Kiderült a titok: így lehet adómentes a bankkártyával adott borravaló

Ha a bankkártyával fizetett borravaló a felszolgáló magánbankszámláján kerül jóváírásra, akkor a jelenlegi szabályozás alapján adó- és járulékmentes lehet – derült ki a HelloPay Zrt. sajtóbeszélgetésén.

2024. 07. 31. 15:47
Vendégek fogyasztanak a Cortez étterem teraszán a Corvin sétányon, a Józsefvárosban (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban népszerű témává vált a borravaló adózása, miután Orbán Viktor miniszterelnök megemlítette, hogy szerinte adómentessé kellene tenni ezt a jövedelmi forrásformát. A Portfólió egy sajtóbeszélgetés alapján állítja, már most is lehetséges az, hogy adómentes legyen a bankkártyával juttatott borravaló. A HelloPay szolgáltatása évek óta kínál megoldást a készpénzes környezetben széles körben ismert borravaló bankkártyával történő fizetésére.

Mindezt a hatályos jogszabályoknak megfelelően és adó- és járulékmentesen biztosítja – pontosan úgy, ahogy az a készpénzben nyújtott borravalónál történne, csak a kor fizetési szokásainak és az innovatív környezetnek megfelelően, bankkártyával.

Annak ellenére, hogy a szolgáltatás évek óta elérhető, és a vendégek, koncert- és fesztivállátogatók nap mint nap találkozhatnak vele, sokak számára még mindig nem teljesen egyértelmű, hogy mi minősül borravalónak, mi szervízdíjnak, és ebből mit kap a felszolgáló. Emiatt a HelloPay Zrt. edukációs kampányt indít.

A témával kapcsolatosan osztotta meg tapasztalatait a média képviselőivel a Hellopay Zrt. vezérigazgatója, Varga Norbert, valamint Budapest egyik legnagyobb és legforgalmasabb szórakozóhelye, a Szimpla Kert tulajdonosa, Zsendovits Ábel – a beszélgetés moderátora Kántor Endre, a Borravaló gasztrokultúra magazin alapítója volt.

A beszélgetésből kiderült:

a vendégek mintegy 90 százaléka már bankkártyával vagy okoseszközzel fizet, a borravaló összege a Direktborravaló rendszerének köszönhetően mérhetően nőtt, a borravaló a felszolgáló magánbankszámláján kerül jóváírásra, és ennek köszönhetően nő a transzparencia, nő az alkalmazottak bére és javul a kiszolgálás színvonala. 

 

– A megoldás vonzó az alkalmazott számára, ahol egyértelműen honorálódik a jól végzett munka, hiszen a fogyasztók által fizetett borravaló összege a magánbankszámlájukon íródik jóvá. Ezzel együtt csökken az adminisztrációs terhünk, és könnyebb a munkaerő-megtartás, ami win-win szituáció

– mondta Zsendovits Ábel.

A Direktborravaló szolgáltatás lényege, hogy a vendégek által adott bankkártyás borravaló közvetlenül a felszolgáló magánbankszámlájára kerül, míg a termékek ellenértéke a vendéglátóhely céges számlájára érkezik. A jelenleg hatályos szabályozás értelmében ez az adó- és járulékmentesség miatt nagy előnyt jelent mind a felszolgálók, mind a vendéglátóhelyek számára, növelve a dolgozók motivációját és a vendégek elégedettségét.

Borítókép: Vendégek fogyasztanak a Cortez étterem teraszán a Corvin sétányon, a Józsefvárosban (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.