Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Még több rendelésre lehet időpontot foglalni mobilon

Fontos egészségügyi fejlesztésről adott hírt Rétvári Bence.

2024. 06. 30. 16:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliustól az EgészségAblak alkalmazásban egyre több járóbeteg-ellátásra lehet majd időpontot foglalni – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy Facebook-bejegyzésben, ahol képekkel illusztrálta az applikáció használatát. A belügyminiszter-helyettes hangsúlyozta:

a bevezetés fokozatos, hónapról hónapra fog bővülni azon szakrendelők és szakrendelések listája, ahol már így lehet bejelentkezni.

Azért vezetik be ezt az új lehetőséget, hogy könnyebb legyen a betegeknek eljutni a szakrendelőkbe és kevesebb legyen a várakozási idő.

Az új lehetőséggel a szó szoros és átvitt értelmében is mindenki a saját kezébe veheti a szakorvoshoz az időpontfoglalást. Reggel, délután vagy éjszaka, hét közben vagy hétvégén, munkahelyen vagy buszon, mindig, mindenhol be lehet jelentkezni a szakorvoshoz az alkalmazáson keresztül – tájékoztatott az államtitkár.

 

Több időpont az EgészségAblakban

Rétvári Bence felidézte, hogy a szakrendelőkben eddig is voltak időpontfoglaló rendszerek, amelyek sok helyen jól működtek, máshol kevésbé, de az új, országos időpontfoglaló rendszerben a betegek egyre több szakrendelő időpontjait látják az EgészségAblakban, vagyis nemcsak egy rendelőintézet szakrendeléseit, hanem országosan egyre több szakrendelést. Így

a beteg választási lehetősége nő, aminek következtében a várakozási idő csökken, a gyógyulás esélye pedig javul.

Azért kell országos, egységes rendszer, hogy átlátható, összehasonlítható és részben átjárható is legyen. Nem a rendszer a lényeg, hanem a beteg és a gyógyítás. – A gyógyítást hátráltató bürokratikus örökséget magunk mögött kell hagyni – fogalmazott az államtitkár.

A szakorvosoknak és ápolóknak időtlen idők óta feladat és idő, hogy a betegeikkel időpontot egyeztessenek, ami éppen a gyógyítástól veszi el az időt. – Itt az ideje, hogy az egészségügyi dolgozókat tehermentesítsük az időpontfoglalással kapcsolatos feladatok alól. Foglaljon időpontot a beteg mobilon, az EgészségAblakban vagy telefonon (1812), és akkor az orvos több időt és energiát tud a gyógyításra fordítani. Így mindenki azt csinálja, ami neki jobban megy: a beteg beosztja a naptárát, a szakorvos pedig gyógyít – mutatott rá Rétvári Bence.

 

Rövidülni fog a várakozás a rendeléseken

Az államtitkár jelezte: sokan mondják, hogy attól nem lesz több orvos, ha egy mobilalkalmazáson keresztül lehet időpontot foglalni. Mint ismert, a dolgozó orvosok aránya Magyarországon lakosságarányosan megfelel a fejlett országok átlagának, ugyanakkor mégis sokat kell várni járóbeteg-időpontra.

Az új járóbeteg irányítási rendszer (JIR) abban segít, hogy a rendelési időket és az egészségügyi kapacitást teljesen kihasználják, csökkentve ezzel a sort a rendeléseken.

– Arra számítunk, hogy a jobb szervezettség gyorsabb ellátást hoz magával. Ami egyszerű és átlátható, az jobb a betegeknek, mint ami bonyolult és átláthatatlan, tehát az új rendszer kedvezőbb, korszerűbb, mint az eddigi – vonta le a következtetést a belügyminiszter-helyettes.

Hozzátette, minden nem lesz jobb egyik napról a másikra, mert ez hosszabb folyamat technikai és szemléletbeli okokból egyaránt. A technikai a könnyebb, mert a szakrendelők informatikai rendszerei fokozatosan kompatibilissé válnak az új időpontfoglalási felülettel, a kijelzők kikerülnek a rendelőkben, a sorszámhúzókat elkezdik alkalmazni. A szemléletváltás már hosszabb lesz, mert alapvetően kell intézményközpontúból gyógyításközpontúvá változtatni a rendszert. Sokan ezt már évekkel ezelőtt helyben meglépték, de most országosan egységesen kell ehhez alkalmazkodni. 

 

Hagyományos módokon is foglalható időpont

A kezdeti időben várhatóan kevesebb időpontot töltenek fel a szakrendelők, de a hónapok előrehaladtával egyre többet. – Azon fogunk dolgozni, hogy minél több rendelési óra váljon láthatóvá és foglalhatóvá a betegeknek az EgészségAblakban, ne csak az intézményen belül. Így fog kiteljesedni az új lehetőség. Aki persze a szakrendelőben akar személyesen vagy telefonon időpontot foglalni, azoknak ez a lehetőség is fennáll továbbra is – emlékeztetett Rétvári Bence.

Az államtitkár szólt arról is, hogy az EgészségAblakon keresztül lehetőség nyílik az időpontfoglalásra mind beutalóköteles, mind a beutaló nélküli ellátásokon. A beutalóköteles ellátásokhoz e-beutaló szükséges, ennek felírási lehetősége már hét éve bármelyik orvosnál elérhető. A papíralapú beutalót a mobilalkalmazás nem tudja kezelni. Egyelőre a beutalóköteles ellátásoknál csak az e-beutalón feltüntetett rendelőbe foglalható időpont, a beutaló nélküliekben viszont a beteg országszerte választhat a különböző szakrendelők szabad időpontjai közül.

A döntés a betegé, hogy hol és mikor szeretné felkeresni a szakorvost.

Így országosan is jobban ki tud egyenlítődni a terhelés – világított rá a belügyminiszter helyettese.

Rétvári Bence fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az EgészségAblakon keresztül a járóbeteg-szakrendelésekre lehet időpontot foglalni, nem a háziorvoshoz, nem a műtétekre, nem a sürgősségire, nem az ügyeletre. Ha valaki nem találja az EgészségAblakban az őt érintő szakrendelést, akkor az a szakrendelés még nem csatlakozott, így ebben az esetben a hagyományos módokon lehet időpontot foglalni. Az alkalmazásban gyorsan meg lehet nézni, csatlakozott-e már az adott szakrendelés.

Kitért arra is, hogy a szakrendeléseken a betegellátás nem érkezési, hanem előjegyzési sorrendben történik. Ezért előfordulhat, hogy előbb behívják a rendelőbe azt, aki foglalt időponttal később érkezett annál, mint aki időpont nélkül várakozik. – Természetesen

ez nem vonatkozik a sürgősségi ellátásra, mert az mindent megelőz

– mutatott rá az államtitkár. Rétvári Bence szerint júliustól a betegek könnyebben és gyorsabban jutnak el a szakorvoshoz és csökken a járóbeteg-rendelőkben a várakozási idő. – Ha kérdése van, hívja az EgészségVonalat a 1812-es telefonszámon – javasolta.

Borítókép: Az alkalmazás (Fotó: ESZFK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.