Pánik lett úrrá Karácsony Gergelyen, feszült lett a viszonya a baloldali pártokkal

Forrásaink szerint Karácsony Gergely pánikba esett, az utóbbi egy hónapban hibát hibára halmoz, miután Vitézy Dávid színre lépésével egy lehetséges kemény kihívót kaphat a főpolgármesteri versengésben. Megtudtuk: a baloldal nem bocsátotta meg Karácsonynak a pulykaügyet, a főpolgármester viszonya elmérgesedett Tordai Csaba városházi mindenessel, és Karácsonyt Gyurcsány Ferenc sem védi meg. Mindezek miatt többen válságforgatókönyvet emlegetnek, vagyis egyesekben felmerült egy alternatív baloldali főpolgármester-jelölt keresésének ötlete.

2024. 02. 05. 6:59
KARÁCSONY Gergely; Szigetvári Viktor; Fekete-Gyõr András; GYURCSÁNY Ferenc; SZÉL Bernadett
Budapest, 2018. április 4. Fekete-Gyõr András, a Momentum elnöke, Szél Bernadett, az LMP társelnöke, miniszterelnök-jelölt, Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (b-j) a Válasszunk! 2018 (V18) fórumán a budapesti Benczúr szállodában 2018. április 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal szempontjából drámai folyamatok indultak el a fővárosban – állítják a Magyar Nemzetnek név nélkül nyilatkozó források. Egyszerre több – egymással szorosan vagy lazábban összefüggő – ügy miatt van feszültség a Városháza szereplői között. A konfliktusok öt csomópont körül sűrűsödnek:

1. Karácsony Gergely pánikba esett azért, mert Vitézy Dávid – aki még be sem jelentette indulását a főpolgármesteri székért – a vártnál népszerűbb, és van esély arra, hogy adott esetben legyőzze Karácsonyt.

2. Karácsony az elmúlt egy hónapban kapkodni kezdett, nem tudja kimagyarázni újabb és újabb botrányait. Ilyen az adománygyűjtő ládikák ügye, a Lánchíd felújítása körüli botrány és a pulykaügy.

3. Karácsony megítélése nagyot zuhant a baloldali pártok körében. Az utolsó csepp a pohárban éppen a pulykaügy volt, vagyis az, amikor a BKK vezetője levágásra váró pulykához hasonlította az utasokat, Karácsony mégsem fogadta el a lemondását.

4. Gyurcsány Ferenc kiadta az ukázt a DK-soknak: Karácsonyt nem kell támadni, de megvédeni sem.

5. A baloldalon amiatt aggódnak, hogy a párhuzamosan futó botrányos ügyek leépíthetik Karácsony népszerűségét, aki hasonló helyzetben visszalépett az előválasztási küzdelmektől 2021-ben. Egyesekben a sok hiba miatt felmerült a B terv, vagyis Karácsony lecserélése egy másik főpolgármester-jelöltre.

 

Szinte tapintható a feszültség a Városházán, a mögöttünk álló egy hónapban elpárolgott Karácsony Gergely korábbi magabiztossága, hibát hibára halmoz, kezd eluralkodni rajta a pánik – vélik többen a lapunkat tájékoztató baloldali politikusok közül. Mindez szorosan összefügg azzal, hogy színre lépett a főpolgármester egyik lehetséges kihívójaként Vitézy Dávid. 

A közlekedési szakember, volt államtitkár egyelőre nem jelöltette magát, csak annyit mondott a nyilvánosság előtt, hogy megfontolja az esetleges indulást a június 9-i önkormányzati választáson, de már húsz százalék feletti támogatottságú egyes közvélemény-kutatások szerint. A Városháza belső ügyeire rálátó forrásaink úgy vélik, emiatt mutatkoznak Karácsony Gergelyen a pánik jelei, veszélyben érzi az eddig tükörsimának hitt választási győzelmét, és ez az ideges hangulat vezetett az elmúlt hetek sorozatos főpolgármesteri ballépéseihez.

Vannak, akik úgy vélik a baloldalon, hogy Karácsony több nagy horderejű ügyben is súlyos hibát követett el: a tömegközlekedésben bevezetett járatritkítások borzalmas kommunikációja, valamint a teljesen hiteltelen magyarázkodások az adománygyűjtő ládákról, illetve a hídpénzbotrány, azaz a Lánchíd felújítása kapcsán felvetődő korrupciógyanú egyre inkább „ráégnek” Karácsony Gergelyre.

