Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Többen is veszélybe kerültek a Balatonon

Kilenc ember kellett kimenteni hétvégén.

2024. 06. 17. 16:44
Balatonfenyves, 2020. július 21.
Vihar érkezik a Balaton északi partjához Balatonfenyves felõl fényképezve 2020. július 21-én este.
MTI/Varga György
Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc embert mentettek ki a hétvégén a Balatonból — közölte a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A strandolók a múlt hétvégén többször kerültek olyan helyzetbe, amelyből az egyenruhások segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni. A vízi rendőrök az erős déli szélben elsodródott SUP-osokat, csónakkal elsodródott és egy meghibásodott motorú vitorlás vezetőjét és utasait is kisegítették szorult helyzetükből.

A hétvégén többször adtak ki viharjelzést a Balatonra. A viharjelzéseket komolyan kell venni – figyelmeztetett a rendőrség. A legtöbb baleset abból származik, hogy a sportolók figyelmen kívül hagyják a viharjelző berendezéseket, és az is elő szokott fordulni, hogy nem tudják értelmezni a viharjelzőlámpát.

Ha alapfokon van a lámpa, akkor a legerősebb széllökések a következő órákban várhatóan nem haladják meg az erős, óránként 40-45 kilométeres sebességet. Alapfok esetén nem lép működésbe a viharjelző lámpa. Elsőfokú viharjelzés esetén a szél várhatóan erősebb lesz, mint óránként 45 kilométer, azonban nem haladja meg a 60 kilométeres sebességet, a viharjelző berendezés percenként negyvenötöt villan. Ebben az esetben úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. A szélirány figyelemmel kísérése nagyon fontos. Például ha valaki az északi parton fürdik, amikor elrendelik az első fokú viharjelzést, és déli szél van, nem kell annyira aggódni, nagyok lesznek a hullámok (bár ezekkel is érdemes vigyázni), de mindenképpen hamar partot érni. Ha azonban északi szél van, és az északi parton vagyunk, akkor nagy a veszélye, hogy elsodródunk.

Ilyenkor kerülni kell a gumimatracos, gumicsónakos és egyéb eszközökkel való fürdőzést, és ha már elvitte a szél a fürdőeszközt, akkor se ússzunk utána, nem érdemes kockáztatni az életünket pár ezer forintért.

Általában ez az a jelzés, amelyet a sportolók előszeretettel szeretnek figyelmen kívül hagyni. Ez a jelzés még nem a vihar közvetlen közelségét jelzi, de erre is érdemes odafigyelni.

Fotó: Varga György

A másodfokú viharjelzés esetén már viharos, óránként 65 kilométert meghaladó szél várható, a viharjelző lámpák percenként kilencvenszer villannak fel. Ebben az esetben a vihar rövid időn belüli megérkezik, ilyen esetben tilos fürödni, tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorlás hajók kivételével). Aki megszegi ezeket a szabályokat, felelőtlenül kockáztatja az életét. A másodfokú viharjelzést nagyon sokszor nem veszik figyelembe a fürdőzők, pedig ők vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben. Ilyenkor számítani kell arra, hogy „porzani” fog a víz, ami azt jelenti, hogy a vízfelszín felett akár 40-50 centiméter magasságban is 80-90 százalékos páratartalmú a levegő, tehát itt is szinte lehetetlen levegőt venni. Ilyen helyzetben arra kell törekedni, hogy kikerüljünk ebből a rétegből valamilyen módon.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.