Fordulat az olasz sajtóban, megszólalt a szélsőbaloldali támadók magyar áldozata

Eddig jellemzően a támadókat sajnálták.

2024. 02. 08. 11:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős fordulat következett be az olasz sajtóban az antifasiszta támadók áldozatát, Dudog Lászlót megszólaltató interjúval, amelyben az őt és barátnőjét ért támadás brutalitását meséli el – olvasható a Mandiner cikkében. Eddig a kinti sajtó eddig jellemzően arról számolt be, hogy az egyik támadót, Ilaria Salist milyen szörnyűnek vélt körülmények között tartják fogva a magyarországi börtönben. Ezekről utólag bebizonyosodott, hogy minden nemzetközi előírásnak megfelelnek, ellentétben a rémhírt terjesztők állításaival.

Egymást követték a szélsőbaloldali aktivistát sajnáltató cikkek, ám a diplomáciai egyeztetések után Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Carlo Nordio igazságügy-miniszter közös közleményben hangsúlyozta, hogy nem kezdeményezik a házi őrizetbe helyezését sem.

– Csoda, hogy élünk – mondta a tavalyi brutális támadás áldozata. Az interjút adó hatvanéves

Dudog Lászlót gumibotokkal támadták meg, a barátnőjét kétszer lábon szúrták, súlyos sérüléseket szenvedtek. A férfi arra tippelt, talán követték őket, mert egyébként békésen, kézen fogva sétáltak az utcán, senki nem feltételezhette róluk, hogy jobb- vagy baloldaliak.

Hátulról támadták meg őket, a fejét ért ütés után a férfi elvesztette az eszméletét, majd a barátnőjét csípős folyadékkal szemen permetezték, megszúrták a combját, végül arcon rúgták.

A magyar férfi hozzátette, még egy évvel a támadás után sem gyógyultak meg teljesen, és valószínűleg életük végéig magukon fogják viselni a következményeket. Azt elismerte, hogy a szélsőjobboldalinak tartott Becsület napja rendezvényről tartottak hazafelé:

Minden évben elmegyek, nem szégyellem. Azért teszem, hogy tiszteletet mutassak az elesettek iránt, akiket hősnek tartok. De ez nem igazolja azokat a bűnözőket, akik megpróbáltak megölni.

A támadás miatt megvádolt olasz aktivistát védő Magyar György ügyvéd szerint Ilaria Salis büszke antifasiszta. Az olasz nő életveszélyes támadásokban vett részt a vád szerint, majd vigyorogva jelent meg a bíróságon.

Amint arról a Magyar Nemzet beszámolt, az olasz nőt 2023 októbere és 2024 januárja között öt napon összesen hétszer látogatták meg közvetlen családtagjai és ügyvédje, kétszer konzuli tisztviselő járt nála. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter felidézte: tavaly márciustól idén januárig bezárólag összesen 323-szor telefonált, de még videóhívásra is engedélyt kapott ugyanebben az időszakban 13 alkalommal, amelyek közül tíz meg is valósult.

A miniszter szerint egy antifasiszta bűnözői csoport egyik tagjával kapcsolatban jelentek meg valótlan állítások. Hátulról támadtak, amikor a bűncselekményt elkövették. Még az állati ösztönökkel bűncselekményt elkövetőknek is biztosítani kell a büntetés-végrehajtás során az emberi méltóságot – tette hozzá. A konkrét esetben az említett hölgy fogvatartási körülményei megfeleltek az európai uniós és a magyar előírásoknak, mind az egészségügyi ellátást, mind a higiéniás körülményeket illetően.

Borítókép: Ilaria Salis (Fotó: Ripost)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.