Magyarországnak és Romániának közös érdeke a schengeni határ megszüntetése

Romániát hátráltatják, míg Ukrajnának surranópályát adnak.

2024. 02. 05. 18:23
LÁZÁR János
Debrecen, 2024. január 9. Lázár János építési és közlekedési miniszter beszédet mond a Debrecen a szabadság õrvárosa címmel rendezett emlékülésen a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában 2024. január 9-én. Kossuth Lajos nevezte el a szabadság õrvárosának Debrecent az 184849-es szabadságharc idején, amikor néhány hónapig, 1849 januárjától júniusáig innen irányította az országot a kormány. Itt foglalták írásba a Habsburg-ház trónfosztását és az ország szuverenitását is rögzítõ magyar Függetlenségi nyilatkozatot. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A határaink védjenek, ne hátráltassanak. Magyarországnak és Romániának közös érdeke a schengeni határ megszüntetése” – írta a közösségi oldalán megosztott videóhoz Lázár János. Hozzátette: „A közelgő magyar európai uniós elnökség kiemelt célja, hogy a csatlakozás előtt minden akadály elháruljon.

Magyarországnak és Romániának közös érdeke a schengeni határ megszüntetése”

– hangsúlyozta az építési és közlekedési miniszter a videóban. Azt is elmondta, hogy ő olyan választókerületnek a parlamenti képviselője, amelyhez Nagylak tartozik, ahol 13 millió be és kilépés történik egy évben. 

Ha valaki, akkor én értem azt, hogy mit jelentene a schengeni határ lebontása, hogy az Európai Unió és a brüsszeli bürokrácia rosszul használja a hatalmát, és túlzottan bürokratikus, azt Románia és az itt élő összes magyar ember megtapasztalhatta, hiszen Schengen kapcsán visszaélnek a hatalmukkal

– mondta Lázár János.

A miniszter szerint csuklóztatják Romániát, miközben mások számára – Ukrajna számára – surranópályát garantálnak. 

– Migránsok jöhetnek szabadon az Európai Unióba, az ukrán gabona szabadon jöhet az Európai Unióba, de Románia számára megmaradt a schengeni feltételrendszer a szárazföldi átlépés keretében

– hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: már az egy óriási előrelépés, hogy légi és tengeri úton március 31-ével változások lesznek, de ez például egy olyan közös stratégiai érdek, amelynek mentén együtt tudunk dolgozni, és gazdasági tekintetben is fontosak a kereskedelmi, gazdasági kapcsolatok.

A magyar európai uniós elnökségnek prioritása, nagyon fontos célkitűzése az, hogy Románia Schengenhez való csatlakozása előtt minden akadály elháruljon – hívta fel a figyelmet Lázár János.

Borítókép: Lázár János (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.