Már szeptembertől digitális állampolgárokká válhatunk (x)

Már csak pár hónapot kell várni a Digitális Állampolgárság Program (DÁP) indulásáig, amikortól egyszerűbben és kényelmesebben intézhetjük a közigazgatáshoz kapcsolódó ügyeinket. A DÁP keretében fejlesztett központi mobilapplikációnak tesztüzeme 2024 nyarán indul, szeptember 1-jétől pedig – az ütemtervnek megfelelően – már használatba is vehetjük az első funkcióit.

2024. 03. 23. 17:32
Illusztráció Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapjaiban változik meg az elektronikus közigazgatáshoz fűződő viszonyunk a Digitális Állampolgárság Program szeptember 1-jei indulásával. Az e-ügyintézést szolgáló applikáció nem csak korszerű felhasználói élményt nyújt, célja, hogy személyes megjelenés nélkül, a nap 24 órájában akár otthonunk kényelméből, vagy utazás közben is intézhessük ügyeinket. A Digitális Állampolgárság Program új megközelítést hoz: a lakosság leggyakoribb élethelyzeteihez igazodva, úgynevezett életesemény alapon közelíti meg az ügyintézést. 

Az alkalmazás segítségével első körben néhány ügyet fogunk tudni elintézni, ezt követően pedig fokozatosan új funkciókkal bővül majd. A tervek szerint 2025-től már a leggyakrabban előforduló élethelyzetekhez, a gyermekszületéshez és az autóvásárláshoz kapcsolódó ügyeinket mind elintézhetjük okostelefonon keresztül. Mindezt úgy, hogy az applikáció végig vezeti a felhasználót mindazokon a lépéseken, amelyek az adott ügy során előfordulnak. 

A DÁP applikáció használata ugyanakkor önkéntes lesz, a már jólismert ügyintézési lehetőségek továbbra is megmaradnak. Az Android és iOS operációs rendszer alatt működő applikáció fejlesztése folyamatban van, amelyet 2023-ban egy széles körű, a hazai felhasználók igényeit feltérképező kutatássorozat előzött meg. Ennek eredményeit is felhasználva alakult ki a jogszabályi környezet, az év végéig pedig megvalósulhatott a mobilalkalmazásba épülő szolgáltatások első verziójának publikálása – mindezekről Both András, a Digitális Magyarország Ügynökség DÁP megvalósításáért felelős vezérigazgató-helyettese nemrégiben adott részletes interjút a ComputerTrends-nek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.