Botrány a hegyvidéki ellenzéki előválasztáson, a kétfarkúak tüntetésre készülnek

Adatkezelési botrányba keveredett a Momentum Hegyvidéken, ezért a XII. kerületi ellenzéki előválasztáson áll a bál, egymást jelentik fel a polgármesterjelöltek. Információnk szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mára és a hétvégére az adathalász Momentum ellen jelentett be tüntetéseket. A botrányt Visi Piroska, a Hegyvidék Jövőjéért Egyesület jelöltje robbantotta ki.

2024. 04. 12. 14:57
GELENCSÉR Ferenc; DONÁTH Anna
Budapest, 2023. május 30. Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselõje (b, elöl) és Gelencsér Ferenc, a párt elnöke (j, elöl) sajtótájékoztatót tart a Karmelita kolostor elõtt 2023. május 30-án. Mögöttük a Momentum országgyûlési képviselõi és az elnökség tagjai. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hetek óta kapjuk a jelzéseket, hogy a Momentum telefonos és SMS-kampányokon keresztül név szerint olyanokat keres fel, akik soha semmilyen momentumos adatbázisra nem iratkoztak fel” – írta a Facebookon Visi Piroska, a Hegyvidék Jövőjéért Egyesület polgármesterjelöltje. Már zajlik a XII. kerületben az ellenzéki előválasztás, ahol eldől, hogy ki lesz a kihívója a fideszes Fonti Krisztinának, aki jelenleg Hegyvidék alpolgármestere. Az előválasztáson három jelölt közül lehet választani: Kovács Gergely (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), Farkas Csaba, (Momentum, DK) és Visi Piroska (Hegyvidék Jövőjéért Egyesület).

Visi Piroska azzal vádolja a Momentumot, hogy olyanokat is megtalált a párt, akik semmilyen momentumos adatbázisra nem regisztráltak, de részt vettek a 2021-es ellenzéki előválasztáson.

Vadász Gábor, a Momentum önkormányzati képviselője szerint Visi Piroska fia több momentumos petíciót is aláírt, így kaphatott kampány-SMS-eket. 

„Piroska, én úgy látom, hogy nálatok nem számít, ha valamit aláírtok. Ahogyan te nem tartod magad az általad aláírt közös előválasztási megállapodáshoz, amelyben azt mondtuk, hogy nem rágalmazzuk a másikat, a fiad épp elfelejtette, hogy 2020 óta majdnem tíz momentumos petíciót töltött ki. A Balaton védelmében, a Fertő-tó védelmében, parkolási témában, de egyebek mellett kitöltötte a Valódi konzultáció névre elkeresztelt kérdőívünket is. Ezt nem csak mondjuk, bizonyítani is tudjuk, szívesen megmutatjuk a fiadnak, ha ír a Momentum adatbiztonsági e-mail címére, illetve ha személyesen tekintené meg az irodánkban” – válaszolt Vadász Gábor, aki hozzátette: 

a civilt jelölt posztja nem pusztán hazugság, hanem rágalmazás, ami jogi következményekkel jár.

„Az ügyben megtesszük a szükséges lépéseket” – szögezte le Vadász Gábor. Érdekes, hogy ezek után az előválasztás nyertese hogyan tud majd együtt kampányolni a továbbiakban. A történtek tükrében elképzelhetetlen, hogy Visi Piroska támogassa a Momentum jelöltjét vagy fordítva.

Visi Piroska sem hagyta szó nélkül a momentumos képviselő posztját. Válaszában kitért arra, hogy amit Vadász említ, azok célhoz kötött petíciók.

„Nem használhattátok volna a fiam adatait más célra. Kérlek, olvassátok el a saját adatkezelési tájékoztatótokat, melyet a kommentem végén be is linkelek. Sem a fiam, sem az a többtucatnyi hegyvidéki polgár, akiktől bejelentést kaptunk a napokban, nem járult hozzá, hogy a telefonszámát, levelezési címét más ügyekben használjátok, és ezt nem is tehettétek volna meg” – húzta alá Visi. 

Hozzátette: nem annak kell szégyellnie magát, aki a nyilvánossághoz fordul egy szabálytalanság kapcsán, hanem annak, aki tisztességtelen módszereket használ egy nemes versengésben.

Egyébként a Momentumnak az előválasztás alatt is zajlik egy petíciója. A Magyar Nemzet megírta: a helyi népszavazási kezdeményezésben nem mondott igazat a Momentum. 

Azt állították, a kezdeményezést Farkas Csaba, a Momentum hegyvidéki polgármesterjelöltje adta be, miközben magánszemélyként Vadász Gábor tette meg.

A beadványt a helyi választási bizottság elutasította. Az indoklásban a testület külön is felhívja a figyelmet arra, hogy 

az állampolgárokat a helyi népszavazás jogintézményével összemosó hivatkozás megtévesztheti, és adataikat más aláírásgyűjtőknek olyan célra adhatják át, amely valójában nem népszavazási kezdeményezés támogatására irányul, felvetve ezáltal a személyes adatok kezelésével kapcsolatos jogsérelem gyanúját.

Ráadásul a Momentum mai napig gyűjti az aláírásokat, mindezt úgy, hogy tudják, nem lesz népszavazás a Hegyvidéken, támogatóikat viszont megtévesztik, hiszen ennek az ellenkezőjét hirdetik. 

Információink szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mára és a hétvégére az adathalász Momentum ellen jelentett be tüntetéseket.

 


 Borítókép: A Momentum vezetői (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.