A magyar baloldal és az európai sajtó közös célja a kormány megbuktatása

Ki nem kényszerített hiba történt, a magyar modell elemei a családpolitikát és a gyermekvédelmet illetően nem változnak – mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár egy rendezvényen. Mint az államtitkár kiemelte: Nyugaton populizmusnak nevezik, amit a magyar kormány mond, pedig a magyar politika a valóságon alapszik. Szólt arról is, hogy az Európai Unió magyar elnöksége idején a prioritások továbbra is a versenyképesség és a demográfia kérdése lesznek, de az Európai Parlament erőviszonyainak változásával bármi megtörténhet.

2024. 02. 15. 14:52
Nézőpont
20240213 Budapest Magyarország-kép a világsajtóban Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem a külföldi vélemény fogja meghatározni, hogy a magyar kormány mit tesz, hanem az, amit itthon a magyarok elismernek – mondta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a Nézőpont Intézet által rendezett Magyarország-kép a világsajtóban 2024 című rendezvényen. Mint az államtitkár hangsúlyozta, a magyarokat propagandával nem lehet félrevezetni, melyet az elmúlt két hét eseményei tökéletesen illusztrálnak.

 

Novák Katalin és Varga Judit méltóságteljes döntése

Ami most történt, az egy ki nem kényszerített hiba – utalt az államtitkár Novák Katalin kegyelmi ügyére, hozzátéve hogy a konzekvenciát levonták, az érintettek pedig méltóságteljes döntést hoztak. 

Hangsúlyozta, a magyar modell elemei a családpolitikától kezdve a gyermekvédelmen át ott vannak, ahol kell, ezeken nem szabad változtatni. 

– A magyar baloldal és az európai sajtó ugyanazt a lemezt próbálja feltenni, eseményekhez kapcsolódva a mindent tagadásból indulnak ki, ami nem meglepő. Az irántunk megnyilvánuló zsigeri gyűlölet túlmutat a konkrét eseten, a cél az, hogy megbuktassák a magyar kormányt – fejtette ki.

 

A háború árnyékában

Kitért arra is, hogy az előttünk álló időszakban a háború árnyéka rajta marad a gazdasági döntéseken és a következő félév európai uniós elnökségét illetően is, amikor hazánk lesz az elnök. Magyarország az érdemi ügyek előrevitelében érdekelt, a magyar elnökségi prioritásoknak a versenyképesség és a demográfia kérdését nevezte, de az előttünk álló öt hónapban bármi bekövetkezhet az Európai Parlament erőviszonyainak változásával. Fel kell készülni arra, hogy az elnökség alatt Magyarország ezekre is reagál – hívta fel a figyelmet.

Nézőpont
Fotó: Mirkó István

Kovács Zoltán szerint nem mi tettük saját magunkra a célkeresztet 2010-ben, az alkotmányozó többség birtokában nem adatott Orbán Viktor második kormányának sem kegyelmi időszak. A nyugati sajtóban azóta is szövik a balos narratívát egy olyan ideológiai meggyőződésből, melynek a célja Magyarország kormányának az ellehetetlenítése és karanténba zárása. 

Úgy vélte, nem akarják érteni, amit a magyar kormány mond, pedig a magyar politika a valóságon nyugszik, ezt nevezik ők populizmusnak. 

Magyarország érdekei ütköznek az európai intézmények működéséért felelős vezetők érdekeivel, ezért a magyar modell ellehetetlenítésére irányuló kísérletek folytatódni fognak. Az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban elfoglalt magyar álláspont a józan észen alapul, minden európai ember érdeke a béke – fogalmazott.

 

Kisebb lesz a nyomás idén

Hozzáfűzte: Nyugat-Európában háborús pszichózis van, a politikai és gazdasági döntések az utóbbi években a szankciós politikától kezdve az Ukrajnának adott támogatásig minden egyes döntés nem a béke, hanem az öldöklés fenntartásának irányába mutat. A Nyugatról jövő nyomás ebben az évben el fog maradni, mert jönnek az uniós parlamenti választások. Mint mondta, Európa akkor lesz erősebb, ha a saját tagállamait hagyja kibontakozni és megerősödni, de növekedni fog a negatív spirált jelentő véleménycunami és gyűlölethullám, melynek már szemtanúi is lehetünk – vélekedett.

Az államtitkár kiemelte: a német fősodratú sajtóban rég nem volt látható nem eleve elfogult megnyilvánulás, céltudatosan érkezett hazánkba a német RTL és a Deutsche Welle. Eközben a valóság Németországba elkezdett bekopogni a földművelők lázadásával és a német gazdaság mélyrepülésével, ezt nem lehet huzamosabb ideig elfedni Magyarország kritizálásával.

 

A háború polarizálja a sajtót is

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója szerint a közbeszédben nem csak a háború vitte el a fókuszt minden másról, de a sajtóban forgó leggyakrabban említett öt téma mind a háborúra vezethető vissza. Azt állította, hogy 

a német sajtóban látható Magyarország-kép nem változott, azaz 61-63 százalékban kritikus, Magyarországot bíráló cikkek jelentek meg náluk.

Amikor a háború kitört, a Magyarországgal kapcsolatos pozitív hírek aránya csökkent, de nem lettek kritikusak, csak semlegesek. Az igazgató kijelentette, hogy a háború polarizál, a magyar kormány pedig békepárti álláspontot képvisel, azért gyakorolnak Magyarországra nyomást, mert azt próbálja elérni a nemzetközi környezet, hogy hazánk változtasson a békepárti álláspontján. 

Nézőpont
Fotó: Mirkó István

Az igazgató megosztotta azt a tapasztalatát, hogy a nyugati sajtóban az eddig semleges pozíciók vagy pozitívvá, vagy kritikussá váltak. Ez a polarizáció arról szól, hogy oldalt kell választani, mert az „aki nincs valakivel, az senkivel sincsen” filozófiáját próbálják képviselni, ez pedig jól tetten érhető a közép-európai sajtóban. 

Az angolszász sajtó ellenünk fordult, ilyen magas arányú – 69 százaléknyi – kritikus megjelenés korábban nem volt tapasztalható, mert ők többségében semleges álláspontot képviseltek. Ezzel szemben megerősödött az ellenpólus: az orosz sajtó régebben semleges volt, de 2023-ban egyre több pozitív hazánkra vonatkozó megjelenést láttak – fejtette ki Boros Bánk Levente. Hozzátette, a lengyel sajtó negyven százalék feletti arányban pozitív cikkeket jelentetett meg korábban, tavaly viszont az ilyen hangvételű írások száma kilenc százalékra esett vissza 65 százaléknyi semleges tudósítás mellett. 

Borítókép: Kovács Zoltán államtitkár a mai eseményen (Fotó: Mirkó István)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.