Alapjaiban változtatják meg az egyetemek Budapest látképét

Az elkövetkezendő években három egyetemi kampusz épül Budapesten a kormány támogatásával. A projektek részeként megújulhat a Nemzeti Múzeum mögött található palotanegyed egy része, a Diószegi Sámuel utca és környéke, illetve a Markusovszky tér.

2024. 07. 11. 6:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég eredményt hirdettek a Károli Gáspár Református Egyetem épületegyüttesére kiírt tervpályázaton, az új, ferencvárosi campus megtervezésére negyvenkét építésziroda nyújtott be érvényes pályaművet.

A szakmai zsűri választása alapján a győztes pályamű az idén 35 éves budapesti Archikon Architects Építészstudió terve lett

– tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatala. Budapest új egyetemi campusát egy hagyományosan református városrészben, Ferencváros Ráday utca és Üllői út közé eső negyedében tervezik megépíteni.

A Kaltenberg-söröző egykori épületének és egy beépítetlen Üllői úti foghíjteleknek a felhasználásával megépíteni tervezett campus a tervek szerint állami támogatásból és egyházi forrásokból a Markusovszky tér környezetében épül majd meg. Az új campus otthont ad majd az állam- és jogtudományi kar, illetve a Pszichológiai Intézet képzéseinek, amelyeken egyidejűleg csaknem 2500 hallgató folytathatja majd tanulmányait.

Monumentális, de barátságos terek jellemzik majd az új campust (Forrás: Archikon Architects Építészstudió)

A pályázattal a Magyarországi Református Egyház célja az volt, hogy a hagyomány és megújulás jegyében kreatív kortárs terveket ismerhessen meg az egyetemi campus megvalósítására.

 

A tervezők feladata egy olyan, az egyház küldetését – Krisztus hirdetését a bibliai ige alapján – és nyitottságát is tükröző, a ferencvárosi városrészbe illeszkedő, a kerületi várostervekkel összhangban megépíthető, a ferencvárosiakat is jól szolgáló XXI. századi egyetemi épület és köztér megtervezése volt, amely magas építészeti minőséget képvisel, és amelyet a fenntarthatóság, a környezettudatosság és a református visszafogottság jellemeznek.

A pályázat első helyezettje, az Archikon Architects építésziroda munkáit az elmúlt években olyan rangos hazai díjakkal ismerték el, mint a több alkalommal is elnyert Budapest Építészeti Nívódíj, a Média Építészeti Díja, Pro Architectura díj, az Év háza és számos kerületi díj, de nemzetközi téren is számtalan sikert söpört be: az Architizer A+ Award, a BigSEE Award, a FIABCI World Prix d’Excellence Award díjain túl az iroda kiemelkedő munkáit az EU legrangosabb építészeti díja, a MiesAward és a Piranesi Award zsűrije egyaránt a legjobb európai projektek közé válogatta.

Az új campus a református egyház szellemiségét, ugyanakkor a nyitottságot is tükrözi majd minden részletében (Forrás: Archikon Architects Építészstudió)

Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere elmondta: túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Ferencváros egyetemváros. A kerület vezetője szerint az új református egyetemi campus olyan meghatározó épületegyüttese lesz Belső-Ferencvárosnak, amely megköveteli, hogy tervezése egységben történjen a Markusovszky térrel, a városrész egyetlen közparkjával. Ferencváros polgármestere úgy látja, a győztes terv építészetileg valóban ígéretes.

A tervezés következő másfél-két évében látom a lehetőséget, hogy olyan tervek készüljenek, amelyekben a közpark jelenlegi funkciói, zöldfelületi arányai nem sérülnek, mert azoknak a jövőben is elsősorban a kerület lakosságát kell szolgálniuk

– jelentette ki a polgármester. A pályázati zsűri munkáját vezető Lánszki Regő országos főépítész az eredményhirdetésen elmondta, hogy a református identitásnak a XVI. századi kezdetektől fogva meghatározó eleme volt az oktatás ügye.

Azonban nem a Károli Gáspár Református egyetem az egyetlen felsőoktatási intézmény, amely rövidesen egy teljesen új tömbbel gazdagodik Budapesten. Nemsokára ugyanis megkezdődhet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új kampuszának építése a Nemzeti Múzeum mögött található palotanegyedben. 

Az új Pázmány campus építésével kapcsolatban korábban Lánszki Regő az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára lapunknak elmondta, akármi történjék is, 2027 szep­temberében megkezdődik az oktatás a Magyar Nemzeti Múzeum mögött építendő Pázmány Campuson. Már jó ideje folyamatban van a Pázmány Campus beruházásának tervezése, előkészítése, a múlt év végére pedig megszerezték a bontási és az építési engedélyeket is. 

Ennek értelmében pedig már májusban megkezdődhettek volna a munkálatok, azonban a VIII. kerületi önkormányzat minden jogi lehetőségét kihasználva próbálta megakadályozni a beruházás megkezdését. A józsefvárosi önkormányzat tavaly év végén helyi védettséget rendelt el a különböző épületekre, majd később változtatási tilalmat, amit azonban a Kúria még május elején jogszerűtlennek nyilvánított. Így minden akadály elhárult a bontási és az építési munkálatok megkezdése elől.

Lánszki Regő korábban lapunknak kifejtette, a beruházást ellenzők csoportja azt firtatja, hogy az egyetem új campusának miért kell majdnem ötvenezer négyzetméteresnek lennie, véleményük szerint a területen csupán húsz-harmincezer négyzetméteres komplexumot kellene építeni, a többi részen pedig parkot és rekreációs tevékenységre alkalmas tereket kellene létrehozni. 

Az építészeti államtitkár szerint egy kisebb méretű campus nem lenne képes arra, hogy a kor elvárásainak megfelelően működjön, a parkok, közösségi terek kialakítása pedig eleve része a terveknek.

Józsefváros egyik legproblémásabb része újulhat meg

Szintén a VIII. kerületben folytatódik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kampuszának fejlesztése, ami rövidesen biztonságossá és szebbé teheti a VIII. kerületet.

A Nemeskürty István Tanárképző Kar létrehozásával megújulnak az állami tulajdonba és az egyetem használatába kerülő ingatlanok. Az intézmény közlése szerint, a rendkívül leromlott állapotú ingatlanokon jönnek majd létre az egyetem tanárképzését kiszolgáló tantermi, irodai és kollégiumi kapacitást biztosító, környezettudatos, a városrész további megszépítését, rehabilitálását előmozdító, s így a meglévő környékbeli ingatlanok értékét jelentősen növelő épületek.

A tanárképzésben és tanártovábbképzésben történő hasznosításuk folytatása annak a feladatnak, amelyet az egyetem a Ludovika Campus és környezete fejlesztése, biztonságossá tétele és a településkép, valamint a kerület rehabilitálása érdekében végez, s amelynek eredményeképpen éppen a kerületi és más fővárosi lakosok élvezhetik elsősorban a fejlesztések eredményeit.

A fejlesztéssel egybekötött városrehabilitáció részeként megújul a Diószegi Sámuel utca és annak közvetlen környezete.

Borítókép: A Károli Gáspár Református Egyetem új kampuszának látványterve (Forrás: Lánszki Regő Facebook oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.