Nem férhet kétség az otthonteremtési program sikeréhez

A csok-támogatásban csaknem 240 ezer család mintegy 770 milliárd forint támogatásban részesült eddig.

2024. 02. 13. 12:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nemzetünk alapja a család, ezért szeretnénk az élet minden területén hozzájárulni a családok biztonságához – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, aki közölte,

 a bevezetéstől számított kicsit több mint egy hónap alatt meghaladta az ezret a csok pluszt igénylők száma. 

Hornung Ágnes úgy fogalmazott, a családok védelmében a kormány 2010 óta azon dolgozik, hogy minden élethelyzetben hozzájáruljon a családok boldogulásához. Elmondta, az összetett családtámogatási rendszerben bevezetett több mint harminc intézkedés része a januártól már igényelhető csok plusz, amely minden korábbinál jelentősebb támogatást kínál azoknak, akik gyermeket vállalnak.
 

– Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt időszak nehézségei ellenére sikerült egy olyan új intézkedést bevezetnünk, amely hatékony segítséget nyújt a gyermeket tervező házaspároknak otthonteremtési céljaik megvalósításában. 

Magyarországon az emberek – tradicionálisan – saját lakásban gondolkodnak, amely a kiszámíthatóság mellett anyagi biztonságot is jelent a következő generáció számára. A nemzeti kormány mindig is a családok oldalán állt, kormányzása során kiemelt figyelmet fordított arra, hogy támogassa, segítse a családok otthonteremtési céljainak megvalósítását – hangsúlyozta az államtitkár.

Felidézte, hogy 2015-től egy szerteágazó és számos elemből álló rendszert dolgoztak ki: a csok indulásával a családok „lakásálmai” valósággá válhattak. A támogatási rendszert ráadásul folyamatosan fejlesztették, így egy idő után bővítették az igénylők körét, növelték a kedvezményes hitel összegét és enyhítették az adminisztrációs terheket. – A csok mellett 2019-ben elindult a falusi csok, 2021-ben pedig az otthonteremtési program, amely tartalmazta egyebek mellett az áfát érintő kedvezményeket, valamint az illetékmentességet a csokkal vásárolt ingatlanok esetén.
 

 

 

A csok sikerességéhez kétség sem férhet, hiszen 2015 júliusa és 2023 december vége között csaknem 240 ezer család mintegy 770 milliárd forint támogatásban részesült

 – emelte ki Hornung Ágnes, aki közölte azt is, 2023-ban döntött úgy a kormány, hogy felülvizsgálja és átalakítja az otthonteremtési támogatás rendszerét, majd 2024. január 1-től vezette be az új támogatási formát, a csok pluszt. – A családok a csok plusz révén egy maximum háromszázalékos kamatozású, államilag támogatott hitelhez juthatnak, amellyel – a meglévő és a vállalt gyermekek számától függően – maximum 15-30 vagy akár 50 millió forint hitel igényelhető. 

A hitel egyaránt felhasználható az első közös otthon megvásárlásához, egy másikba költözéshez vagy a lakóingatlan bővítéséhez. Az új támogatással vásárolt ingatlan ráadásul illetékmentes

 – sorolta Hornung Ágnes.
Kitért arra is, hogy a csok plusz iránt már az indulásának első napjaiban is „intenzív” volt az érdeklődés, így élénk verseny alakult ki a bankok között az ügyfelekért.
– Az előzetes – egyelőre nem hivatalos – adatok szerint az első hónapban meghaladta az ezret a csok plusz hitelre beadott igénylések száma –mondta, hozzátéve, hogy a hivatalos adatokról várhatóan pár hónap múlva számolnak be.
Bógyi Attila, a Magyar Bankszövetség illetékes munkacsoportjának elnöke azt mondta, hogy naponta átlagosan hatvan csok plusz kérelem érkezik a bankokhoz. Ez azt jelenti, hogy évente 15 ezer ilyen kérelemre számítanak, ami 350-400 milliárd forintnyi kihelyezést jelenthet.


Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kállai Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.