Hazánk tragédiájára emlékezünk

Ma van a nemzeti összetartozás napja.

2024. 06. 04. 7:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarország feldarabolását megpecsételő trianoni diktátumra emlékezünk június 4-én, a nemzeti összetartozás napján. Magyarország kormánya a közösségi oldalon hívta fel a figyelmet:

az 1920. június 4-én aláírt, az első világháborút lezáró trianoni békediktátumra a Kossuth téri Nemzeti Összetartozás Emlékhelyén a 100. évforduló óta égő örökláng emlékeztet minket.

Június 4-ét, a trianoni békeszerződés napját a magyar Országgyűlés 2010-ben nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává. A nemzeti kormány által benyújtott törvényjavaslat elfogadásával az Országgyűlés kinyilvánította:

a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.

Az indítványt az MSZP azzal az indokkal nem támogatta, hogy az „rontja Magyarország jó szomszédi kapcsolatait és nem szolgálja a határon túli magyarok érdekeit”.

 

Egy nemzet vagyunk

Csak az államnak van határa, a nemzetnek nincs. Összetartozunk. Egy nemzet vagyunk! – emlékezett az évfordulóra a Fidesz. Kocsis Máté, a párt frakcióvezetője egy Wass Albert-idézetet osztott meg:

Csak a vér s a nyelv tudja összetartani az embereket s a közös múlt emléke. Ha ez megszűnik, fölbomlik a világ.

A nemzeti összetartozás napján különösen aktuális emlékeznünk arra, hogy mit vett el tőlünk a két pusztító világháború – írta közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra. A Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje emlékeztetett: másfél millió embert vesztettünk el, és az országunk területe a harmadára zsugorodott. Mindezeket különösen hátborzongatóvá teszi egy újabb háború veszélye. A háborúpárti politikusok belesodornák Magyarországot egy újabb konfliktusba, tálcán kínálnák a magyarokat és minden háborúpárti javaslatot megszavaznak – közölte.

Borítókép: A Kossuth téri Nemzeti Összetartozás Emlékhelyén égő örökláng (Fotó: Magyarország kormánya)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.