Mérföldkőhöz érkezett a Hunor magyar kutatóűrhajós-program

2022 óta számos tárgyalást és szakmai egyeztetést követően keretmegállapodást írt alá Magyarország az Európai Űrügynökséggel a nemzeti kutatóűrhajós-programban való együttműködésről, jelentette be a program közösségi oldalán Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

2024. 03. 07. 14:48
Naplemente a Nemzetközi Űrállomásról
Fotó: HUNOR Űrprogram /Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A program keretében az Európai Űrügynökség támogatást nyújt az űrhajósok kiképzésén túl a repülőorvosi képzéshez, a földi irányítóközpontban történő tevékenységekhez és a tudományos program integrációjához is – mondta el Ferencz Orsolya. 

NAGY Klaudia Vivienn; FERENCZ Orsolya Ildikó; MERKELY Béla; MAGYARI Gábor; KAPU Tibor; CSERÉNYI Gyula; SCHLÉGL Ádám; SZAKÁLY András
Nagy Klaudia Vivienn adjunktus (balra), Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos (balról a második), Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Hunor program irányító testületének orvosi szakértője (balról a harmadik), Magyari Gábor oktatópilóta, a Hunor magyar űrhajósprogram repülésüzemi és képzési vezetője (balról a negyedik) és az űrhajósjelöltek, Szakály András (balról az ötödik), Cserényi Gyula (jobbra), Schlégl Ádám (háttal balra) és Kapu Tibor (háttal középen) a How to work in space? Challenges of astronaut training in the new space era címmel megrendezett tudományos konferenciája előtt
(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos szerint ez azért egyedülálló lehetőség, mert a 22 tagállam közül Magyarország az első, amely egy nemzeti kutatóűrhajós-programban az Európai Űrügynökség hivatalos partnereként tudja megvalósítani ezt a tervet.

2021-ben a magyar kormány a Külgazdasági és Külügyminisztérium által kidolgozott nemzeti űrstratégiát elfogadta. E program tette lehetővé, hogy kutatóhelyeink, egyetemeink és űripari cégeink egy nemzeti kutatóűrhajós-programban tudjanak dolgozni.

A Hunor program résztvevői olyan kutatásokat és tudományos programokat valósítanak meg, amelyeket majd a magyar űrhajós 2024 végén, 2025 elején a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tud végrehajtani, hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Nagy pillanat ez tehát az egész magyar tudományos életnek és a magyar űrkutatásnak egyaránt, hangsúlyozta. Az egyedi megállapodás keretében a magyar űrhajósok kiképzése az Európai Űrügynökség kölni, illetve hollandiai központjaiban folytatódhat.

– folytatta. E keretmegállapodással a Külgazdasági és Külügyminisztérium új szintre emeli az ügynökséggel való együttműködést és szorosabb partnerségi viszonyt tudunk ezáltal ápolni nemzetközi partnereinkkel. Úgy vélte, fontos lépés ez nem csupán a magyar űrszektor de az egész európai űrközösség számára is.

Borítókép: Naplemente a Nemzetközi Űrállomásról (Fotó: Hunor magyar űrhajós program/Facebook)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.