Ennyit tudnak: trágárkodva jelentkezett be újabb jelölt a Momentum vezetésére

Fekete-Győr András a baloldali párt parlamenti frakciójából kapott kihívót, aki káromkodni már nagyon tud angolul.

2024. 06. 24. 17:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indul a Momentum elnöki tisztségéért Tompos Márton, a párt alelnöke és parlamenti frakcióvezető-helyettese, amit a politikus a közösségi oldalán jelentett be. Mint Tompos fogalmazott, nyolc év momentumozás, XYZ vlog, szóvivőség, előválasztási jelöltség, korrupcióvadász munkacsoport, országgyűlési képviselőség, majd végül alelnökség és rengeteg kedves személyes megkeresés után megpályázza az elnöki tisztséget.

A jelölt kijelentette: nem akarja feltalálni a spanyolviaszt. A lengyel szövetségpolitikát venné mintaként, eszerint

a teljes összeborulás hiteltelen, ha egymással acsarkodó szereplők alkotják, de a hiteles szereplőkkel elengedhetetlen a koordináció, őket pedig meg fogja keresni egy együttműködési ajánlattal.

Arról is értekezett, hogy „szolgáltatópártot” fognak építeni. Elege van abból, hogy egyesek arról beszélnek, milyen intézkedéseket hoznak majd kormányra kerülés esetén, de nem tesznek ezért semmit. A hasonló cipőben járó török ellenzéknek szerinte bejött a szolgáltatópárt építése, ezért nekik is meg kell próbálni. Nem felejtette el megjegyezni azt sem, hogy Magyarország rég nem demokrácia.

Tompos Márton kifejtette: tanulnak a hibáikból és a sikereikből, de nem tudni, mi az oka annak, hogy az önkormányzati választásokon egyes helyeken nyert a baloldali ellenzék, máshol pedig nem tudták leváltani a kormánypártokat. Megígérte, hogy meg fogják érteni a folyamatok okait, és leváltják a rendszert. – Szükség van itthon egy liberális pártra, szükség van egy erős Momentumra, és le kell váltani a NER-t. Ezek azonban csak eszközök, a cél egy békés és nyugodt Magyarország – fogalmazott, egy olyan képet a bejegyzés alá téve, amin az olvasható angolul, hogy: „b*ssza meg a NER.”

 

 

A Momentum mint önbeteljesítő jóslat

Mint Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője a Magyar Nemzetnek korábban elmondta: a párt önkormányzati és európai parlamenti választáson elért eredményei azt mutatják, hogy esetükben egy csereszabatos pártról van szó csereszabatos politikusokkal. – A szervezet kezdeti fellángolását a destrukció táplálta. 2017-ben, a budapesti olimpia megfúrását célzó kampány során rövid ideig meg tudták mozgatni az ellenzéki szavazók egy részét azzal, hogy keresztbe tettek a kormányoldalnak, ezt a jellemvonásukat az elmúlt öt évben a brüsszeli aknamunkával mélyítették el.

– Donáth Anna az idei kampányban is azzal házalt, hogy ők tették a legtöbbet azért, hogy hazánk ne jusson hozzá a neki szerződések szerint járó uniós forrásokhoz. Ez a rombolást középpontba állító stratégia azonban visszafelé sült el, és mind Donáth Anna, mind Cseh Katalin népszerűségét rendkívüli mértékben erodálta – vélekedett az elemző.

Felidézte: a Momentumnak fontos ígérete volt az is, hogy soha nem fognak össze Gyurcsány Ferenccel, ez azonban már 2019-ben szertefoszlott, hiszen az akkori helyhatósági választáson megtörtént a nagy összeborulás.

Politikusai elkoptak, a „napelemes atomerőművekben” gondolkodó, elektromos rollerét lezuhanyzó pártelnökükről, Fekete-Győr Andrásról nehezen gondolhatták a szavazók, hogy ő a jövő nagy reménysége. Az pedig már csak mulatságszámba ment, hogy utódja, a saját parlamenti beszédeinek felolvasásával is komolyan megküzdő Gelencsér Ferenc önmagát nevezte államférfinak – idézte fel a momentumos politikusok baklövéseit az elemző.

Zila János hozzátette: a Momentum neve azért vált önbeteljesítő jóslattá, mert Gyurcsány Ferenccel szemben ők még egy vékonyka, öt százalék körüli stabil bázist sem voltak képesek felépíteni politikai létezésük hét éve alatt. Sokatmondó adat, hogy az ellenzék fellegvárának számító Budapesten is csak 4,98 százalékos listás szavazatarányt értek el. Ha eddig nem voltak képesek építkezni vidéken, és nem találták az országos politikacsinálás szellemi kútfejét, nem valószínű, hogy 2026-ig mindez megtörténne – mutatott rá.

Borítókép: Fekete-Győr András és Donáth Anna (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.