Példaértékű dolog történt egy magyar városban

Teljeskörűen felújították a Komárom-Esztergom vármegyei Nyergesújfalu művelődési központját, az 1943-ban emelt épület újjáépítése két és fél milliárd forintból valósult meg az önkormányzat költségvetéséből – mondta a település polgármestere az MTI-nek.

Forrás: MTI2024. 02. 10. 8:06
null
Forrás: Pexels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mihelik Magdolna (Fidesz–KDNP) tájékoztatása szerint az épületben háromszáz férőhelyes színházterem, felnőtt- és gyermekkönyvtár, zene- és próbatermek, valamint klubtermek kaptak helyet.

Az 1900 négyzetméteres művelődési központban kicserélték a nyílászárókat, a padlót, a falburkolatokat, a szellőzőrendszert és a hőközpontot, elvégezték az azbesztmentesítést. Szigetelték a ház falát, liftet szereltek be és a tetőre napelemet telepítettek.

A nyergesújfalui Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtárat 1943-ban építették az egykori Viscosa gyár munkásainak, 1994-ig az üzem szakszervezete tartotta fenn. Különleges megoldása az íves alaprajz, a ház a Duna felé domborodó árkádos homlokzattal áll egy park közepén. A kultúrházi szárnyat 1963-ban moziteremmel egészítették ki.

Az intézmény fénykorát a 70-es években élte, majd 2011-ben állagromlás és a gazdaságtalan üzemeltetés miatt bezárták, később a tetőt felújították, így az épület szerkezetileg jó állapotban maradt fenn.

Felújítása után ismét művelődési központként működhet.

Borítókép: Illusztráció (Pexels.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.