Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Szükségünk van azokra, akik vállalkoznak egy különleges erőpróbára

Nagyon sok erőt ad, hogy a magyarok szeretik a hazájukat, és egyre többekben megmutatkozik a tenni akarás – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf a területvédelmi tartalékos kampány megnyitóján. A honvédelmi miniszter jelezte, hogy a kampányra megduplázták azt az összeget, amely minden területvédelmi tartalékost megillet. Szót ejtett arról is, hogy a választások nagy megerősítést adtak a kormánynak ahhoz, hogy folytassa a békepárti politikáját.

2024. 06. 17. 15:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A nemzetközi helyzet nem biztató, de a magyar emberek biztonsága önkéntes alapon kiválóan, a lehető legmagasabb minőségben biztosítható. Szükségünk van azokra a bátrakra, akik vállalkoznak egy különleges erőpróbát jelentő szolgálatra – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf a területvédelmi tartalékos kampány megnyitó rendezvényén a Bálna Honvédelmi Központban. A honvédelmi miniszter elmondta, hogy Európa békés élete felborult, és a hírek tele vannak rakétatámadásokkal, bombázásokkal és halottakkal, de atomfegyverekről és nemzetközi kényszersorozásról is hallani lehet.

Nagyhatalmak diktálják a tempót és üzengetnek egymásnak a fejünk felett. Ha Európa vagy a NATO úgy dönt, hogy belesodródik ebbe a konfliktusba, azt megállítani nem tudjuk, de két éve mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a konfliktus ne eszkalálódjon tovább, és mi, magyarok, mindenképpen kimaradjunk belőle. Hála Istennek a mostani választások nagy megerősítést adtak a kormánynak ahhoz, hogy ezt a politikáját folytathassa. Kitartunk a békepárti álláspontunk mellett

– tette hozzá.

 

Történelmi megállapodás

A tárcavezető jelezte, hogy hazánk ezzel egy időben mindig teljesíti a NATO-felé fennálló kötelezettségeket, hiszen a magyar emberek biztonságát az erős és jól felépített nemzeti haderő mellett a NATO garantálja. Leszögezte: sem az Európai Unió katonai misszióját, sem pedig a NATO tervezett ukrajnai szerepvállalását nem támogatja. Emlékeztetett, hogy a múlt héten történelmi megállapodás született Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, hogy Magyarország ehhez a szerepvállaláshoz sem pénzt, sem fegyvert, sem területet nem nyújt.

Nagyon sok erőt ad, hogy a magyarok szeretik a hazájukat, és egyre többekben megmutatkozik a tenni akarás. A hivatásos katonáink a legmagasabb színvonalon teljesítenek szolgálatot. Sokakban megérett az, hogy cselekedni szeretnének, és akár fegyveres kiképzést is szívesen vállalnának azért, hogy megvédjék a hazát. Ezért határoztuk el, hogy a területvédelmi tartalékosok toborzására felhívó kampányt indítunk

– ismertette Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Mint mondta, mindenkit várnak tartalékosnak 18 évestől 65 éves korig. Közölte, hogy az alapkiképzést követően minden évben minimum egy hétre behívják a tartalékosokat. Jelezte, hogy a haderő területvédelmi komponensét két éve kezdték el építeni, és immár hét területvédelmi ezred van, amelyek a hivatásos erők támogatására jöttek létre, döntően könnyű lövész felszereléssel rendelkeznek, és az adott környék védelmére koncentrálnak.

 

Készen kell állni

– A kampányra megdupláztuk azt az összeget, amely minden területvédelmi tartalékost megillet. Ez most összesen bruttó hatszázezer forint, amit havi ötvenezres részletekben kapnak meg. Bevezettünk egy ajánlási bónuszt is, így bruttó ötszázezer forintot kaphat egy területvédelmi tartalékos – ismertette a honvédelmi miniszter.

Elmondta, hogy a tartalékosokra alapvetően Magyarországon van szükség, de önkéntes alapon részt vehetnek missziókban, ahogy most is többen vannak Koszovóban.

– Szerencsés generáció vagyunk, hiszen évtizedek óta tartó békét tapasztalunk, így nem kellett fegyvert fognunk a hazánk és a kultúránk védelmében. De mégis készen kell állnunk – rögzítette Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Emlékeztetett, hogy a korábbi generációk nem voltak ilyen szerencsések, hiszen sok száz évre visszamenőleg meg kellett szerezniük a hazát, majd fenn kellett tartaniuk a keresztény, európai magyarságot. Leszögezte, hogy az irántuk érzett tisztelet megköveteli, hogy most mindent megtegyenek és a hazát megvédjék.

 

„Szeretem, megvédem”

– Nemzetünknek és országunknak azért van több mint ezeréves történelme, mert a döntő pillanatokban mindig erős tudott lenni – fogalmazott Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese. Jelezte, hogy a Magyar Honvédséget két nagy komponens alkotja, a hivatásos haderő, amely professzionális szinten szolgálatot teljesítő katonákból áll, valamint az ezt támogató területvédelmi tartalékos komponens, amely az egész országot lefedi, lehetővé téve, hogy helyben toborozzanak és helyben képezzék ki a tartalékosokat. Felhívta a figyelmet, hogy a területvédelemre 2016 óta fektetnek nagy hangsúlyt, a tavaly megalakult öt ezreddel pedig lefektették az alapokat.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos katona kétszeresen is hazafi. Egyrészt polgári foglalkozásával és befizetett adójával hozzájárul a Magyar Honvédség fenntartásához, másrészt egyéni szolgálatával erősíti a honvédséget

– tette hozzá.

Az altábornagy közölte, hogy az országos toborzókampány célja, hogy minél többen megismerhessék a tartalékos szolgálat lehetőségeit. Elmondta, hogy a kampány mottója: „Szeretem, megvédem.” Szerinte ez hűen jellemzi a tartalékos katonák hozzáállását, hiszen készen állnak arra, hogy megvédjék a saját közösségüket és a hazájukat. Kiemelte, hogy a szolgálat könnyen összeegyeztethető a polgári élettel, így munka vagy tanulás mellett is bárki csatlakozhat a tartalékosokhoz.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (Fotó: MTI/Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.