Hogy mikor jön a tavasz, napokon belül kiderül

Hogyan és mit jósol a medve? A népi megfigyelés szerint ha Gyertyaszentelő Boldogasszony napján jó idő van, hosszú lesz a tél, de ha aznap keményen fagy, hamarabb elbúcsúzhatunk a hideg időjárástól. Egy magyar mondás szerint: „Gyertyaszentelőkor inkább a farkas ordítson be az ablakon, mint hogy a nap süssön.”

2024. 01. 28. 21:57
null
Budapest, 2016. február 2. Tibor, a kamcsatkai barna medve kifutójában a Mackófesztivál utolsó napján megtartott hagyományos medveárnyék-észlelésen a Fõvárosi Állat- és Növénykertben 2016. február 2-án. A néphit szerint, ha a medve ezen a napon meglátja az árnyékát, vagyis napos idõ van, elhúzódó télre kell számítani, ha viszont az idõ borult és nincs árnyéka a medvének, már nem kell sokáig várni a tavaszra. MTI Fotó: Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hiedelem szerint ha február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a medve előbújik a barlangjából, és meglátja az árnyékát, még hosszú telünk lesz.

Az időjárásjósló hiedelemmel összefüggő medveelőbújás egyes nézetek szerint Jókai Mór Az új földesúr című regényére vezethető vissza.

Elég az hozzá, hogy gyertyaszentelő napján a medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban.

Azt nézi, milyen idő van!

Ha azt látja, hogy szép napfényes idő van, a hó olvad, az ég tavaszkék, ostoba cinkék elhamarkodott himnuszokat cincognak a képzelt tavasznak, s lombnak nézik a fán a fagyöngyöt, pedig lép lesz abból, melyen ők megulgulnak; ha lágy, hízelgő szellők lengedeznek, akkor a medve – visszamegy odújába, pihent oldalára fekszik; talpa közé dugja az orrát, s még negyven napot aluszik tovább; – mert ez még csak a tél kacérkodása; mint a régi rendszer minisztériuma szabadelvű program mellett

– olvasható a regényben.

Hogy mennyi igazság van a népi megfigyelésben, mindenki eldöntheti saját maga azokban az állatkertekben, ahol medve él, így Szegeden vagy Pécsett is. A Szegedi Vadaspark színes programokkal várja az időjós medvék iránt érdeklődőket. Február 2-án, pénteken 10 órától felvezető programokkal készülnek, majd

11 órától kezdődik a „medveles”.

Ekkor az állatkert két barnamedvéje, Mici és Ursula teszi próbára jövőbelátó képességeit – írja a Délmagyarország.

 

Pécsett más a szokás

Pécsett rendhagyó módon február 3-án tartják a medvenapot, ám erre nyomós oka van az állatkert vezetőségének: Nikoláj, a pécsi medve aznap tölti be tizennegyedik születésnapját. Ebből az alkalomból pedig már délelőtt megkezdődik a kifutója előtt az állat köszöntése – ismertette a Baraya Vármegyei Hírportál.

A szombati medveprogramok Pécsett:

  • 9:40 (Medvekifutó): Nikoláj köszöntése és reggelije
  • 10:00–13:00 (Vadászház): „Mackóméz”, avagy minden, amit a medvék kedvenc desszertjéről és az apró „cukrászokról” megtudhatunk – közreműködik a Tiber Méhészet
  • 10:30–14:00 (Park, Főépület): Medve-ötpróba
  • 10:30–14:00 (Oktatóterem): Mackó-műhely

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.