Könnyebben bocsátják el azokat, akik otthonról dolgoznak

Az ok: a személyes kapcsolat hiánya.

2024. 02. 11. 9:27
Happy,Future,House,Buyers,Meeting,Real,Estate,Agent.,Professional,Realtor
1916116636 Fotó: Studio Romantic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Live Data Technologies által végzett elemzés szerint a teljes mértékben home office-ban dolgozókat 35 százalékkal gyakrabban bocsátják el, mint az irodai vagy hibrid munkakörben tevékenykedőket – írja Világgazdaság. A tanulmány szerint 2023-ban, a teljes munkaidős távoli munkakörök tíz százalékát szüntették meg, szemben az irodai állások hét százalékával. 

A Világgazdaság által megkérdezett szervezetfejlesztési coach és HR-tanácsadó, Póta-Salgó Réka szerint egyrészt a cégvezető valóban könnyebben válik meg egy olyan kollégától, akivel még sosem ötletelt egy meetingen vagy kávézott a konyhában, másrészt manapság már cégkultúra- és tevékenységfüggő az, hogy egy vállalatnál a személyes kapcsolódásnak mekkora jelentőséget tulajdonítanak.

„Kérdés a távmunkában dolgozó munkaköre – folytatja Póta-Salgó Réka –, mivel már léteznek olyan beosztások, amelyekben nem kell személyesen érintkezni a munkahelyi csapattal, esetleg nincs is rá lehetőség, hogy az irodából lássa el a feladatait az illető. Ha viszont valakinek a home office munka mellett lenne lehetősége hetente vagy havonta bemenni az irodába, ám erre nem hajlandó, akkor elképzelhető, hogy ő sem kötődik a céghez, nem mutat elkötelezettséget a vállalat felé, tehát azt sugallja, az állását könnyen lecseréli egy hasonlóra. Akinek a feladatai során a team munka annyira nem fontos, hogy sosem kell megjelennie, az nem lehet kulcsember, tehát az illető a vezetőség részéről könnyebben pótolhatónak tűnhet.”

A HR szakember emellett felhívja a figyelmet arra, hogy 

home office és home office között is van különbség. Ha valaki mindig elérhető munkaidőben, bekapcsolja a kameráját az online meetingeken, felveszi a telefont, amikor hívják, akkor azzal kompenzálhatja, hogy nincs fizikailag jelen az irodában – így is lehet fontos munkaerő a cég számára. Tehát inkább akkor válnak meg könnyen a távmunkában dolgozó kollegától a vezetők, ha a munkaviszony friss, nem nyugszik erős alapokon, és kölcsönösen nem volt igényük arra, hogy szorosabbra fűzzék.

Póta-Salgó Réka azt ugyancsak felveti, hogy ha valaki teljesen láthatatlan a cég életében, nem is ad rá lehetőséget, hogy a motivációját a vállalat megtámogassa. 

A HR szakértő szerint a fentiekkel együtt 

elsősorban a mérhető teljesítmény alapján kell meghozni a döntést az elbocsátásról, és ezt nem befolyásolhatja a munkavégzés helye.

(Borítókép: Illusztráció Fotó: Studio Romantic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.