Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Ferencz Orsolya elárulta, mikor mehet az űrbe az új magyar űrhajós + videó

A kiképzés és az űrprogram részleteiről is beszélt a miniszteri biztos.

Forrás: MTI2024. 05. 29. 10:40
Ferencz Orsolya
Forrás: MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni az űrhajós programokba – közölte az űrkutatásért felelős miniszteri biztos a közszolgálati televízió adásában. Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, Szijjártó Péter hétfő reggel bejelentette, hogy megvan a következő magyar űrhajós Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök személyében, a tartalékos űrhajós pedig egy 35 éves villamosmérnök, Cserényi Gyula lesz.

Ferencz Orsolya a műsorban emlékeztetett: a Hunor magyar űrhajósprogramban négy űrhajósjelölttel kezdődött meg a kiképzés. A kiválasztási folyamatban európai és amerikai szakemberek is segítettek, és végül az a döntés született, hogy Kapu Tibor mehet az űrbe, Cserényi Gyula pedig a tartalékos lesz.

Ez azt jelenti, hogy ő is felkészül, és bármi történik, akár az utolsó pillanatban is be tud lépni, nem kell lefújni a programot

– tette hozzá.

A miniszteri biztos arról is beszélt: véglegesítés alatt áll, hogy milyen kísérleteket végeznek. Az utolsó szót az amerikaiak mondják ki, mert a kísérletekhez szükséges eszközöknek szigorú feltételeknek kell megfelelni például súlyukat, áramigényüket illetően. Anyagtudományi, sugárzásbiológiai, növény- és gyógyszerkísérletek is vannak a palettán, és az űrhajós a magyar diákokkal is kapcsolatba lép az űrből – ismertette.

Az »indítási ablak« az idei év végétől jövő év közepéig van, de a NASA hatásköre meghatározni azt, hogy mikor lesz pontosan az űrutazás. Ezt remélhetőleg heteken belül közlik

– jegyezte meg.

A miniszteri biztos a Kossuth rádió reggeli műsorában arról is beszélt: az űrhajósprogramot számos intézmény segítette: a Magyar Honvédség a Gripenekkel, valamint szárazföldi és vízi túlélő kiképzéssel, a Terrorelhárítási Központ izolációs tréninggel, a Semmelweis Egyetem pedig speciális szűrővizsgálatokkal járult hozzá a sikerhez.

Borítókép: Ferencz Orsolya (Forrás: Youtube/M1 Híradó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.