Hazudhattak a főváros „kivéreztetéséről” Karácsonyék

Karácsony Gergely hiába hangoztatta azt, hogy a kormány kivéreztette a fővárost, amely emiatt csődközeli helyzetbe került, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) friss jelentéséből kiderült, mindez nem igaz. Az ÁSZ szerint ugyanis 2020 és 2022 között még 24 milliárd forint többletbevétele is lett a fővárosnak. Erről Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes számolt be háttérbeszélgetésén a sajtónak.

2024. 03. 21. 19:44
Karácsony Gergely Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiss Ambrus a beszélgetésen elmondta: az ÁSZ a 2020-2021-2022-es gazdálkodásukat vizsgálta hónapokon keresztül. A jelentés szerint a fővárosi önkormányzat többet fizet be szolidaritási hozzájárulásként, mint amennyit a központi költségvetésből feladatai ellátására kap. 

A működésre költött kiadás ezt az összeget 210 milliárddal haladta meg, ebből 63 milliárd forint a kormányt által előírt szolidaritási hozzájárulás volt

 – számolt be a jelentésről a főpolgármester-helyettes. A dokumentumból kiderült az is, hogy

a többlettámogatást alapvetően az energiaárak jelentős emelkedése és a gazdasági társaságoknál végrehajtott bérfejlesztések indokolták.

Mint ismert, tavaly áprilisban Karácsony Gergely rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a főváros nem tud a központi költségvetésbe több különböző adót befizetni, amelyek öt-tíz milliárd forint körüli összegek, azok átütemezését kérik az adóhatóságtól. A szolidaritási adóról kijelentették azt is, hogy szerintük törvénytelen, és pert indítottak a szolidaritási hozzájárulás összegének csökkentésére, de ezt illetékesség hiányában visszadobta a bíróság. 

Az ÁSZ vizsgálata szerint kevesebb volt a felhalmozási pénz a főváros oldalán, mint amennyi támogatást kaptak – eközben az uniós pénzek nem érkeztek, fejlesztési hitel felvételét pedig nem hagyta jóvá a kormány. Kiss Ambrus szerint ugyanakkor a költségvetés jelentős részét elvitte a szolidaritási hozzájárulás, az energiaárak, a bérfejlesztés és a kiesett BKK-bevételek. A kormány ugyanakkor azt hangsúlyozza: Karácsonyék felelőtlenül gazdálkodtak, például elherdálták a Tarlós István által a kasszában hagyott több mint 200 milliárdos tartalékot.

 

Fővárosi Lakásügynökség – kinek éri meg?

A főpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: keresik azokat a budapesti ingatlantulajdonosokat, akiknek van üresen álló lakásuk, és azt szívesen bérbe adnák a fővárosi önkormányzaton keresztül. Ők a Fővárosi Lakásügynökségnél tudnak jelentkezni. Karácsony Gergely elmondta, a program célja a kitörés segítése a hajléktalanságból, valamint a hajléktalanná válás megelőzése. Szavai szerint hamarosan megjelennek azok az európai uniós pályázatok, amelyek segítségével „az elmúlt harminc év legnagyobb lakhatási programját” tudja megvalósítani a főváros.

Az ingatlanokat a lakásügynökség kezeli és adja majd bérbe, garantálva a tulajdonosoknak a rezsidíjak és a lakbér fizetését – tette hozzá Kovács Vera. Gyakorlatilag minden, a bérbeadással járó kockázatot át tudnak vállalni – jelentette ki, majd hozzátette: a tulajdonos a lakását az átadáskori állapotában veheti majd vissza az együttműködés lejártakor.

A lakásügynökség hatékonysága kapcsán azonban kételkedésre ad okot, hogy – Kiss Ambrus elmondása szerint – mindössze három alkalmazottat foglalkoztatnak. A főpolgármester-helyettes hozzátette: eddig 12 felajánlás érkezett.

Borítókép: Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.