Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Hatalmas hadiipari beruházás érkezett Magyarországra, páncéltörő fegyverek gyártása kezdődik Vecsésen

A jelenleg is zajló orosz-ukrán háború egyik tapasztalata, a páncélos és páncéltörő eszközök kiélezett szembenállása – mondta a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára. Kutnyánszky Zsolt bejelentette, 2025-től Vecsésen fogják gyártani az RGW-110 vállról indítható páncéltörő rakéta vetőcsövét. Elmondása szerint az üzem több ezer négyzetméter területen fog működni, és mintegy negyven főnek fog munkát biztosítani megépítése után, segítve ezzel a helyiek megélhetését.

2024. 06. 27. 17:27
DND alapkőletétel Vecsés
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárólag Vecsésen fogja gyártani az RGW–110 vállról indítható páncéltörő rakéta vetőcsövét a Dynamit Nobel Defence Hungary Zrt (DND ) – jelentette be a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára. Kutnyánszky Zsolt a vállalat új vecsési üzemének alapkőletételén felidézte: az átfogó haderőfejlesztési program mellett elkezdődött a védelmi ipar kialakítása is, azonban ehhez bizonyos területeken tapasztalt külföldi vállalatok bevonása volt szükséges szükséges. 

Mint mondta, ebben a folyamatban Németország fontos szövetséges hazánknak, a DND vállalattal elkezdődhet a kézi páncéltörő fegyverek gyártása Vecsésen, összesen több ezer négyzetméter alapterületen. Az üzem létrehozása után, a projekt második és harmadik szakaszában a magyar kutatás-fejlesztés és az innovációs képesség kialakítása, valamint a komplex fegyverrendszerek gyártási feltételeinek megteremtése következik. Az államtitkár hangsúlyozta: 

a jelenleg is zajló orosz–ukrán háború egyik tapasztalata, a páncélos és páncéltörő eszközök kiélezett szembenállása. 

– Ez egy olyan terület, ami a védelmi fejlesztések irányát is meghatározza – tette hozzá. Elmondása szerint az itt felépülő vecsési gyáregység mintegy negyven főnek biztosít munkát megépítése után, várhatóan 2025 első negyedévében adják át a gyárat, majd az utolsó negyedévben már a gyártás is elkezdődik.

DND alapkőletétel Vecsés
Fotó: Bach Máté

A politikus bejelentette: az együttműködés erősítése érdekében a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Innovációs Kutatóintézete és a DND Hungary Zrt. szándéknyilatkozatot írt alá magyarországi kutatás-fejlesztési tevékenységről, kaposvári helyszínnel. 

Ez lesz az első olyan kutató-fejlesztő központ, amit a DND vállalat Németországon kívül hoz létre.

Kutnyánszky Zsolt leszögezte: a magyar kormány elkötelezett a béke mellett, ám a nemzetközi történések alátámasztják azt az évek óta tartó, széles körű honvédelmi és haderőfejlesztési folyamatot, amelynek eredményeként egy erős, modern nemzeti hadseregünk lesz.

Olyan hadsereg, amely Magyarország békéjét, a magyar emberek biztonságát garantálni képes

– hangsúlyozta. 

Úgy véli, Magyarország elkötelezett és elismert tagja a NATO-nak, de a nemzet védelme érdekében nem hagyatkozhatunk kizárólag a szövetségre. A nemzeti érdekek mentén történő haderőfejlesztés a továbbiakban is a kormány stratégiai feladata lesz – rögzítette.

Borítókép: Kutnyánszky Zsolt (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.