Rétvári Bence: Az iskolák fenntartóinak minden forintot a béremelésre kell fordítaniuk

– Az elmúlt négy évben csaknem a duplájára emelkedett a tanárok fizetése, ami történelmi léptékű – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Mint azt kiemelte, ezzel a lépéssel a kormány emeli a magyar közoktatás színvonalát, mert így jobb képességű tanárok fognak a pályára lépni, amivel a diákok tudásszintje is emelkedni fog. Az államtitkár kitért arra is, hogy vannak olyan iskola fenntartók, amelyek a béremelésre kapott összeget nem teljesen arra fordítják, de ez helytelen, mert kötelességük az utolsó forintot is a tanároknak kifizetni.

2024. 01. 31. 13:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Történelmi léptékű béremelést hajtott végre a kormány a tanárok 32,2 százalékos tanári fizetésnövelésével az idén – jelentette ki Rétvári Bence a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Mint azt hangsúlyozta, 

a fizetésemelés jövőre 21 százalék lesz, tavaly és tavalyelőtt tíz-tíz százalék volt, ami együttesen 93,3 százalékot tesz ki négy év alatt, azaz majdnem duplájára emelkedett a tanárok bére. 

Ez segít abban, hogy magasabb színvonalú lesz a diákok tudása, mert jobb képességű tanárok lépnek a pedagógusi pályára – mutatott rá az államtitkár.

Rétvéri Bence kiemelte: 

a bérek legalsó határa jelentősen megemelkedett: gyakornokoknál 528 ezer forint, pedagógus I. fokozatban 538 ezer forint, pedagógus II. fokozatban 555 ezer forint, mesterpedagógusnál 630 ezer forint, kutatótanárnál pedig 750 ezer forint. 

A tavalyi adatokból az látszik, hogy az 580 ezer forintos bruttó átlagbér volt, ennek kell 672 ezer forintra nőni – sorolta. 

Az államtitkár hozzátette, létrehoztak a költségvetésben egy 340 milliárdos tanári béralapot, ez biztosítja a 32,2 százalékos béremelés fedezetét, amit teljes egészében csak a tanárok és az óvónők fizetésemelésére lehet fordítani. Mint elmondta, a bértömeget az állam finanszírozza a fenntartóknál, de kaptak többféle jelzést az elmúlt napokban olyan helyekről, ahol nem az átlagbért biztosítják, hanem csak a bérsávok alsó szintjére emelik a fizetést. Ez nem helyes, mert a fenntartók a fedezetet sem arra kapják, hogy a legalsó szintre emeljék a tanárok fizetését, annak ugyanis minden érintettnél 32,2 százalékkal meg kell emelkednie.

Az államtitkár figyelmeztetett: a Magyar Államkincstár ellenőrizni fogja, hogy a fenntartók a pénzeket tényleg fizetésemelésre fordítják-e az első forinttól az utolsóig. 

A fenntartóknak kötelességük béremelésre fordítani a teljes összeget, a nem állami fenntartóknak is ez a feladata, ők szintén el fognak számolni az államkincstár felé – fogalmazott Rétvári Bence. A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva hozzátette: az államkincstárnak széles spektruma van arra, hogy szankcionálja a fenntartókat a pedagógusok béremelések esetleges nem megfelelő folyósítása miatt. 

Kitért ara is, hogy 

ahol a hátrányos helyzetű gyerekek aránya nagyobb, ott a tanárok a 32,2 százalékon felül még húszszázalékos béremelést kapnak. 

Ők az egyik legnehezebb feladatot választották azzal, hogy olyan gyerekeket igyekeznek felzárkóztatni, akik korábban kevesebb segítséget kaptak, így nehezebb az ő tanításuk. Ez fontos Magyarország által vállalt többlet volt – mondta.

Az államtitkár szerint 

a baloldal már többszörösen megbukott a magyar pedagógusok szemében. 

Amikor a baloldal kormányon volt, a 13. havi bér megszüntetésével elvettek egyhavi bért és 15 ezer tanár bocsátottak el. Az elmúlt 34 évben ez volt az egyetlen alkalom, amikor a tanárok bére csökkent – idézte fel. – Akik most kritizálnak, azok kormányon bért csökkentettek, ezért teljes mértékben hiteltelen, amit ők mondanak. A baloldal együtt gáncsolta a szakszervezetekkel a fizetésemelés megvalósítását, nem többet akartak tenni a pedagógusokért, hanem akadályozták, hogy a források a magyar pedagógusokhoz eljussanak.

Szégyenteljes, hogy a magyar baloldal és a szakszervezetek támadják a pedagógusok béremelését, még a tanárok számára kedvező, béremelésük forrását biztosító döntés után is támadták az Európai Bizottságot 

– jelentette ki.

Rétvári Bence emlékeztetett: 2022 nyarán hozta nyilvánosságra a kormány azt az unióval kötött megállapodást, amelyben arról esett szó, hogy 2025-ig milyen mértékű béremelést fognak kapni a tanárok. – Tavaly fogadták el az új tanári életpályamodell-törvényt, januárban pedig elhárult az utolsó akadály a tanár és óvónői béremelés előtt. Tegnapig kellett minden tanárnak és óvónőnek megkapnia a tájékoztatást a megemelt fizetésről, a Nemzeti Pedagógus Kar honlapján ki lehet számolni, hogy mindenki megfelelő mértékű béremelést kapott-e – tájékoztatott.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: Havran Zoltán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.