Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Juhász Imre: Távol tartom magam az állásfoglalástól aktuális politikai kérdésekben

Az Alkotmánybíróság új elnökét a mai napon választotta meg az Országgyűlés.

2024. 06. 11. 22:23
Budapest Alkotmánybíróság Juhász Imre alkotmyánybíró az irodjában Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés a mai napon 136 szavazattal megválasztotta az Alkotmánybíróság új elnökét Juhász Imre alkotmánybíró személyében. A testület élére azért kellett új vezetőt választani, mert Sulyok Tamás korábbi elnök márciusban köztársasági elnök lett. Az elnökről a képviselők titkosan szavaztak, a megválasztásához kétharmados többségre volt szükség.

A szavazás eredményének kihirdetése után Juhász Imre azonnal letette a hivatali esküjét, majd fogadta Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint miniszterek és államtitkárok gratulációját.

Az Alkotmánybíróság újonnan megválasztott elnöke március 15., a magyar sajtó napja alkalmából interjút adott lapunknak, amelyben a jog szempontjai felől közelítve tekintette át a sajtóviszonyok alakulását. Az interjúban szóba került az internet jelentette kihívás, a hamisított fotók ügye és az is, hogy a szuverenitását védő államnak oltalmaznia kell-e az ország médiaviszonyait.

Juhász Imre a médiatörvénnyel kapcsolatban egyebek mellett arról beszélt, hogy sokan álmukból felkeltve el tudják mondani a Deák Ferencnek tulajdonított mondatot, ami így szól: „Ha tőlem függene, a sajtótörvénynek csak egy paragrafusa volna: hazudni nem szabad.” Kiemelte:

Ehhez képest több mint száz passzust számlált az akkori sajtótörvényhez kapcsolódó – ma úgy neveznénk – végrehajtási jogszabály.

Az alkotmánybíró szerint jogi szempontból a közösségi média szabályozása is komoly kihívást jelent, ugyanis számos, a közbeszéd alakításában szerepet vállaló felületről nem tudni, hogy az ott megjelenő tartalmakat ki állítja elő, és azokért ki viseli a jogi felelősséget.

– Mint alkotmánybíró, a nyilvánosságban igyekszem távol tartani magam aktuális politikai kérdésekben való állásfoglalástól – jelentette ki Juhász Imre, aki a külföldi befolyásolási kísérletekkel kapcsolatban azt az álláspontot képviseli, hogy az államnak kötelessége garantálni, hogy bárki szabadon kifejthesse véleményét, illetve hogy a sajtótermékek szabadon működhessenek, továbbá azt is, hogy az állampolgárok megfelelő információkhoz juthassanak.

Mindez felfogható szuverenitási kérdésként is, hiszen a közügyek alakításáról a hozzájuk eljutó információk alapján döntenek a választók. Ennek megfelelően minden valamirevaló államnak alkotmányos szinten kellene védenie a saját sajtóviszonyait, miként azt a magyar alaptörvény teszi

– fejtette ki Juhász Imre.

 

Borítókép: Juhász Imre alkotmánybíró az irodájában (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.