Így uralja az adatainkat a baloldali hálózat

A napokban nyilvánosságra került információk alapján egyre nyilvánvalóbb, hogy a nemzetközi baloldali hálózat kezelésébe kerül Magyar Péter mozgalmának internetes adatbázisa is. Tényfeltáró összeállításunkban részletesen bemutatjuk, hogy a Bajnai Gordonék érdekeltségi körébe tartozó, kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező osztrák Estratos Digital GmbH melyik hazai és nemzetközi párttal, vagy civil szervezettel áll kapcsolatban, illetve azt is, hogy a baloldal milyen döbbenetes mennyiségű adatállományt birtokolhat.

2024. 04. 25. 11:35
null
Borítókép: Magyar Péter (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi baloldali hálózattal összefonódott, a Bajnai Gordon volt miniszterelnökhöz és holdudvarához köthető DatAdat cégcsoport bukkant fel Magyar Péter mozgalmának egyre szövevényesebbé váló adatkezelési botrányában. A Talpramagyarok.hu oldalon közzétettek egy adatvédelmi tájékoztatót, amelyben mások mellett szerepelt az Estratos Digital GmbH és a Lundadonate.org. A vállalkozásokban közös, hogy mindkettő a Bajnai Gordon-féle datadatos körhöz kapcsolható, no meg az, hogy miután ezt megírtuk, néhány óra múlva mindkét cég neve eltűnt Magyar Péter mozgalmának internetes adatvédelmi tájékoztatójából.

Azóta kiderült, hogy a Talpramagyarok.hu adatkezelési tájékoztatójának pdf-változatában Bárdos Barnabás neve szerepel a szerző rubrikában. Bárdosról azt érdemes tudni, hogy ő volt a korábban a baloldali tüntetéseken rendszeresen feltűnő színész-aktivista, Molnár Áron által alapított mozgalom, a noÁr pénzügyekért felelős menedzsere. Ezek után nem meglepő, hogy a mozgalom adatkezelését is részben a DatAdat végezte. 

Azt is tudjuk, hogy az elmúlt években a DatAdat a baloldali kampányok visszatérő szereplője volt. A 2022-es választás körüli időszakban közvetetten és közvetlenül összesen több mint 1,8 milliárd forintnyi külföldről guruló dollár landolt a DatAdat-cégcsoportnál.

De nézzük meg közelebbről, milyen nemzetközi háttérrel rendelkezik Bajnaiék érdekeltsége! 

Előkelő bécsi központ 

A baloldali kampányfinanszírozás kulcsszervezete, a DatAdat cégcsoport központja Bécsben található, és a cég nemzetközi oldala is osztrák domainvégződést tartalmaz (https://datad.at/). Ezenfelül rendelkeznek irodával Észtország fővárosában, Tallinban és több budapesti cég is az érdekeltségébe tartozik (Datalyze HR Kft., Datalyze Research Kft., DatAdat Professional Kft., Vámosinno Kft.)

A DatAdat központja Bécs egyik előkelő helyén, a belvárostól autóval félóra távolságra, dombos, zöldterületen fekszik, ahol több nemzetközi cég és nagykövetség is található. Ez a cím Döblingben található, ez az osztrák főváros 19., egyben legelitebb kerülete, ezért a helyiek szokták Nobelbezirknek, azaz nemesi kerületnek is nevezni.

Fotó: Google

A lakásból kialakított irodának dombokra néző panorámája, beépített szaunája, tetőterasza és kertje is van. Az épületről még egy bemutatóvideó is készült.

