Újabb részletek derültek ki az újbudai rendőrgyilkos ügyében

A szakértők szerint a vádlott nem mutatja a megbánás jeleit.

2024. 01. 09. 14:28
rendőrgyilkosság
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakértők meghallgatásával folytatódott a szolgálatot teljesítő rendőrt meggyilkoló Sz. Szilárd pere. A vádlott, a tárgyalás kezdetén tett felszólalásában azt állította, hogy a korábbi tárgyalások során meghallgatott egyik tanú nem volt jelen a gyilkosság, illetve az azt megelőző vagy követő események során. 

A tárgyaláson meghallgatták Sz. Szilárd egykori kezelőorvosát, aki azt állította, hogy a gyógyszeres kezelés megkezdése után a rendőrgyilkos állapota idővel javulni kezdett, ezért indokolttá vált a kényszergyógyszerelés megszüntetése, ugyanis a protokoll szerint csak a krízis időszakban kell a betegnél ilyen jellegű gyógykezeléseket alkalmazni, ezt követően pedig a kezelést alkalmi szinten kell elvégezni.

A szakorvos szerint a kialakult elmeállapotot a rendszeres kábítószer-használat, és egyéb addiktív szerek behatása okozta. 

Egy másik, a rendőrgyilkos kezelésében részt vevő orvos tanúvallomása szerint ugyanakkor a gyilkos személyiségzavarral küzd, emellett könnyen provokálható, és önsértésre hajlamos. 

A vádlott a meghallgatás során az orvosi kezelésével kapcsolatban számos állítást tett, többek között kifogásolta a tartási körülményeit, és azt állította, hogy az a megfigyelő, ahol először elhelyezték, büdös és koszos volt, emellett felemlegette, hogy a bent tartózkodása és a gyógyszeres kezelések csökkentése során egyre nehezebben tudta elfoglalni, szórakoztatni magát, a szobában pedig nem helyeztek el televíziót. 

A rendőrgyilkos gyógykezelése alatt kezelő pszichológus megerősítette, hogy a férfi rendkívül agresszív volt számos találkozásuk során és nem volt hajlandó együttműködni. Számos tesztet kizárólag felügyelő jelenlétében lehetett elvégezni. Azonban az idő előrehaladtával egyre stabilabbá vált az állapota, ugyanakkor számos, a pszichét érintő kérdésben a vádlott továbbra sem fejlődött. 

A szakértők egységes véleményükben ugyanakkor azt állítják, hogy a rendőrgyilkos kényszergyógykezelését nem szabad megszüntetni, ugyanis a jelenlegi állapota ezt nem indokolja. A szakértők szerint a vádlott megbánást a bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban nem mutatott, a kóros elmeállapot pedig bármikor ismét úrrá lehet a gyanúsítotton. 

A vádirat szerint a gyilkosságot elkövető férfi cselekmény végrehajtásakor paranoid pszichózisban szenvedett, üldöztetéses, megfigyeltetéses téveszméi voltak. A férfi kóros elmeállapota pedig a vádirat szerint kizárta azt, hogy cselekménye következményeit felismerje és e felismerésnek megfelelően cselekedjen. 

Amint arról már a lapunk is beszámolt, egy korábbi tárgyalás során részben beismerte tettét az újbudai rendőrgyilkossággal vádolt férfi. Az előkészítő ülésen ismertetett vádirat szerint 2023. január 12-én este a hatóság riasztást kapott Újbuda egyik társasházából, eszerint az egyik lakó zavartan viselkedett, betörte szomszédja ajtaját. A vádlott maga is hívta a rendőrséget, és a kiérkező járőröknek azt mondta: furcsa zajokat észlelt a szomszédból, ezért aggódni kezdett az ott lakó idős nőért.

A rendőrök közölték vele, hogy a történtek – az ajtó betörése – miatt ellene folytatnak eljárást, és beviszik a kerületi kapitányságra. A járőrök észlelték, hogy a férfinál van egy nagyobb kés, amelyet átadott nekik, ám amikor meg akarták bilincselni, dulakodni kezdett, visszaszerezte a kést, és azzal több rendőrt is súlyosan megsebesített, közülük Baumann Péter főtörzsőrmester a kórházban belehalt sérüléseibe.

Az orvos szakértők szerint a szúrások intenzitása és helye miatt több rendőrnél is fennállt a közvetlen életveszély lehetősége. Az ügyész hangsúlyozta, hogy a férfi már a történtek előtt is paranoid tüneteket mutatott, üldözéses képzetei voltak, ezért többször viselkedett erőszakosan vagy zaklató jelleggel, és rendszeresen fogyasztott drogokat.

A vádlott az előkészítő ülésen részben beismerte tettét, azt azonban tagadta, hogy szándékosan okozta az egyik rendőr halálát. Szerinte a dulakodás elfajult, így tragédia lett a vége. A vádlott vitatta felelősségének mértékét, véleménye szerint a rendőrök több hibát követtek el, és ez vezethetett a történtekhez. Ugyanakkor a vádlott sajnálatát fejezte ki.

Bírói kérdésre a vádlott elmondta: paranoid tünetekkel küzd, amelyek befolyásolhatták viselkedését, azok és a drogok miatt érezhette úgy, hogy állandóan követik, megfigyelik.

A vádlottat letartóztatása óta az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) kezelik. A tárgyaláson azt mondta: az IMEI-ben tisztult a tudata, megváltozott a világnézete.

Borítókép: A vádlott a tárgyalás során (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.