Már Karácsony lehetséges utódjáról beszélnek a baloldalon

A fővárost irányító baloldali pártok soraiban megjelent az elbizonytalanodás Karácsony Gergely személyét illetően. Forrásaink szerint többen tartanak attól, hogy előállhat olyan helyzet, mint a 2021-es előválasztási kampányban, amikor Karácsony önként visszalépett. Szocialista politikusok szerint Tüttő Kata alkalmas lenne főpolgármesternek. Úgy fest, megindult a háttérben a baloldali ötletelés.

2024. 02. 06. 8:01
KARÁCSONY Gergely; TÜTTÕ Kata; BOLLA Tibor
Budapest, 2023. december 1. Karácsony Gergely fõpolgármester, Tüttõ Kata fõpolgármester-helyettes és Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója (b-j) a BKV ünnepi fényvillamosán a jármû indulása elõtt a Hungária kocsiszínben 2023. december 1-jén. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt hónapban szinte a teljes kampány a közlekedésszervezési kérdésekre redukálódott, ami a jelenlegi egyetlen színpadon lévő kihívó személye és szakmai múltja miatt nagyon előnytelen számunkra – kommentálta lapunknak Vitézy Dávid lehetséges jelöltként való felbukkanását és az elmúlt hetek fejleményeit egy MSZP-közeli forrás. Ráadásként említette, hogy a médiában naponta szó esik a „szinten tartott ügyekről”, ilyen például Karácsony előválasztási kampányának finanszírozása, újra és újra felbukkan a Városháza-gate, illetve ott van a guruló dollárok botránya. – Ezek mellett vannak ki nem kényszerített hibák és ügyek – fogalmazott forrásunk. Ilyen témák például a járatritkítás, vagy Walter Katalin „pulykázós” esete. – Ezek komoly lehetőséget kínálnak az ellenfeleknek, de különösen Vitézy Dávidnak, aki láthatóan le is csapja a magas labdákat – mondta beszélgetőpartnerünk.

– Mindezt értetlenséggel fogadja az MSZP, de a többi párt is. Felmerül a kérdés, hogy miért ilyen irányt vették az események, jó-e ez nekünk – emelte ki forrásunk. Ez utóbbi kapcsán a válasz egyértelműnek tűnik, tekintettel arra, hogy az MSZP-s Őrsi Gergely II. kerületi polgármester is kikelt a járatritkítások ellen. 

 

Walter Katalin, a védett személy

– A járatritkításról szóló egyeztetésekbe nehéz lett volna bevonni az utasokat, mivel „az olyan, mintha hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele” – fogalmazott korábban Walter Katalin BKK-vezér egy sajtó-háttérbeszélgetésen. Több megkérdezett egybehangzó állítása szerint a kijelentés nemcsak Vitézy Dávid vagy a jobboldal köreiben okozott felháborodást, hanem baloldali szereplők is Walter fejét követelték Karácsonytól. – A főpolgármesternek meg kellett volna köszönnie a munkáját és elengedni a kezét – hallottuk a háttérbeszélgetéseinken. Szintén több forrástól származó állítás, hogy a Walter-ügy Karácsony kabinetjében is viták kereszttüzébe került.

– A pártok formálisan nem jelezték rosszallásukat, mert mindenki tudja, hogy vannak „szent tehenek”, amelyeket nem bántunk, ezek közé tartozik Walter Katalin is – fogalmazott egy Momentum-közeli forrás, az állítást pedig, hogy Walter érinthetetlen, több helyről is hallottuk. Köztudott, hogy a BKK-vezér Bajnai Gordon egyik bizalmasa: a volt miniszterelnök kabinetfőnökeként is dolgozott egy darabig, amikor Bajnai megpróbált visszatérni a politikába 2013-ban és 2014-ben az Együtt nevű pártjával, de az üzleti életben is volt közöttük közreműködés.

 

Elbizonytalanodás

A jelenleg rendkívül rossz irányba tartó kampány miatt érezhető a baloldali pártok és szereplők részéről egyfajta elbizonytalanodás Karácsony Gergellyel kapcsolatban – hallottuk egyes szereplőktől, amellyel kapcsolatban több forrásunk úgy fogalmazott: a pártok mentik a menthetőt, mindenki igyekszik olyan témákról beszélni, ami nem közlekedésszervezés. A problémát a főpolgármesteri kabinetben észlelték, de a cselekvést nem látni. MSZP-s forrásunk megjegyezte: tudomása szerint informálisan a pártja is jelezte Karácsonyék felé azt a véleményt, hogy nem jó irányba mennek a dolgok.