Érdekes, hogy ez a bécsi cím szerepel a már említett – Magyar Péterék honlapjának adatvédelmi tájékoztatójában szereplő - osztrák Estratos Digital GmbH-nál is, ami egy hasonló profillal rendelkező cég. Ráadásul szintén Bajnai emberei – Ficsor Ádám, egykori titokminiszter és Szigetvári Viktor, volt kabinetfőnök, államtitkár – érdekeltségébe tartozik. A weboldalukon található információk szerint a vállalkozás fő feladata, hogy digitális szervezési szolgáltatásokat nyújtson a társadalmi változások érdekében. Elmondásuk szerint az Estratos a progresszívek vezető európai digitális ügynöksége. Fő befektetőjük és többségi tulajdonosuk a Higher Ground Labs (HGL), egy amerikai kockázati alap és ökoszisztéma-építő, amely olyan cégekbe fektet be, amelyek megoldásokat kínálnak a kampányok legsürgetőbb problémáira. Az Estratos szolgáltatásain keresztül biztosítja, hogy a jelöltek a lehető legjobb technikai megoldásokat használják a kampányok során. 

 

Az egész világot behálózzák

Az Estratos öt kontinensen és 22 országban van jelen. Elmondásuk szerint több nem kormányzati szervezettel (NGO) és civil kezdeményezéssel, politikussal is együtt dolgoznak, hogy segítsék őket, hogy minél nagyobb digitális elérésük legyen. Ezenfelül az Estratos foglalkozik üzenetküldési rendszerekkel is, továbbá a digitális szoftverek mellett adománygyűjtési kampányokat is terveznek és futtatnak. Végül pedig direkt célzott hirdetésekkel segítik az ügyfeleiket. A honlapon található információk szerint Bécsen kívül Brüsszelben és Budapesten is dolgoznak munkatársaik.

A HGL-ről korábban a 24.hu azt írta, hogy: „az amerikai Demokrata Párthoz köthető, és „azzal a kifejezett céllal hozták létre Donald Trump elnökké választása után, hogy a Szilícium-völgyből ihletett digitális tudástárral és technológiákkal felrázza a sokkolt Demokrata Pártot annak érdekében, hogy a demokrata értékrendű választók minél nagyobb számba menjenek el választani”. A Higher Ground Labs Fund III LP vezetői szintén Barack Obama korábbi amerikai elnök mellett dolgoztak elnökválasztási kampányai idején. Az amerikai anyacég fő részvényese pedig egy olyan, az offshore-paradicsomnak számító Delaware államban bejegyzett cég, amelynek tulajdonosi és irányítói köre nem nyilvános.”

A bécsi DatAdat kisebbségi tulajdonosa az AVSF GmbH, amely szintén ugyanarra a címre van bejegyezve. Az AVSF 2021-ben kezdte meg működését és Ficsor Ádám, valamint Szigetvári Viktor a vezetője. A cég 39,13 százalékban Szigetvári, 60,87 százalékban pedig a Vámosinno Innovációs Tanácsadó Kft. tulajdonában áll, amelynek Ficsor Ádám a tulajdonosa. Az AVSF-ben részvényesként megjelenik az Estratos GmbH is. Az osztrák cégadatbázis szerint a vállalat összvagyona 2021-ben 70 ezer, 2022-ben pedig 67 563 euró. A cég rejtélyes működéséről több nyilvános információ nem elérhető.

 

Lunda, a baloldal adománygyűjtő oldala 

Az Estratos munkája során a WinWithMe közvetlen üzenetküldő és a Lunda elnevezésű mikroadomány-gyűjtő szoftvert használja. A Lunda adatvédelmi tisztviselője Szigetvári Viktor.

A fentebb már említett Talpra Magyarok! mozgalom internetes oldalának adatkezelési tájékoztatójában korábban szereplő Lunda adománygyűjtő oldal – azonkívül, hogy a DatAdat működteti – több szálon kapcsolódik a baloldalhoz. A pedagógussztrájkok mögött álló Tanítanék Mozgalom, valamint a Jámbor András párbeszédes parlamenti képviselő által alapított szélsőbaloldali Szikra Mozgalom is ezen a felületen keresztül gyűjtött adományokat. 