Hídpénzbotrány Az úgynevezett hídpénzbotrány azután robbant ki, hogy tavaly november végén a NAV egy több száz milliós számlagyár működtetése gyanújával elfogott egy praxisától eltiltott ügyvédet, Vig Mórt. Az adóhatóság az exügyvéd elleni eljárásban a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél is házkutatást tartott. Ez a cég végezte a Lánchíd felújítását, amely a Karácsony-érában ötmilliárddal drágább lett, mint Tarlós István idején lett volna. Később kiderült: az A-Híd csaknem másfél milliárdot utalt a Vig Mór érdekeltségébe tartozó Sunstrike Kft.-nek. Az ügyben a NAV-nyomozás mellett több feljelentés is született, de a Kehi is vizsgálatot indított.

A bizonytalan hangulat azért is aggaszt sok szereplőt a baloldalon, mert a kormánypártok még meg sem nevezték a főpolgármester-jelöltjüket, Vitézy Dávid pedig még nem hivatalos jelölt, tehát valós, esélyes kihívója még nincs is a főpolgármesternek.

 

Gyurcsány nem támad, de nem is támogat

Jellemző a Városháza belső viszonyaira, hogy információnk szerint a főpolgármestert a kabinetfőnöke, Balogh Samu győzte meg arról, hogy ne fogadja el az utasokat vágásra érett pulykákhoz hasonlító BKK-vezér, Walter Katalin lemondását. Walterről egyébként közismert, hogy Bajnai Gordon bizalmasa, 2013-tól másfél évig az egykori baloldali miniszterelnök kabinetfőnöke volt. Forrásaink szerint ezzel több ok miatt is döntő hibát követett el Karácsony. Egyrészt a baloldali pártok Walter távozása mellett voltak, ezért feszültté vált a hangulat Karácsony és szövetségesei között. Másrészt a Városházán attól tartanak, hogy Walter pozícióban tartásával Karácsony gyakorlatilag a „nevére vette” a pulykás hasonlatot, ez pedig nagyon sokba kerülhet a választási kampányban.

Gyurcsány Ferenc ugyan nem támadja Karácsony Gergelyt, de nem is állt mellé. Úgy tudjuk: a DK elnöke azt az ukázt adta ki pártjában, hogy nem szabad támadni Karácsonyt, de megvédeni sem kell. Ezt a hangulatot Karácsony Gergely stábjában is megérezték.

 

Megromlott a viszony Tordai Csabával

Tovább nehezíti a kampányra készülő főpolgármester helyzetét, hogy értesüléseink szerint összeveszett Tordai Csabával, aki egyfajta mindenes, kulcsember a Városházán, hiszen minden szerződést, előterjesztést ő láttamoz. A kettejük megromlott viszonya problémákat okozhat a fővárosi önkormányzat mindennapi működésében is. Ráadásul Tordainak fontos szerepe lehetett a Karácsony által alapított 99 Mozgalom kampányfinanszírozási botrányában. 

Volt, aki azt mondta lapunknak, Karácsony és Tordai – akik korábban kifejezetten jó személyes viszonyban voltak – mostanában nem is állnak szóba egymással. Ez pedig elbizonytalanítja az eddig elsősorban jogi főtanácsadójára támaszkodó főpolgármestert a mindennapokban.

 

Kísért a 2021-es előválasztási kampány

Több forrásunk úgy látja, hogy a főpolgármester kampánya már a rajtnál beragadt, Karácsony sok hibát követ el. A baloldalon emlékeznek arra, hogy Karácsony Gergely népszerűsége 2021 nyarán csökkenésnek indult, mire a főpolgármester sokak számára érthetetlen módon bedobta a törülközőt, és visszalépett a nála gyengébben teljesítő Márki-Zay Péter javára. Egyes ellenzéki politikusok attól tartanak, ha a főpolgármester úgy érzi, negatív spirálba került, most is idő előtt feladhatja a küzdelmet.

Karácsony kapkodását és pánikhangulatát érzékelve bizonyos baloldali körökben már napirenden van a B terv kidolgozása, ami azt jelenti, hogy alternatív főpolgármester-jelöltet keresnek.

 

Hasra esés a rajtkőnél

2021-ben egy ellentmondásos külföldi lapinterjú nyomán vált nyilvánvalóvá, hogy erősen hiányos Karácsony Gergely nyelvtudása. Először azt állította, rendelkezik nyelvvizsgával, végül maga is beismerte, hogy ez nem igaz, és hogy az angolja valójában „hiperpasszív”. Később az Oktatási Hivatal vizsgálata megállapította, hogy Karácsony Gergelyt jogszerűtlenül alkalmazta tanársegédként és adjunktusként a Corvinus Egyetem. Ebben az időben vakcinaügyben is felsült, a legnagyobb blama azonban éppen az előválasztás hajrájában érte. A 2021 októberében tartott első forduló után azt mondta: csak akkor lép vissza, ha elüti a villamos, ám alig néhány nap múlva mégis visszalépett Márki-Zay Péter javára. 

 

Borítókép: Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc és Tordai Bence a Válasszunk! 2018 fórumán a budapesti Benczúr szállodában 2018. április 4-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.