rám

– írta bejegyzésében Varga Judit, aki bejelentette, hogy a díjjal járó pénzösszeget Játékidő Alapítványának szeretné felajánlani.

Borítókép: A díjazottak (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.