Következő mérkőzések
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Eljárást indítottak Brüsszel ellen a magyar egyetemek

Nagyon ígéretesek a magyar modellváltott egyetemek eredményei, mert már 12 felsőoktatási intézményünk van a világ legjobb öt százaléka között, egy egyetemünk pedig a legjobb egy százalékban – mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára egy nemzetközi konferencián. Az államtitkár kiemelte: hat egyetem eljárást indított az Európai Bizottságnak és az Európa Tanácsnak a modellváltó egyetemeket diszkrimináló döntése ellen.

2024. 06. 04. 14:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Meg kell nyerni a csatát Brüsszel ellen, mert nem hagyhatjuk, hogy Brüsszel politikai döntése miatt a magyar diákok és kutatók egy diszkriminatív döntés áldozatai legyenek – jelentette ki angolul mondott beszédében Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára A magyar egyetemek kizárása az Erasmusból és a Horizontból: okok és lehetőségek című konferencián, amelyet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezett. Az államtitkár úgy folytatta: a magyar egyetemi modell teljes mértékben nemzetközi példákon alapul, melynek a fő pillérei a rugalmasság és a tanulmányi, pénzügyi, szerkezeti, valamint személyzeti autonómia. Ezenkívül a magyar rendszer teljesítményalapú és értékorientált, pénzügyi modellje pedig a kutatásban és oktatásban elért eredményekre épül.

Az új modell eredményei nagyon ígéretesek, mert már 12 egyetemünk van a világ legjobb öt százalékában, egy egyetemünk pedig a legjobb egy százalékban.

Egyre több nemzetközi publikáció lát napvilágot és növekszik az intellektuális tulajdonból származó jövedelem, így elmondható, hogy versenyképességi fordulat történt a magyar felsőoktatási rendszerben – mutatott rá az államtitkár.

Hankó Balázs szerint politikai oka van annak, hogy Brüsszel kizárta a magyar diákok kétharmadát és 20-22 ezer kutatót, illetve tanárt az Erasmus+ és a Horizon Europe programból, ami megalapozatlan és diszkriminatív. A felsőoktatásról szóló törvényhozás tagállami hatáskörbe tartozik, az ösztöndíjprogramokról hozott döntéseket pedig brüsszeli szinten hozzák, nem Magyarországon. Emellett a magyar törvényt úgy módosították 2022-ben, hogy az megfelelt az összeférhetetlenségről szóló uniós előírásoknak. – Mindent megtettünk, hogy megegyezzünk az Európai Bizottsággal, hat hónappal ezelőtt küldtük az utolsó hivatalos levelünket nekik, de azóta nem érkezett válasz tőlük. Így nem könnyű tárgyalni – mondta az államtitkár.

 

Brüsszel korlátozná a magyar autonómiát

Hangsúlyozta: két fontos dologban nem értenek egyet, melyek közül az egyik a magyar professzorok és rektorok kizárása a kuratóriumi testületekből, a másik pedig az, hogy nemzetközi civil szervezetekből álló külső bizottság nem nevezheti ki a magyar egyetemek kuratóriumi tagjait, ugyanis ez az egyetemi és a tanulmányi autonómia alapértékei ellen tett lépés.

Emiatt hat egyetem eljárást indított az Európai Bizottság és az Európa Tanács döntése ellen, az egyik oldalon a magyar kormány és az egyetemek, a másikon pedig a két testületen kívül az Európai Parlament áll.

– Arra kéjük az egyetemeket és a diákokat, hogy segítsenek megnyerni ezt a harcot a bizottság megalapozatlan döntése ellen – fogalmazott Hankó Balázs.

Kiemelte: nem várnak a bizottságra, ezért indítottak két programot. A tízmilliárd forintból nemzetközi ösztöndíjakat és teljes kreditelismerést biztosító Pannónia programban nyolcezer magyar és külföldi diák vehet részt, illetve kétszáz diák nyerhet kiválósági ösztöndíjat, ezzel nem csak az európai egyetemre, hanem a világ összes egyetemére akarnak fókuszálni. Ezenfelül nyolcmilliárd forintból elindították a nemzetközi tudományos HU-rizon programot, amellyel a modellváltó egyetemek ki tudják terjeszteni a kutatási együttműködéseiket a világ egyetemeivel együttműködésben. A kutatások három fontos területre összpontosítanak: a digitalizáció, az egészséges élet és a zöld átalakulás. – Nem szabad, hogy a brüsszeli döntés árkot ásson diák és diák, illetve kutató és kutató közé – fogalmazott Hankó Balázs.

Borítókép: Hankó Balázs (Fotó: MTI/Katona Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.