Élvonalban a magyar űrkutatás és az űripar + videó

A magyar kormány nagyon elszántan fejleszti az űripar területét, melynek eredményeként a cégek lehetőségei ötszörösére nőttek – jelentette ki Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos. A parlamenti képviselő hangsúlyozta: ez a mindennapi életben nélkülözhetetlen iparág csak nemzetközi együttműködésben működhet hatékonyan a magyar űrkutatás javára, de mindent megtesznek azért, hogy a magyar szakembereket itthon tartsák.

2024. 03. 12. 4:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az űripar hatását felismerve szép eredményeket ért el Magyarország a teljes diplomáciai kar munkájának köszönhetően 2018 óta – jelentette ki Ferencz Orsolya országgyűlési képviselő, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa a Tradíció és innováció VI.: magyar fejlesztések az űrben című rendezvényen, amelyet a Scruton Belváros és a VOSZ szervezett. A miniszteri biztos úgy folytatta, a világpolitika az orosz–ukrán konfliktussal jobban tudatába került a technológiai vívmányok sorsdöntő szerepének, ezért a magyar kormány nagyon elszántan fejleszti a területet, és a cégek lehetőségei a KKM jóvoltából ötszörösére nőttek a magyar űrkutatásban.

Ferencz Orsolya a magyar űrkutatásról beszél
Ferencz Orsolya szerint a magyar űrkutatás csak nemzetközi együttműködésben lehet sikeres (Fotó: Hírnyolc/Baranyai Attila)

Ferencz Orsolya emlékeztetett: 

magyar fejlesztésű volt a világon az első kis méretű műhold, mellyel kommunikálni tudtak a Földről, illetve eredményes méréseket folytattak vele, és óriási elismerés a magyar űrkutatásnak, hogy az Európai Űrügynökség programjába integrálták.

 Hangsúlyozta: a mindennapi életünket befolyásolja, amikor az űrtechnológiából a gazdasági szektorokba áramlik a tudás, például a mezőgazdaságba, vagy az egészségügybe, ahol az MRI-képek feldolgozásában az űripar segítségével kifejlesztett technológiát használják fel. Ezenkívül az egyik magyar cég sikeresen tesztelt egy gyógyszert a súlytalanság körülményei között, amivel tudták annak hatásfokát javítani.

Elmondta, a Hunor-program részeként dolgoznak a következő magyar űrhajós felbocsátásán. Az Európai Űrügynökség támogatja a magyar nemzeti programot, amelyben a kiválogatás és a kiképzés során a Semmelweis Egyetem már publikációt érő tudományos eredményeket ért el. Példaként említette, hogy egy űrben használatos eszköznek nagyobb terheléseket kell kibírnia ahhoz, hogy tudományosan elismertté váljon. A Hunor-programba rengeteg nagy lehetőséget biztosító külsős ötlet érkezett, amelyek közül több akár termékként is piacra kerülhet, köztük olyan, ami az emberi világűrben tartózkodást segíti.

 

Vidéki városokban is folyik a magyar űrkutatás

Ferencz Orsolya felhívta a figyelmet: vidéken is fontos űripari fejlesztések zajlanak. A fővároson kívül Miskolcon olyan anyagtudománnyal foglalkozó cég működik, amelyik már nagy cégek első körös beszállítója lett, de Debrecenben, Győrben, és Sopronban is folyik űripari tevékenység. 

A jövőről a miniszteri biztos elmondta: mindig újítani kell, az űripari fejlesztők az ismeretlennel dolgoznak, Magyarország csak nemzetközi együttműködésben tudja megvalósítani az ötleteit. Fontosnak nevezte a magyar szakembereket itthon tartását.

Géczy Gábor, az űripari innováció­kat kifejlesztő 27G-Technology nevű cég alapítója arról beszélt, hogy vállalatát az Európai Űrügynökség már 2020-ban beválasztotta az ötven legjobb európai űripari startup közé. Ők fejlesztették ki a világ legkisebb aktív doziméter áramkörét Radnano néven, most azt kutatják, hogyan lehetne ezt az orvosi kutatásokban és a nukleáris iparban hasznosítani. Tavaly Európa egyik legnagyobb űripari kiállításán ők képviselték hazánkat, amelyet már nemzetközi szinten is egyre jobban elismernek az űriparban.

Kitért arra is, hogy megalkottak egy műholdcsaládot, amelyet a műszaki egyetem segítségével juttattak Föld körüli pályára. Hamarosan egy nemzetközi konzorcium részeként egy holdjárón is a Radnanóval fognak méréseket végezni. Kiemelte, sok ezer munkaórát fektettek abba, hogy ilyen sikert érjenek el, de bebizonyították, hogy működtetni lehet az űrben egy ilyen parányi eszközt, és olyan problémákat oldani meg vele, amelyeket eddig még senki nem tudott. Felidézte, felkérést kapott egy nemzetközi sugárvédelmi konferenciára, ahol orvosok keresték meg, akik saját célra használnák a magyar startup fejlesztését, de más iparágak is érdeklődtek iránta. Mint mondta, használják a robbanásszerűen fejlődő mesterséges intelligenciát is, amellyel a mérnököket támogatják.

Borítókép: A Hunor-program részeként várható a következő magyar űrhajós felbocsátása

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.