Mint az lapunk is megírta, Gyurcsány Ferenc például azt a stratégiát követi, hogy bár nem támadják Karácsonyt, de nem is dicsérik. Általánosságban pedig elmondható, hogy a baloldal minden szereplője aggódik a korábban sima győzelemként elkönyvelt főpolgármester-választás kapcsán. 

 

A baloldalon a villamosra várnak?

Kérdésünkre, hogy mindez vezethet-e ahhoz, hogy az ellenzéki pártok még a választás előtt lecserélik Karácsonyt egy másik jelöltre, MSZP-s forrásunk nyomatékosította: „politikailag már lehetetlen lecserélni”. – Az, hogy összeülnek a pártok elnökségei és megszavazzák, hogy „lépjél vissza kedves Gergő”, nos, ha van is ilyen szándék, ez lehetetlen – hallottuk több beszélgetőpartnerünktől is. Karácsony pástról való lelépése egyetlen módon történhet meg. – Ha elkezd fogyni a levegő, azt legelőször az érintett veszi észre... – vázolta fel egyik forrásunk, kiemelve, hogy ennek bekövetkeztét nem lehet teljesen kizárni.

Az azonban biztos, hogy a baloldali pártok fel szeretnének készülni mindenre. – Az ellenzéki vezetők közötti óvatos latolgatás során felvetődött, hogy az EP-listán való szereplés, a kampányügyek, a konfliktusok okozhatnak-e egy ilyen helyzetet – fogalmazott MSZP-s beszélgetőtársunk, hozzátéve, hogy ezt jelenleg senki nem zárja ki, és emiatt is van egy elbizonytalanodás.

Azt is megkérdeztük, hogy ha Karácsony önként döntene a kampány feladásáról, mint ahogy az 2021-ben is történt, akkor kit ajánlana az MSZP helyette. A válasz egyértelműen Tüttő Kata volt. – Se erőből, sem máshogy nem próbálnánk meg egy ilyen helyzetet előállítani – fogalmazott beszélgetőpartnerünk, hozzátéve, hogy Tüttőnek egyelőre Donáth Anna és Dobrev EP-választáson való legyőzése a legfontosabb feladata.

 

Botrányos adománygyűjtés

Forrásainkat Karácsony Gergely adománygyűjtéséről is kérdeztük, amelyben két MSZP-s pártalkalmazott is érintett. A szocialista párthoz közel álló beszélgetőpartnerünk hangsúlyozta, hogy az MSZP ebben az ügyben áldozati szerepbe került, hiszen a két érintett úgy keveredett bele a botrányba, hogy jóhiszeműen jártak el és aláírásukkal hitelesítettek egy jegyzőkönyvet.

Ismert: a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom Egyesület számlájára 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között 506 millió forintot fizetett be készpénzben a szervezet képviselője, Perjés Gábor. A pénzek állítólag mikroadományokból származtak, ám a gyanús körülmények miatt a 99 Mozgalom számlavezető pénzintézete, az OTP feljelentést tett. A bank szerint nem kerülhettek olyan módon a leadott pénzek az adománygyűjtő ládákba, ahogyan az a jegyzőkönyvekben szerepelt. Ez utóbbi dokumentumok közül többet meg is hamisíthattak Karácsony jogi főtanácsadójának és bizalmasának, Tordai Csabának az ügyvédi irodájában. Az iratokat hitelesítő két MSZP-s pártmunkatárs vallomása szerint ők csupán egyetlen iratot szignóztak, miközben aláírásuk tíz dokumentumon is megtalálható.

 

A Jobbik és az LMP egyre inkább szembeszáll Karácsonnyal

– A főpolgármester adott egy magyarázatot, és ameddig ezt valaki nem cáfolja, addig ezt el kell fogadjuk – mondta Karácsony adományládás ügyéről MSZP-s forrásunk. Csakhogy ezt az álláspontot már nem osztja teljes egészében a baloldal. A Jobbik és az LMP például egyre inkább szembeszáll a főpolgármesterrel.

Az üggyel kapcsolatban keletkezett ellenzéken belüli összezördüléseket pedig az okozta MSZP-közeli forrásunk szerint, hogy „mintha a főpolgármester sem tudná ennek az ügynek minden részletét”.

– A főpolgármesteri kabinetet jellemző sokéves harmónia az utóbbi időben megbomlott, van egy kohéziós probléma – válaszolta városházi forrásunk azon, máshonnan is hallott információ kapcsán, hogy Tordai Csaba és Karácsony viszonya megromlott, vagy legalábbis a feltétlen bizalom a múlté. Mindez pedig az adománygyűjtéssel kapcsolatos ügyekre, büntetőeljárásokra vezethető vissza.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes és Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.