Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Bóka István: Az Esterházy-kastély rejtett értékeit is sikerült feltárni

Kihasználatlan, hányatott sorsú épület volt évtizedeken át a balatonfüredi Esterházy-nyaralókastély, amelyhez néhány éve a balatonfüredi önkormányzat egy telekcserével jutott hozzá, pár hete pedig teljes szépségében, egy modern látogatóközponttal kiegészülve adott át. Bóka István polgármester, aki immár huszonkét éve vezeti a várost, a balatoni régió egyik legsikeresebb polgármestere, arról beszélt lapunknak, hogy van még pár épített örökség a városban, amit a reformkori városrészhez illeszkedve felújítana. Azt is elmondta, dolgoznak azon, hogy a Balaton-part teljes területét sétálhatóvá tegyék a nyaralóidőszaktól függetlenül.

2024. 06. 06. 16:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt évtizedekben hányatott sorsú műemlék volt a neobarokk Esterházy-kastély, nagyon rossz állapotban szereztük meg az egész ingatlanegyüttest, mely teljesen kihasználatlanul állt. Igaz, hogy a rendszerváltás előtt egy ideig közösségi használatú volt, de aligha újítottak rajta, később magántulajdonba került – mondta Bóka István a néhány hete átadott Esterházy-nyaralókastélyról.

Az Esterházy-nyaralókastély (Forrás: Balatonfüredi önkormányzat)

Az előzetes várakozásokat némiképp módosította, hogy a munkálatok közben egy értékes falfestményre bukkantak, feltételezhetően a nyaralókastély építésével egyidejű alkotásra, amelynek restaurálása miatt késett az épületátadás.

– Rejtett értékre találtunk a nyaralókastélyban, a mai eszemmel azt mondom, hogy az egész épületet kutatni kellett volna. Olyan kordokumentumok rejlenek a falak mögött, amelyek Balatonfüred várostörténetének meghatározó részei. Itt kell megemlíteni a balatonarácsi Szőlészeti és Borászati Szakiskola területén álló Széchenyi-kastélyt is. Úgy látjuk, hogy annak a kúriának a falai is őriznek a város számára értékes falfestményt, amelyek szerintem megmenthetők volnának – mondta Balatonfüred polgármestere. Hozzátette, Széchényi Ferenc nyaralójáról van szó, ahol maga Széchenyi István is megpihent, tőle tudhatunk információkat a kastélyról.

A Balatonfüredet koncepciózusan felújító, a reformkor értékeit megtartó polgármester immár huszonkét éve vezeti a kulturális és társadalmi életéről, egyszersmind gyógyító vizeiről ismert tóparti várost. 

Bóka Istvánt arról is megkérdeztük, hogyan lehetett a reformkor szellemiségét modern köntösben visszahozni Füreden. – Amikor egy ilyen nagyléptékű felújításnak nekiállunk, akkor határozott víziónknak kell lennie. Meg kell őrizni a múltat, de azt meg is kell újítani, hiszen a korábbi épületeknek és utcáknak ma más igényeket kell kiszolgálniuk – vélekedett. 

Hozzátette: biztos, hogy a régi épületek és a zöldterületek megtartása alapvető cél volt. Ezért sajnálja, hogy ma is vannak olyan akár helyileg, akár műemlékileg védett ingatlanok, amelyek magántulajdonban vannak és hányatott sorsúak. Hozzátette, bízik abban, hogy ezeket is integrálni tudják a teljes reformkori városrészbe.

A városkép tekintetében lényegesnek tartja, hogy ne viacolor kővel építsenek, hanem terméskövet használjanak, ne beton térkövet, hanem lehetőleg olyan terméskövet építsenek az utakra, amely magyar és hasonlít az egykor volt útburkolatra.

 – A füredi mészkövet, vagy a magyar márványt, a süttői követ használjuk az utcáink burkolására. A régi épületek mellé pedig, ha újat építünk, akkor igyekszünk magas minőségben és emberléptékű módon elkészíteni. Mindezek hozzájárulnak Füred sajátosságához – magyarázta. Arra is kitért, hogy a teljes Balaton-part megnyitása van most a fókuszban. 

Az Esterházy-nyaralókastély (Forrás: Balatonfüredi önkormányzat)

–Nem vagyunk messze már attól, hogy ha a Vitorlás tértől kisétálunk a mólóra, és onnan visszajövünk, akkor a csopaki határig el tudunk menni közvetlenül a Balaton-part mentén. A strandjaink szeptembertől park jelleggel működnek. Az Esterházy strand partszakasza beleütközik az Aranyhíd strandba, amelyet éppen most újítunk fel

– mondta.

Elmondása szerint a Brázay park egyhektáros területén egész évben igényes zöldterülettel megújított stéget helyeztek el a Balatonba, a Kisfaludy strandot pedig most fogják ehhez hozzányitni. – Ha tehát valaki szeptembertől május végéig a vízparton sétálni szeretne, végig tud menni az egész parton. A nyugati parton, a kemping területén a főbejárati sétányon le lehet a kikötőbe sétálni egész évben. 

Az Esterházy-nyaralókastély (Forrás: Balatonfüredi önkormányzat)

Elmondta, a Szövetségi telep az ő tulajdonuk, amely kéthektáros terület, ahol azt tervezik, hogy a hozzátartozó kétszáz méteres Balaton-part egész évben megközelíthető lesz, harmincméteres sétányon keresztül. 

A város arculatáról elmondta, következetesen kerüli az óriás reklámtáblákat, ezek ma Balatonfüred közigazgatási területén nincsenek. 

– Településképileg rombolónak tartom az ilyen hirdetéseket. Engedjük a reklámot, de egységes utcaképet szeretnénk megtartani, egységes utcabútorokkal, a vendéglátóra jellemzően, egységes árnyékolást a teraszok fölött. Az ajtó nem reklámfelület és hasonlóképpen az ablakokra sem engedünk reklámot kihelyezni – magyarázza Bóka István.

Az Esterházy-nyaralókastély (Forrás: Balatonfüredi önkormányzat)

Az elmúlt huszonkét évről szólva a polgármester arról is beszélt, hogy a környező településekkel megfelelő szinergiában él a látványosan megújult északi parti város. 

– A közösségi közlekedési kapcsolatokat kellene Balatonfüred és a környező települések között javítani. A turizmus az a munkahely, ahol nem négy órakor ér véget a munkaidő, hanem éjszakába nyúlóan dolgoznak. Javítanunk kell azon, hogy minél könnyebben tudják megközelíteni a környező településeket az itt dolgozók – fejtette ki.

 

Nyaralástörténeti tárlat nyílt

Az Esterházy-kastély földszinti részét 1781–82-ben építtette gróf Esterházy Kázmér, Zólyom vármegye főispánja Pauly Mihály építőmester tervei alapján, késő barokk stílusban. A földszintes épületre 1837-ben az Esterházy Szálloda bérlője emeletet épített. 1943-ban az Esterházy Szállodára újabb emeletet építettek, ekkor kaptak az épület homlokzatai késői neobarokk jellegű kialakítást. 

A komplex műemléki felújítás után az idén 242 éves kastély turisztikai vonzerővé vált, a Balatonfüredi Esterházy-kastély Látogatóközpontban állandó nyaralástörténeti kiállítás, időszakos kiállítótér, kulturális rendezvénytér, múzeumpedagógiai terem, ajándékbolt és kávézó is helyet kapott.

Borítókép: A balatonfüredi Esterházy-nyaralókastély látogatóközpontjának az átadása (Forrás: Balatonfüred önkormányzata )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.