Az olasz szélsőbaloldali támadó ügyével foglalkozott a római parlament

El kell kerülni, hogy jogi ügyből politikai ügy váljon, ami címlapokat ajándékoz az újságoknak, de nem tesz jót az érintetteknek – hangoztatta Antonio Tajani olasz külügyminiszter parlamenti felszólalásában, amelyet a Magyarországon letartóztatott baloldali aktivista ügyéről tartott.

Forrás: MTI2024. 02. 08. 13:22
Közös uniós hadsereget és az EU megreformálását javasolta az olasz külügyminiszter
Közös uniós hadsereget és az EU megreformálását javasolta az olasz külügyminiszter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tajani úgy vélte, nem szabad, hogy az olasz állampolgárral szemben Magyarországon zajló bírósági eljárás vitákat tápláló rövidzárlathoz vezessen, ami kárt okoz Ilaria Salisnak.

Azoktól, akik azt kiáltozzák, hogy hozzátok haza Ilaria Salist Olaszországba!, megkérdezem, milyen megoldásra gondolnak. Elfogadunk minden ötletet. A kormány számára az egyetlen járható út, amikor olasz állampolgárt más európai tagállamban bűncselekmény elkövetésével vádolnak, a szabályok követése

szögezte le Antonio Tajani. Hozzátette, a római kormány mindent megtesz saját állampolgárai jogainak védelme érdekében, a politikai nézeteiktől függetlenül.

Emlékeztetett, hogy ilyen esetekben diszkrécióval és fokozatosan haladva jobb eredményeket lehet elérni, a vádlott elsődleges érdekét tartva szem előtt. Abszurdnak nevezte, hogy a baloldali ellenzék, amely minden nap a bíróságok függetlensége mellett kardoskodik, most azt követeli a kormánytól, gyakoroljon nyomást a magyar kormányra, hogy befolyásolja a bírák döntését.

A külügyminiszter délelőtt a képviselőházban számolt be az Ilaria Salist érintő ügy részleteiről. Tajani kiemelte, hogy az olasz kormány az emberi méltóság tiszteletben tartását és igazságos bírósági eljárást szorgalmaz az összes külföldön fogvatartott állampolgára számára, a nemzeti, nemzetközi és európai jogszabályok tiszteletben tartásával.

Elismerte, hogy amikor az olasz vádlott január 29-én kéz- és lábbilincsben, valamint vezetőszáron jelent meg a magyarországi bíróságon, annak látványa „mindannyiunkat megrázta, és erős hatást gyakorolt a közvéleményre”. Úgy vélte, „ez a fajta bánásmód nem egyezik az európai normákkal”.

Hozzátette, azt kérte a magyar kormánytól, tartsa tiszteletben a közösségi jogszabályokat, felügyelje a helyzetet annak érdekében, hogy az ítéletre váró fogvatartott jogai tiszteletben legyenek tartva. Ezért hívatta be magához január 30-án Magyarország római nagykövetét tette hozzá.

Hangoztatta, hogy az olasz kormány kezdettől fogva követte az ügyet, még mielőtt politikai vita tárgyává vált volna, és Olaszország budapesti nagykövetsége is megadott minden lehetséges segítséget a nőnek és családjának, akikkel szoros kapcsolatban állnak. Megjegyezte, hogy több mint 2400 olasz állampolgár van külföldön börtönben, és mindenkinek segítséget biztosítanak.

Emlékeztetett, hogy a jogszabályok értelmében a nő kizárólag a magyar bíróság ítélete után szállítható vissza Olaszországba, hogy olasz börtönben töltse le esetleges büntetését. A bírósági eljárás időszakában a fogvatartott nem tartózkodhat Olaszországban, és Antonio Tajani kizárta azt is, hogy a fogvatartott az ítéletig a budapesti olasz nagykövetségen legyen házi őrizetben. – A nagykövetség erre nem alkalmas közölte. Elmondta, hogy a nagykövetség munkatársai szerdán találkoztak Ilaria Salis édesapjával, aki arról számolt be, hogy lánya börtönkörülményei javultak.

Antonio Tajani emlékeztetett, hogy Giorgia Meloni kormányfő január 30-án telefonon, majd február 2-án a brüsszeli európai csúcson egyeztetett Orbán Viktorral az aktivista ügyéről.

A külügyminiszter parlamenti felszólalására elsőként a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa, Andrea Orlando reagált, hangoztatva, hogy a megbilincselt olasz nőről készült felvételek nevetségessé tették és megalázták Olaszországot. Orlando szerint a Meloni-kormány nem jól járt el az ügyben sem a vádlott, sem Olaszország érdekeit tekintve.

A szintén ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) képviselője, Riccardo Ricciardi is úgy vélte, a római kormány nem tett eleget az olasz állampolgár védelmében.

Borítókép: Antonio Tajani olasz külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.