A magyar emberek számára fontos területek összpontosulnak az SZTFH kezében

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága gyorsan tud reagálni, ha egy adott piacon vagy területen valamilyen anomáliát érzékel.

2024. 06. 21. 11:13
Fotó: Mandiner/Ficsor Márton
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A jogalkotónak az volt a célja a hatóság létrehozásával, hogy egy stabil és kiszámítható működési és szabályozási környezetet teremtsen olyan, a magyar nemzetgazdaság szempontjából kiemelten fontos ágazatokban, mint a szerencsejáték-szervezés, vagy a dohánytermékek kis- és nagykereskedelme – fogalmazott Nagy László, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke a Mandinernek adott interjúban.

Mint jelezte, 2022 januárjától az állami földtani szolgálat és a bányászati tevékenységek felügyelete is hozzájuk került, illetőleg egy olyan 21. századi területtel is bővült a portfóliójuk, mint a kiberbiztonsági felügyelettel kapcsolatos hatáskör. Idén, január 1-jével pedig az ESG-vel kapcsolatos hatósági tevékenységeket is az SZTFH látja el.

A magyar nemzeti érdek és a magyar emberek számára fontos területek összpontosulnak a hatóság kezében. Az önálló szabályozó szervi formának két fontos következménye van: egyrészt az Országgyűlésnek tartozunk közvetlen beszámolási kötelezettséggel, ami átlátható működési modellt biztosít. Másrészt pedig az önálló szabályozó szervek, amellett hogy ellenőrzési és felügyeleti jogkört gyakorolnak, jogalkotási hatáskörrel is rendelkeznek. Ez biztosítja, hogy gyors reagálású hatóság lehessünk, amely ha egy adott piacon vagy területen valamilyen anomáliát érzékel, akkor jogalkotással gyorsan be tud avatkozni

– tette hozzá.

Jelezte, hogy az ESG mint mozaikszó az environmental, a social és a governance szavak, a vállalatok környezeti, társadalmi és irányítási felelősségét takaró kifejezések összekapcsolása. Az utóbbi évtizedekben a fenntarthatóság a belső, a befektetői és a fogyasztói elvárásokon keresztül egyre inkább központjába került a vállalati és szervezeti működéseknek. – A magyar ESG törvény így az SZTFH célja is egyértelműen az, hogy az európai uniós és a tagállamok jogalkotására reflektálva támogassa a magyar vállalatok versenyképességét, csökkentse a külső szereplők sokszorozódó információs igényét, az ESG adatszolgáltatásra és minősítésre való felkészülést támogatva pedig biztosítsa a kiszámítható gazdasági tervezésüket – ismertette a hatóság elnöke.

Szót ejtett róla, hogy 2022. január elseje az SZTFH létrehozásának második fontos állomása volt, amikor a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, valamint az addig kormányhivatali struktúrákban működő bányakapitányságok is a Hatóságba integrálódtak. 

Ez egy fontos lépés volt, mert a szerkezeti széttagolódás helyett egy szervezetnél jelentek meg mind a bányászati, mind a földtani feladatok. Ennek egyik legkézzelfoghatóbb eredménye, hogy az energiaválság idején azonosítani tudtuk a geotermikus energiahasznosítás hazai kihívásait

– hangsúlyozta Nagy László.

Borítókép: Nagy László, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke (Fotó: Mandiner/Ficsor Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.