 

A tanárok ügyét is adatgyűjtésre használják

A Tanítanék Mozgalom mögött álló Humán Platform Egyesület adatkezelésbe bevont adatfeldolgozói között megtalálható az Estratos GmbH, tehát a tanárok és óvónők ügyét is adatgyűjtésre, hálózatépítésre használják fel Bajnaiék.

A Szikra Mozgalom egy tatabányai kilakoltatás kapcsán a Lunda felületén gyűjtött adományokat:

 

A választási évben felfutott az Estratos bevétele

Egy osztrák cégadatbázis szerint az Estratos-t 2020-ban jegyezték be, a kezdőtőkéje 35 ezer euró (13,5 millió forint), 2022-ben a cég tőkéje már ötszörösére, 175 ezer euróra nőtt (67,5 millió forint). A cég mérlegfőösszege 2020-ban 29 037 euró, 2021-ben 715 ezer euró, 2022-ben – a magyar országgyűlési választás évében – 6 348 010 euró. Ez azt jelenti, hogy a Bajnai köréhez köthető cég több mint 2,4 milliárd forintot kezelt a választási évben. 

 

Pártkapcsolatok

A Demokratikus Koalíciónál, illetve annak alapítványánál, az Új Köztársaságért Alapítványnál, valamint a Szikra Mozgalomnál is feltűnik az Estratos, vagy a DatAdat. A DK esetében szoftverfejlesztési szolgáltatást nyújt Bajnaiék érdekeltsége.

Juhász Péter belvárosi polgármester-jelölti aláírásgyűjtő kampányában is feltűnik az Estratos Digital GmbH, mint a Lunda adománygyűjtő szoftver adatkezelője. A DatAdat is szerepel az adatvédelmi tájékoztatóban, de itt az észt székhelyet jelölték meg.

A Jámbor András-féle Szikra Mozgalom legújabb adatkezelési tájékoztatójában az amerikai Action Network mellett négy külföldi cég is feltűnik. Ezek közül az egyik a Bajnai köréhez köthető Estratos, amely IT szolgáltatásokat nyújt a mozgalomnak.

 

Külföldön is aktívak Bajnaiék

Az Estratos nemcsak magyar baloldali pártoknál, szereplőknél jelenik meg, hanem a nemzetközi politikában is aktívan részt vesz a szolgáltatásaival. 

A Volt Europa elsősorban egy páneurópai mozgalom, egy nemzetközi civil szervezet, brüsszeli székhellyel, amely az unión kívül négy további országban működik (Egyesült Királyság, Svájc, Albánia, Ukrajna). A Volt Europa összesen mintegy húszezer tagot számlál, már több választáson is megmérették magukat. Jelenleg egy EP-képviselőjük van, Damian Boeselager, aki a német zöldpártban politizál. Ezenkívül a bolgár parlamentben egy, a holland parlamentben pedig két főt delegáltak. Magyarországgal kapcsolatos céljuk, hogy az országot szorosabban fűzzék az Európai Unióhoz, helyreállítsák a demokráciát, hatékony kormányzást valósítsanak meg.

Az Estratos GmbH feltűnik a lengyel Basta Alapítvány adatkezelési tájékoztatójában is. A Basta célja a demokrácia helyreállítása, a civil szervezetek és az LMBTQ-személyek támogatása. A baloldali szervezet azért jött létre, hogy különböző petíciók, valamint jogi eszközök útján harcoljon a vélt homofób kijelentésekkel szemben a lengyel médiában. Az Action Network honlapja szerint céljuk, hogy ellenőrzésük alatt tartsák a lengyel médiát, és üldözzék a homofób jellegű gyűlöletbeszédet. Emellett saját bevallásuk szerint LMBTQ- aktivistákat is kiképzenek. 

