Európában is ritka, modern beavatkozást végeztek a Semmelweis Egyetemen

Három jóindulatú mellékpajzsmirigy-megnagyobbodásban szenvedő beteget kezeltek termoablációs kezeléssel január 12-én a Semmelweis Egyetem onko-intervenciós részlegén. Az eljárásban hő segítségével roncsolták a kórosan megnagyobbodott szervet. A Kelet-Közép-Európában elsőként a Semmelweis Egyetemen végrehajtott kezelést után néhány napon belül mindhárom beteg elhagyhatta a klinikát.

Forrás: Semmelweis Egyetem2024. 02. 02. 12:42
Semmelweis termoablació Forrás: Semmelweis Egyetem/Barta Bálint
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két dializált férfi, illetve egy jóindulatú mellékpajzsmirigy-megnagyobbodásban szenvedő nő volt az első, akik társadalombiztosítási finanszírozással, egyedi méltányossági kérelem mellett a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika onko-intervenciós részlegén megkaphatták a mellékpajzsmirigy-termoablációs kezelést – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem.

Az eljárás alatt egy tűszúrásnyi nyíláson keresztül kezelik a beteget. Egy olyan tűt vezetnek be az elváltozásba, ami mikrohullám segítségével melegíti fel a környező szöveteket. A hő hatására a tumorsejteket felépítő fehérjék kicsapódnak, az eljárás megszünteti a daganat vérellátását is, és 

az elhalt daganatszövetet a szervezet lebontja.

A beavatkozás technikai kihívást jelent, mivel előzetesen folyadékkal megfelelően szét kell választani a szöveteket, hogy óvják a légcsövet, a nyelőcsövet, valamint a hangszálmozgató ideget, így elkerülhetik a hőhatás következtében kialakuló szövődményeket – ismertette a termoablációs kezelés mechanizmusát Dr. Deák Pál Ákos egyetemi docens. 

Az onko-intervenciós részleg vezetője hozzáteszi: máj-, vese-, pajzsmirigy- és csonttumorokat már kezeltek az intézményben ilyen módon, de mellékpajzsmirigy kezelésére most először nyílt lehetőség nemcsak hazánkban, hanem Kelet-Közép-Európában is. Az orvos tudomása szerint Európában csak Spanyol- és Olaszországban végeznek hasonló eljárásokat.

A beavatkozás sikerességét biztosítja egy nagyon jó felbontású ultrahangkészülék, hogy megfelelően lehessen látni a gyakran nagyon mélyen fekvő elváltozásokat, emellett szükséges a mikrohullámú berendezés és a megfelelő szaktudás is.

Mivel nehezen vizsgálható és megközelíthető, esetenként csak néhány milliméteres elváltozásokat kezelünk, nagyon biztos kéz kell hozzá, hogy a tűt a megfelelő pozícióba lehessen irányítani, és ez biztonságosan történjen meg

– ismertette a részlegvezető.

Fotó: Semmelweis Egyetem/Barta Bálint

Az érintett páciensek alapbetegségük miatt folyamatosan gondozásra szorulnak a veséjük (nefrológia) vagy a különböző belső elválasztású mirigyeik (endokrinológia) miatt. A két terület gondozási szükséglete külön-külön, de akár egyszerre is fennállhat. Szükség esetén ezek a szakorvosok irányítják át betegeiket a Semmelweis Egyetem onko-intervenciós részlegére. A beavatkozást minden esetben alapos endokrinológiai kivizsgálás előzi meg, illetve az utógondozásban is fontos szerepet töltenek be az intézmény endokrinológusai.

A beavatkozás már egy alkalommal is meghozhatja a kívánt eredményt,

bizonyos esetekben azonban előfordulhat, hogy évekkel később újra jelentkezik a probléma. Az eljárás többször is megismételhető, az első beavatkozás nem rontja a második lehetőségeit, ellentétben a nyitott műtéttel, ahol a korábban már megoperált nyakon egy második, esetleg harmadik műtét számos szövődmény lehetőségét hordozza magában. A beavatkozást akár többszöri nyitott műtéten átesett betegeknél is el lehet végezni – mondta Dr. Deák Pál Ákos.

Fotó: Semmelweis Egyetem/Barta Bálint

Az első három jóindulatú mellékpajzsmirigy-megnagyobbodás (adenóma) termoablációs kezelését a Törökországból érkezett, pajzsmirigy- és mellékpajzsmirigy-ablációkban világszinten elismert szaktekintély, Dr. Bülent Cekic egyetemi docens felügyeletével végezték el az onko-intervenciós részlegen. A sikeres eljárások után már folyamatban van a negyedik érintett beteg kivizsgálása és egyedi méltányossági kérelmének benyújtása is.

Borítókép: A beavatkozás (Fotó: Semmelweis Egyetem/Barta Bálint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.