Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Rengeteg kerozint tudnak tárolni Kecskeméten, így fejlesztette a telephelyet a Mol

Növeltük a stratégiai készletünket.

Forrás: MTI2024. 05. 24. 15:17
Budapest, 2015. január 22.
Az Air India légitársaság Londonból Mumbaiba tartó járata Budapesten, a Liszt Ferenc-repülõtéren, miután hajtómûproblémák miatt megszakította útját 2015. január 22-én. A Boeing 787 Dreamliner a szerb légtérben fordult vissza, majd a repülõtéri katasztrófavédelmi egységek riasztása és kerozin kiengedése után rendben leszállt.
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken átadták a Mol 1,2 milliárd forintból felújított kecskeméti telepét, ahol az ország stratégiai kerozinkészletének mintegy 85 százalékát tárolják – adta hírül az MTI. Szabó Szabolcs Pál, a Mol Csoportszintű Downstream Értéklánc Menedzsment ügyvezető igazgatója a kecskeméti telep helyszínbejárásakor emlékeztetett: nemzetközi és magyar előírások rendelkeznek arról, hogy az ellátásbiztonság érdekében az országnak milyen stratégiai készleteket kell kőolajtermékből tárolnia. Elmondta, hogy a stratégiai készletezés rendszerét a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) koordinálja, 

célja az, hogy válsághelyzetekben is garantálni lehessen a folyamatos hozzáférést a kőolajtermékekhez.

Elmondása szerint az első nemzetközi válságesemények tanulsága, hogy a készletek egy részét szerencsésebb termékben – tehát motorhajtóanyagban – tárolni, mert így annak már nem kell finomítón keresztülmennie. Az Országgyűlés 2019-ben vezette be a magyar szabályozásba a repülőgép kerozin, vagyis a JET készletezést. Ennek teljesítésére az MSZKSZ, Magyarország stratégiai készleteinek kezelője és tárolója  szándéknyilatkozatot írt alá a 

Mol cégcsoporttal, amely az országban a legnagyobb ilyen jellegű kapacitásokkal rendelkezik.

A százhalombattai finomítóban először egy kisebb mennyiségű, körülbelül kétezer tonnás készlet tárolását biztosították, majd az elmúlt évben a kecskeméti telepen is beruházást kezdtek. A munkálatok befejezésével a magyar stratégiai

kerozinkészlet az eddigi két kilotonnáról mintegy 12 kilotonnával 14 kilotonnára nőtt.

A fejlesztéssel hétszeresére emelkedik az ország tárolókapacitása és a benne tárolt kerozinkészlet, amely jelentősen hozzájárul a magyarországi ellátásbiztonság növeléséhez – fogalmazott Szabó Szabolcs Pál. 

Földházi Zoltán, a Mol szajoli és kecskeméti logisztikai telepeinek vezetője kiemelte: 

a törvényi szabályozást követően az elmúlt csaknem egy év alatt végrehajtott fejlesztésnek köszönhetően jelenleg már mintegy 12 ezer tonna repülőgép kerozin, JET tárolható Kecskeméten. Emellett a telep új, korszerű tankautótöltő-egységgel, labor- és mintatároló helyiséggel bővült, valamint felújították a szivattyúkat és a kiszolgáló rendszer vezetékeit is.

A nyolcvanas évek közepén a ceglédi és a kecskeméti telepek között távvezeték épült. A telephelyre csővezetéken Cegléden keresztül Százhalombattáról érkezik a repülőgép kerozin, amely minőségromlás nélkül akár öt éven keresztül is eltartható – tájékoztatott a telephelyvezető.

Borítókép: Illusztráció (MTI Fotó: Mihádák Zoltán) 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.