Az online térben is erős a jobboldal

Egyre fontosabbá válik a politikusok és a pártok versenyében az online jelenlét, ami a gyakori vélekedéssel ellentétben nem a baloldal fölényét, hanem a jobboldal előretörését mutatja. Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi médiában nagy népszerűségnek örvend, a Facebook-oldalát több mint egymillióan követik. A baloldalon ezzel senki sem tudja felvenni a versenyt, még a nagyobb követőtáborral rendelkezők is messze elmaradnak a kormányfőtől a követők és a lájkok számában.

2024. 01. 12. 4:45
GULYÁS Gergely; BENKŐ Tibor; NÉMETH Szilárd; ORBÁN Viktor; SEMJÉN Zsolt; GYÜRK András; ROGÁN Antal; KÁSLER Miklós; SEMJÉNNÉ MENUS Gabriella; MÁGER Andrea
Budapest, 2022. április 3. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Mögötte Semjénné Menus Gabriella, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltje, Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke és Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b-j). MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokat hangoztatott vélemény, hogy a baloldal népszerűbb és sikeresebb az online térben, azonban az ellenzéki, valamint a kormánypárti politikusok közösségi oldalait összehasonlítva az figyelhető meg, hogy hosszú ideje a jobboldali tartalmak a dominánsabbak. Ennek ékes példája, hogy Orbán Viktort a Facebookon 1,2 ­millióan, az Instagramon 195 ezren, míg a TikTokon 126 ezren követik. A

 miniszterelnök legutóbbi Facebook-bejegyzéseire jellemzően 3000–10 000 felhasználó reagált. Azonban a kormányfő újévi videóját 41 ezren, míg a karácsonyi bejegyzését – amelyen az unokái körében látható – 67 ezren lájkolták.

Százezresek klubja

A miniszterek közül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter emelkedik ki, mivel a Facebook-oldalát 408 ezren követik. A tárcavezetőnek az utóbbi hetekben megosztott tartalmai közül szintén a karácsonyi üdvözlete emelhető ki, amire 18 ezer lájk érkezett. Ugyancsak jelentős az érdeklődés az online térben Varga Mihály pénzügyminiszter iránt, mivel a Facebook-oldalát 110 ezren követik, az elmúlt hetekben pedig az újévi bejegyzése volt a legnépszerűbb, hatezer lájkkal. 

Rajtuk kívül a Facebookon százezres követőszámmal rendelkezők táborát erősíti Lázár János építési és közlekedési miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is. Az említett politikusok oldalain a további bejegyzéseket is jellemzően többezres, esetenként tízezres nagyságrendben lájkolják.

Lemarad a baloldal

Az ismertebb baloldali politikusok, illetve pártelnökök közösségi oldalait fürkészve megállapítható, hogy jelentős lemaradásban vannak a miniszterelnökhöz képest. Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének 329 ezer követője van. A baloldal bukott miniszterelnöke mögött van Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, akinek a bejegyzései 314 ezer emberhez juthatnak el. 

Fontos megemlíteni, hogy Dobrev Klára, a DK árnyékkormányának vezetője mindössze 148 ezer követővel rendelkezik, amivel még Márki-Zay Pétertől, Hódmezővásárhely polgármesterétől is elmarad, ugyanis a baloldal csúfos vereségét hozó 2022-es országgyűlési választás közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltjét 174 ezren követik a Facebookon. 

A többi baloldali szereplő a futottak még kategóriába tartozik az online népszerűségi versenyben. Az önmagát gyakran korszakváltó pártként aposztrofáló Momentum politikusai közül mindegyiknek százezer alatti a facebookos követőtábora. A nemrég leköszönő pártelnökre, Gelencsér Ferencre mindössze nyolcezren kíváncsiak a legnagyobb közösségi oldalon. 

Az LMP két társelnökének, Ungár Péternek, valamint Schmuck Erzsébetnek a Facebook-oldalain az ötvenezret sem éri el a követők száma, de ugyanez igaz az MSZP-s Kunhalmi Ágnesre is. A mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd politikusa, Tordai Bence épphogy elérte az ötvenezres határt. Az említett baloldali politikusok követőszáma jócskán elmarad Orbán Viktor 1,2 milliós táborától. Rá­adásul valószínű, hogy az ellenzéki politikusok követői között jelentős átfedés tapasztalható, ami tovább gyengíti a baloldal online megjelenését. Továbbá a bejegyzéseiket jellemzően alig pár százan szokták kedvelni, az ezer lájkot begyűjtő posztok száma jóval kevesebb, mint a miniszterelnök esetében, ami ugyancsak erős kontrasztot mutat Orbán Viktor népszerűségével.

Választásokat befolyásolhat

Nem számít új keletűnek, hogy a jobboldal valójában népszerűbb a közösségi médiában, mint a baloldal. Tavaly nyáron lapunk is beszámolt róla, hogy Orbán Viktor immár a TikTokon is elérhető lesz. A miniszterelnök az egyik első bejegyzésében erdélyi fiatalokkal beszélgetett, akik többek között arról kérdezték, hogy miért nincs még fent az említett közösségi oldalon. A videó gyorsan végigfutott az interneten, mostanra pedig másfél millió megtekintésnél jár.

Sokat hangoztatott tény, hogy a választások manapság már az online térben dőlnek el, amit az is bizonyít, hogy már a 2022-es országgyűlési választások előtt is megfigyelhető volt, hogy a jobboldali tartalmak népszerűbbek voltak a felhasználók köré­ben. 

A választást megelőző hónapokban a Nézőpont Intézet és a Mandiner a közösségi médiát mint közéleti harcteret elemző cikkekkel jelentkezett. A LikeFight nevet viselő sorozat hétről hétre mutatta be a kormánypárti és az ellenzéki politikusok online teljesítményét. A ­2022-es választásokat megelőző napon közölt elemzés rámutatott, hogy jelentős volt a jobboldali fölény a kampány során, ugyanis a hajrára fordulva az interakciószámok Orbán Viktor esetében bőven átlépték az 1,2 milliós határt, miközben Márki-Zay Péter csak két és félszer kevesebb lájkot tudott összeszedni, mint a miniszterelnök.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz–KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.