Olaszországban több szervezet mögött is feltűnik az Estratos. A Rinascimento Green (Zöld Újjászületés) 2019-ben jött létre, célja, hogy összehozza a civil társadalom különböző részeit, hogy a lakosság bevonásával előmozdítsa a zöld megállapodást (Green Deal). A Rinascimento Green az Action Network oldalán keresztül gyűjtött adományokat, az itt feltüntetett adatkezelési tájékoztató szerint az Estratos-tól rendeltek szolgáltatást. A Sinistra Italiana 2015-ben létrejött olasz baloldali párt adatkezelési tájékoztatójában is feltűnik Szigetvári és Ficsor cége. A párt célja, hogy Olaszország egy igazságosabb, szolidárisabb és zöldebb ország legyen.

 

Bajnaiék elemezhetik a magyar Facebook-felhasználók tömegeinek adatait

A DatAdat.at 2018-as pillanatképe alapján a DatAdat cégcsoport további tagjaiként tüntették fel a Datalyze Research és a Keresstöbbet.hu weboldalt. A Datalyze.eu, amely a szociológus Dessewffy Tibor cége. Dessewffy Tibor neve igen ismert a baloldalon, kötődését jól mutatja, hogy a nemrég Gyurcsány Ferenc által indított podcastnak is a vendége volt. A kutató már a Gyurcsány–Bajnai-kormányok alatt is rendszeresen kapott állami megrendeléseket két cége, a Vision Consulting Kft. és a Demos Kft. révén. A Datalyze az ELTE hivatalos leágazáséként a mesterséges intelligenciára, adatkezelésre, saját fejlesztésű algoritmusok kidolgozására építve összegyűjti és rendezi a közösségi médiában található adatokat. A Datalyze oldalán található 2018-as leírás szerint: „A Datalyze a social media és a webes felületek adatait gyűjti és rendezi adatbázisba, amely jelenleg közel ötmillió magyarországi Facebook felhasználóról több mint hatmilliárd adatpontot tartalmaz. Ezeket az adatokat kategorizálja és értelmezi szociológiai, Big Data és marketing módszerek alkalmazásával úgy, hogy megrendelőink számára máshonnan be nem szerezhető megismerési formákat kínáljunk.” Tehát lényegében Bajnai Gordon köre az összes magyarországi Facebook-felhasználó összes adatával rendelkezik és azok alapján célzott politikai hirdetéseket, direkt üzeneteket küldhet számukra. Ez 2018-as állapotot tükrözi, azóta a technológia fejlődése, a kiterjedt hálózat még nagyobb információtudást nyújthat számukra.

 

A tagadás cáfolata

A 2022-es országgyűlési választások után a DatAdat cégcsoport közleményben kategorikusan tagadta a sajtóban megjelent információkat, hangsúlyozva, hogy „a DatAdat cégcsoport nem adatkezelő egyetlen magyar választópolgárt érintő adat esetében sem és nincs a tulajdonában egyetlen magyar választópolgár adata sem”. Ez a kijelentés a fentiekben bemutatott tényadatok alapján részben hamis állítás, részben megtévesztő, hiszen hiszen például az Estratoson keresztül a DK, illetve annak pártalapítványa, valamint a Szikra Mozgalom adatait is kezelik. Azt pedig senki nem állítja, hogy a tulajdonukban állnának ezek az adatok. 

Részletes összeállításunk azt is bizonyítja, hogy magyar baloldal és a magukat progresszívnek nevező nemzetközi hálózat kiterjedt eszközrendszerrel, adathalmazzal rendelkezik, hogy a magyar választókat, a közéletet és a választások kimenetelét a saját érdekeik szerint befolyásolják. Munkájukat amerikai segítséggel és anyagi támogatással végzik és hálózatuk számos részlete továbbra is átláthatatlan. Egy valami azonban biztos, az előttünk álló választásoknak egyre bővülő befolyással, kapcsolatrendszerrel, adathalmazzal és hálózattal vágnak neki és minden eszközüket bevetik annak érdekében, hogy az Orbán-kormányt megállítsák, illetve nemzetközi színtéren megakadályozzák a jobboldal előretörését és a liberális demokráciát térvesztését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.