Újabb magyar autópálya éri el hamarosan az országhatárt +videó

Akár még márciusban lezárulhat az M6-os autópálya átadása, amivel az M5-ös, M1-es és M7-es autópályák után újabb magyar gyorsforgalmi út épül ki teljes egészében, amely a országhatárt is eléri. A beruházás azért is jelentős, mert ha a horvát oldalon is végeznek a munkálatokkal, akkor a magyar fővárostól a horvát–bosnyák határig végig, mintegy 300 kilométeren egybefüggő gyorsforgalmi kapcsolat jön létre.

Forrás: Világgazdaság2024. 03. 20. 16:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utolsó akadály is elhárult az M6-os autópálya utolsó, befejező szakaszának átadása előtt, ami még húsvét előtt megtörténhet – szúrta ki a Világgazdaság. A kormányhivatal honlapjára feltöltött dokumentumból kiderült, megkapta a használatbavételi engedélyt az M6-os autópálya beruházásában épülő babarci mérnökségi telep, ezzel az utolsó akadályok egyike is elhárult az autópálya befejező szakaszának forgalomba helyezése előtt.

Január óta zajlik a Bóly és Ivándárda közötti szakasz műszaki átadás-átvétele. Ha a hatóságok mindent rendben találnak, március végéig, tehát legkésőbb a következő héten megtörténhet a hivatalos átadás.

A hírportál felidézte: a 20 kilométer hosszú útszakasz kivitelezése még 2021 márciusában indult, munkálatait az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából a Strabag Építő Kft. és a Duna Aszfalt Zrt. konzorciuma végezte el. A 26,6 méteres koronaszélességgel, középen fizikai elválasztással, leállósávval épülő autópálya-szakasz nettó 88,6 milliárd forintos szerződéses értéken épül meg.

A befejező szakasz átadásával az M5-ös, M1-es és M7-es autópályák után újabb magyar gyorsforgalmi út épül ki teljes egészében, amely az országhatárt is eléri.

Bár a sajtóhírekben úgy szerepelt, hogy az M6-os a semmiben ér véget, a valóság ezzel szemben az, hogy tavaly szeptemberben megkezdődtek a horvát oldalon is a munkálatok, amelyek a tervek szerint 2025-re fejeződhetnek be – hívta fel a figyelmet a Világgazdaság. Rámutattak: 

onnantól kezdve pedig a magyar fővárostól a horvát–bosnyák határig végig, mintegy 300 kilométeren egybefüggő gyorsforgalmi kapcsolat jön létre,

közvetlen összeköttetést biztosítva Budapest és Eszék között.

A beruházás ráadásul már jövőre nagyban megkönnyíti azoknak az autósoknak életét, akik a dalmát tengerpartra vagy Montenegróban tervezik a nyaralásukat, ugyanis a magyar M6-os része annak az V. páneurópai folyosónak (VC-korridornak), amely a horvátországi A10-es, A5-ös, illetve a bosnyák A1-es sztrádával együtt biztosít kapcsolatot Budapest és a horvát kikötő, Ploce között. 

Ugyan jelenleg is több kisebb szakaszon zajlanak a munkálatok Bosznia-Hercegovinában, ám egyelőre lassan haladnak, az A1-e mintegy 300 km-es teljes etapjából eddig 93 km készült el. Ezen a közlekedési folyosón épül a Mostartól délre a kínaiak beruházásában az a Pocitelj híd, amelyen nemrégiben repedéseket találtak pár hónappal az átadás előtt.

Borítókép: Az M6-os autópálya (Forrás: Youtube/Magyar Építők)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.