Több mint hetven gránátot találtak a siófoki Tescónál

A töltetek fűnyírás közben kerültek elő.

2024. 03. 25. 17:04
Százkilós szovjet bombát hatástalanítottak Nógrádban Forrás: Facebook/MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Második világháborús robbanótestek kerültek elő a siófoki Tesco áruháznál, a tűzszerészi művelet idejére a rendőrség lezárta az áruház parkolójának egy részét – tájékoztatta a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred kommunikációs altisztje az MTI-t.

Bólyi Bálint törzsőrmester elmondta: Siófokon, a Vak Bottyán utcai áruháznál fűnyírás közben került elő egy feltételezett robbanótest.

A tűzszerész járőr a terület átvizsgálásakor több különböző kaliberű, második világháborús robbanótestet azonosított.

A terület további átvizsgálásakor összesen 75 második világháborús robbanótestre bukkantak: hét 7,5 centiméteres magyar repeszromboló gránátra, két 7,65 centiméteres magyar repeszromboló gránátra, egy 7,5 centiméteres magyar páncéltörő gránátra, egy 7,65 centiméteres magyar páncéltörő gránátra, hét 5 centiméteres magyar repeszaknavető gránátra, illetve azok maradványaira, három 3,7 centiméteres német repeszgránátra, három német 2 centiméteres repeszgránátra, két 2 centiméteres német páncéltörő gránátra, három 7,92 milliméteres német gránátvető lőszerre, negyvenöt 3 centiméteres német repesz puskagránátra és 5 kilogramm egyéb robbanótest maradványra.

Azokat az eszközöket, amelyeket nem lehet biztonsággal nagyobb távolságra elszállítani, egy kijelölt robbantási területen semmisítik meg a tűzszerészek. A többit a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják későbbi megsemmisítésre.

A művelet idejére a rendőrség három parkolósávot elzárt a forgalom elől.

Bólyi Bálint a Somogy vármegyei lap kérdésére válaszolva közölte: a kiérkező tűzszerész járőr parancsnoka a terület átvizsgálása során több, különböző kaliberű, második világháborús robbanótestet azonosított. 

A tűzszerészi művelet idejére megközelítőleg egy harmincszor ötven méteres területet zártak el az autóforgalom elől.

Az év elején Csepelen is találtak egy negyedtonnás második világháborús bombát. Mederkotrás közben bukkantak rá a 250 kilogrammos szovjet hídromboló légibombára a csepeli szabadkikötőben. A bomba nem igényelt hatástalanítást, és mivel szállítható állapotban volt, azonnal meg is kezdték a kiemelését. Tavaly októberben pedig egy második világháborús magyar Messerschmitt Me 109 típusú vadászgép roncsait emelték ki a Balatonból.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.